iPon Hírek

Csillagászati összegért vásárolták fel a Vibert

Dátum | 2014. 02. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonok terjedésével az alternatív kommunikációs szoftverek is új erőre kaptak a piacon, hiszen az online hálózatokon keresztül bonyolított hívások minden eddiginél kézenfekvőbb és persze olcsóbb megoldásnak bizonyulnak. A népszerűvé váló, tömegből kiemelkedő szoftverek pedig – mint esetünkben a Viber – sokszor kerülnek a nagyobb vállalatok célkeresztjébe. A Viber neve már minden bizonnyal sokaknak ismerős lehet, de miről is van itt szó pontosan? A Viber Media Inc. által létrehozott VoIP-szolgáltatásról beszélünk most, ami néhány év alatt a Skype legnagyobb vetélytársává lépett elő. A Viber 2010 decemberében kezdte meg a működését, és mint sok alkalmazás, eleinte csak egyetlen platformon, iOS-en volt jelen. Az Androidra szabott változatra 2011 májusáig kellett várni, és azt sem árt kiemelni, hogy 2012 nyarán lett csak korlátlanul felhasználható. Tehát úgy van most jelen a piacon ilyen erős pozícióban, hogy két éve még szűk 50 ezres táborral rendelkezett. Mostanra a regisztrált felhasználók száma közel 300 millióra rúg, és már a világ 193 országában teljes mellszélességgel jelen vannak. (A napi szinten aktív felhasználók persze ennél jóval kevesebben, "mindössze" 100 millióan vannak a havi adatok alapján.) Rendkívül dinamikusan nő az érdeklődők száma, mivel három hónapja, amikor bejelentették a Viber Out szolgáltatást (ez lehetővé teszi a külsős telefonhívások bonyolítását is), még "csak" 200 milliónál jártak. Ennek fényében világossá válik, hogy miért fest olyan ambiciózus jövőképet a vállalat vezetése, amilyet. A terveik szerint ugyanis az idei év végére át fogják lépni a fél milliárdos ügyfélszámot.
A Viber felvásárlásról szóló hír amúgy már nem váratlan. Pletykák szintjén hetek óta lehetett erről a lépésről hallani, ám a részletek mostanáig nem voltak ismertek. A spekulációk alapján 3-400 milliós összeg cserélt gazdát a felvásárlás során, ám mint kiderült, ennél sokkal nagyobb összegben állapodtak meg. A Vibert a Rakuten szerezte meg magának, a pontos ár pedig 900 millió dollár. A mobilos szoftverek piacán az elmúlt években láthattunk már ilyen méretet öltő bevásárlásokat (pl.: Waze), vagyis nem példátlan az eset, de ettől függetlenül nem mindennapos üzletről beszélhetünk. A Rakuten egyébként egy japán székhelyű online kereskedelmi konszern, 1997-ben alapították, és jelenleg kb. 10 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, valamint több mint negyven szolgáltatást és céget üzemeltetnek, így például a Kobot, a LinkSharet, a Wuaki.tv-t és egyebek mellett a Vikit, valamint a Pinterestbe is komoly összeget fektettek be. A Rakutennek pontosan nem ismert, hogy milyen tervei vannak a frissen vásárolt Viberrel, de az biztos, hogy a felhasználói adatbázisokat a jövőben egységesíteni kívánják. A japán konszernnek jelenleg mintegy 225 millió regisztrált tagja van, ami szintén tekintélyt parancsoló adat. A Rakuten bevételeinek egyébként a nagy része a sok nemzetközi szál ellenére is Japánból származik, így a komolyabb terjeszkedésben jó szolgálatot tehet nekik a Viber. Ez a mostani felvásárlás nagyobb kihatással is lehet erre a szegmensre, mert felkeltheti az érdeklődést a hasonló szoftverek iránt. Manapság már szép számmal akadnak a Viberhez és a Skype-hoz hasonló, VoIP alapú megoldások. Ilyen például a jól ismert BlackBerry Messenger, de ide sorolható még a Nimbuzz, a Line vagy az ooVoo is sok más alternatíva mellett.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. ptaylord
2014.02.18. 19:26
...remélem ingyenes marad. Mert eddig csak a matricákért kellett fizetni. Remélem ez így is marad...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. twollah
2014.02.18. 22:09
A hangminosegen javithatnanak, mert neha kriminalisan rossz.
Mind a ket telefon WiFi-n log es neha alig hallani, hogy mit mond a masik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zephyrus
2014.02.19. 05:11
a viber egy hulladék szar és undorodom tőle hogy az emberek ezt használják és ezzel engem is rákényszerítenek........ skype régebb óta és több platformra létezik cserébe nem is ekkora hulladék, semmi értelme nincs a viber létezésének
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. orimate
2014.02.19. 07:35
Én is próbáltam többször is de mindig delete lett a vége. A skype-al is vannak fent tartásaim. Igazából nem értem, hogy a beszéd átvitel 20 éve létezik, ha nem több, röpködnek a Megabitek a levegőben és sokszor HSDPA lefedettség mellett is képtelenek átvinni a beszédet akadás, visz hang és késleltetés nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gumitamin
2014.02.19. 09:35
Olyan lesz ez is (és a Skype is), mint a youtube, mielőtt telefonálsz valakivel jön egy kis reklám
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gaborw
2014.02.19. 16:42
Szerintem nagyon korrekt alkalmazás! Nekem a Skype soha nem jött be!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!