iPon Hírek

Csillagnál kisebb égitestbe kóstolt bele egy fekete lyuk

Dátum | 2013. 04. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Európai Űrügynökség csillagászai először voltak tanúi annak, ahogy egy csillagnál kisebb égitest, valószínűleg egy barna törpe vagy egy gázóriás felébreszt egy fekete lyukat évtizedes szendergéséből. A fekete lyuk ezúttal csak „megcsócsálta” a hozzá közel kerülő, alacsony tömegű objektumot, vagyis az feltehetően megúszta a teljes megsemmisülést. Rövidesen a Tejútrendszer központi fekete lyukánál is sor kerül egy hasonló eseményre, bár ebben az esetben egy pár földtömegnyi méretű gázfelhő lesz az áldozat. Az eseményt elsőként az ESA INTEGRAL űrobszervatóriuma észlelte, amely a röntgen- és gammatartományban vizsgálja az eget, majd a szintén európai XMM-Newton röntgencsillagászati műhold, a NASA Swift műholdja és a Nemzetközi Űrállomás japán gyártmányú, MAXI nevű röntgenműszere is megfigyeléseket végzett a történtekkel kapcsolatban.
Az INTEGRAL-t használó szakértők 2011 januárjában egy másik galaxist vizsgáltak, amikor egy intenzív röntgenforrást láttak felfényleni a távcső látómezejében. A későbbi vizsgálatok megerősítették, hogy az esemény a 47 millió fényévnyire található, NGC 4845 katalógusjelű galaxisban történt, amelyben eddig sosem detektáltak hasonló energiájú eseményt. A galaxis fényessége hirtelen a korábbi ezerszeresére nőtt, majd egy év alatt lassan visszahalványult korábbi állapotába. A felvillanás karakterisztikáját vizsgáló kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy annak forrása a galaxis központi fekete lyuka lehetett, amely egy közelébe kerülő, 14-30 Jupiternyi tömegű objektumon kezdett lakmározni. Ennek alapján valószínűleg egy barna törpéről lehet szó, tehát egy olyan égitestről, amelynek tömege túlságosan kicsi ahhoz, hogy belsejében stabil hidrogén-hélium fúzió induljon be, így nem tud igazi csillaggá válni. A szakértők szerint azonban az is elképzelhető, hogy az égitest egy még ennél is kisebb óriásbolygó volt. Az utóbbi években több tanulmány szerzői is felvetették, hogy nagy számban létezhetnek a galaxisokban hasonló, bolygórendszerhez nem kötött, gravitációs kölcsönhatások nyomán nomáddá váló égitestek. Az NGC 4845 központi fekete lyukának tömegét a Napénak 300 ezerszeresére becsülik. Felfénylésének, majd halványodásának lefolyása alapján a csillagászok úgy vélik, hogy a közelébe vándorló égitestnek csupán legkülső rétegeit hántotta le, és a barna törpe vagy gázóriás sűrűbb magja továbbra is fekete lyuk körül kering.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

30. Shinjiii
2013.04.04. 15:46
Kíváncsi lennék, ha az ember valaha képes lenne űr-utazni (amit 100%-ig lehetetlennek tartok, mert előtte kicsináljuk magunkat), akkor hogyan mutatnák ki a fekete lyukakat, hogy elkerüljék azokat? Mert nem látszódnak, csak úgy látják, ha valami kering körülötte (tudtommal). És ha nincs semmi, ami kóvályogjon ott?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. dddenes
2013.04.04. 16:04
Én nem értem mi ebben az újdonság, hisz ez 47 millió éve történt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. alienn
2013.04.04. 17:01
Shinjiii:
Szerintem felkapcsolja a lézeres fényszóróját az úrhajó és ha kanyarban világít gond van..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. tibaimp
2013.04.04. 17:13
dddenes:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. freyr
2013.04.04. 19:31
Shinjiii: A fekete lyukak igaz nem látszódnak ("alvó állapotban" sehogy, azon kívül viszont valószínűleg röntgen- vagy gammasugárzást bocsátanak ki), maguk körül azonban nagyon-nagy mértékben meghajlítják a teret. A tér hajlottságának érzékelése pedig szükséges elem az FTL utazáshoz, legyen szó "warp" meghajtásról vagy féregjáratokról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Simba Shinj...
2013.04.04. 19:49
Arra már most is képesek vagyunk. Jártunk a Holdon is. Mi az ha nem űrutazás?
A probléma a csillagközi utazásokkal van.

freyr: na ahhoz kellene egy jóval magasabb civilizációs szint. Ráadásul csak elméletben lehetséges egyenlőre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. alfoldi
2013.04.04. 23:33
Lehet hogy ezeket az objektumokat használják az ufók a téridő ugráshoz amúgy van egy olyan elmélet is hogy ezeken keresztül vezet az út egy másik univerzumba, magyarul egyfajta USB host potok ezek a transzuniverzumok között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Simba alfol...
2013.04.05. 07:34
A fekete lyuk valóban meggörbíti maga körül a teret a nagy gravitációja miatt, de hogy téridő kapu lenne, vagy úgy nevezett féreglyuk az nem valószínű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. gabesz7630
2013.04.05. 08:10
Vicces hogy egy olyan objektumrol ilyen tenyeket allitanak amiket se megfigyelni kozvetlenul, se eloallitani reszecskegyorsitokban nem sikerult.
Pusztan szamitasokbol kovetkeztetnek a letezesukre, hogy xyz elmelet szerint leteznie kel mert maskulonben nem jon ki a vegeredmeny.
Szal egy ilyet tenykent kezelni elegg vicces.
Akit erdekel a tema, a youtubeon PRIMER FIELDS c video sorozatot ajanlom.
Aztan hogy mi sul ki a vegen nem lehet tudni.
7 reszes lesz, 3 mar fent van belole.
Lehet kamu is de akar igaz is, es hihetobb is mint az eddigiek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Terror gabes...
2013.04.05. 08:27
A logikád alapján a gravitációt is vicces tényként kezelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Simba gabes...
2013.04.05. 08:37
Tévedsz! A fekete lyukak már rég bizonyított tények. Nem csak elméleti síkon, ha nem csillagászati megfigyelések alapján is 1971-óta tényként illik kezelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. hengelhoff...
2013.04.05. 09:08
Azért majd nem lesz olyan nagy kunszt érzékelni egy fekete lyukat. Már most léteznek gravitációs hullám detektorok. Nemsokára az űrbe is felküldenek egyet, hogy érzékelni tudják az ősrobbanás által keltett hullámokat.
Ezen kívül a fekete lyuk nem is olyan fekete. A Hawking sugárzás által halványan fénylik.
Valamint ne felejtsük el, hogy nem csak a teret görbíti meg, hanem a fényt is, így körülötte úgy néznek ki a csillagok, mintha egy boros pohár alján néznél át. Rengeteg ilyen fantáziarajz, videó van fent a neten, akit érdekel nézzen körül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Humbuk
2013.04.05. 10:32
gabesz7630
Általában jók ezek a becsélesek. Hiába tűnik kuruzslásnak, a matematikai predikció előbb vagy utóbb hozza magával a tudományos felfedezést is... Higgs-bozon egy jó példa, vagy a villamos eltolás.

Ezek úgy működnek, hogy általában "tisztában" vagyunk a végeredménnyel. Tehát fogjuk az ismert változókat és megpróbáljuk kihozni a végeredményt. Ha sikerült-> pacsi! Ha nem, akkor hiányzik még valami.
A szakemberek, matematikusok, fizikusok eléggé pontosan be tudják ezeket lőni.

Részecskegyorsítóban keletkeznek fekete lyukak.. Kérdés csak annyi, hogy a mérések milyen pontosak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Shinjiii
2013.04.05. 11:50
Ez a térgörbítéses dolog részemről esélyt nyerhet, hiszen a tér a maga nemében olyan, mint egy fal, amit ha kitörsz, nem kell megkerülnöd. Lehet a tér hajlottságát is ki lehet játszani előnyünkre, bár ugye ez már a mi életünkben nem derül ki.
Csak az az érdekes, hogy ha a fekete lyuk kelt térgörbítést, akkor azt hogyan tudnánk hasznosítani, hiszen ott hatalmas erőknek van kitéve minden, nem? Elvégre nem egy öklöm által kifejtett erő kell csupán ahhoz, hogy már a tér/idő fogalma meg tudjon hasadni.
Mellesleg alienn magyarázata vicces, erre szavazom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gabesz7630
2013.04.05. 12:12
Humbuk,hengelhoffer:
Kicsit fosadratu media szaga van annak amit mondtok.
Terror: pont a gravitacio az ami a gubancot okozza folymatosan.
Ez teny.
Simba: reg bizonyitott tenyek egy olyan matematikaval amit meg soxor azok sem ertenek akik kitalaltak.(joao magueijo mondta: mindennek ami fizika erthetonek kell lenni csilivili matematiak nelkul is).
Es olyan elmeletkre tamaszkodik amikben annyi toldozas foldozas van hogy az eszmeletlen.
Erdemes felutni lee smolin konyvet(az idezet is onnan van).
Meg a fizikusok szerint is gubanc van valahol.
Es mi van akkor ha a gebasz az egesz elmeletben az elejen csuszott be?
Gazos, kodos, kovethetetlen, helyenkent logikatlan, es soxor minden bizonyitast nelkulozo sejtesek halmaza.
Meg fizikusok is ovatosabban fogalmaznak mint ti.
Peace
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gabesz7630
2013.04.05. 12:25
humbuk:
Ha jol tudom a higgs bozon egy joslat.(lehet hogy egy hibas elmeletbol szarmazo szinten hibas joslat)
Es nem 100% hogy az es azt nyujta amire vartak, az amit talaltak.
Es tudtommal nem sikerult meg senkinek feket lyukat "gyartani" meg sehol.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Hitoshi
2013.04.05. 15:59
gabesz7630: Gondolom akkor az atom modelleket is elveted, hiszen még sosem láttunk szemünkkel egy db atomot, és ez alapján az egész Kémia egy hülyeség.
Ezek a tények, nem félre beszélések. Ha nem léteznének fekete lyukak, akkor mivel lehetne mondjuk magyarázni a tér nagymértékű meggörbülését egy fekete "üres" pont körül ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Hitoshi
2013.04.05. 16:00
Dehogynem! http://ipon.hu/hir/elutasitotta_a_birosag_a_cern_elleni_keresetet/22720
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Simba gabes...
2013.04.05. 16:09
Nagyon nagyot tévedsz, csak azt tudom mondani. És elég nagy hozzá nem értésről tanúskodsz itt. Fekete lyuk létezik ez általánosan elfogadott tény a mai tudományban. Csillagászati megfigyelések bizonyítják. Nem tudom ezen mit nem lehet felfogni komolyan nagy baromságokat állítasz itt. Ez nem elmélet, ha nem tény! Tudod mi az? Maga a fekete lyukkal kapcsolatban vannak még tisztázatlan dolgok, ugye nem látunk az eseményhorizont mögé. De elég sokat tudunk ma már róluk. Ha az elnevezés zavar esetleg arra is van gyógyír---> szingularitás.

Egyébként amikkor azt állítod, hogy óvatosan fogalmaznak, nem azért fogalmaz óvatosan, mert kételkedik ezen objektumok létezésében. Ha nem mert nem tisztázott még minden velük kapcsolatban. Senki nem vonja kétségbe a létezésüket az asztrofizikában. Mivel, ahogy azt már írtam bizonyított a létezésük. Ha te nem látsz egy követ, akkor az már nincs is igaz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. freyr
2013.04.06. 00:57
Humbuk: A fekete lyukak nem térítik el a fényt, mivel aminek nincs tömege, arra nem hat a gravitáció. Azonban mivel görbítik a teret, külső nézőpontból láthatóvá válik a tér görbülete a fény által, mintha utóbbi torzulna. Gravitációs lencsének hívják. Technikailag mögé is lehet látni a megfelelő szögből a megfelelő "megvilágítással". Galaxisoknál látványosabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Simba freyr
2013.04.06. 08:02
Nem egészen van így, nyugalmi tömege nincs, de úgynevezett tehetetlen tömege van, tömeg-energia ekvivalencia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. freyr
2013.04.06. 11:07
Tudtommal az effektív tömeg nem a gravitáció miatt van, hanem mert más részecskékkel vagy saját magával interferál (azt hiszem ez nem jó kifejezés ide, de nem vagyok fizikus, nem tudok jobbat). Itt most a fotonról beszélek, nem egzotikus vagy kvázirészecskékről. Ettől még a gravitáció nem lesz hatással rá elméletben, hacsak nem igazolják gyakorlatilag is a Higgs-tér és/vagy a gravitonok létezését és hogy hatással van(nak) a fotonokra is. Bár úgy tudom elméletben sincs hatással a fotonokra egyik sem. Legalábbis nem hallottam ilyenről, de ha tudsz tanulmányt mutatni erről, azt megköszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Crias
2013.04.06. 14:49
Simba
A Feketelyukak nem csak a teret az időt is görbítik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Simba Crias
2013.04.06. 15:59
Újat nem mondtál.

freyr: ilyet nem is állítottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. MeTrIkUsTe... Simba
2013.04.06. 20:52
Úgy látom, Te még nem adtad fel a harcot az emberi butaság ellen...
Felnézek rád .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MeTrIkUsTe... freyr
2013.04.06. 20:57
"Tudtommal az effektív tömeg nem a gravitáció miatt van, hanem mert más részecskékkel vagy saját magával interferál "
MI? Könyörgöm, ne .

"(azt hiszem ez nem jó kifejezés ide, de nem vagyok fizikus, nem tudok jobbat)."
Akkor jól hiszed. Az utóbbit meg mondani sem kellett volna.

"Itt most a fotonról beszélek, nem egzotikus vagy kvázirészecskékről. Ettől még a gravitáció nem lesz hatással rá elméletben, hacsak nem igazolják gyakorlatilag is a Higgs-tér és/vagy a gravitonok létezését és hogy hatással van(nak) a fotonokra is."

A Foton tömege nem nulla, csak ha nyugalomban van. A nyugalom pedig nem abszolút fogalom. (Inerciarendszer-függő, de miért is írok ilyeneket?)

A Higgs teret és a Higgs bozont pedig nem kell már felfedezni (már fel van). Ajánlom Dávid Gyula előadás-sorozatát a témáról (Kozmofizika) a sok idétlen kommersz félre-ismeretterjesztő film helyett.

De tényleg: miért is töröm magam? Mindenkinek jogában áll hülyének lenni és/vagy hülyeségeket írni.
Egyszerűen hozzá kellene szokni, hogy az emberek élnek is ezzel a joggal.
Nyilván én sem vagyok kivétel, de amihez nem értek, ott általában először kérdezni szoktam.

Go on!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.04.07. 07:08
Na igen néha nem ártana frissen tartani az ismereteinket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.04.07. 11:02
A tömeg különböző variánsai különböző elméletrendszerekben semmit sem változtatnak a tényen, hogy a gravitáció nem hat a fotonokra és hogy a foton nem görbíti a teret. Hogy ezt csak tömegnek vagy nyugalmi tömegnek hívod-e, az mindegy. Nem más részecskékkel való kölcsönhatásról van szó, hanem a gravitációról.
A Higgs-tér létezése pedig elméletileg igazolt csak, a Higgs-bozon felfedezése sem 100%, csupán nagyon valószínű, amiből következik, hogy valószínűleg létezik a Higgs-tér, de utóbbit még nem sikerült gyakorlatban megfigyelni vagy megmérni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. freyr freyr
2013.04.07. 11:32
Ja és még valami: PhD-vel rendelkező tudósokkal készült interjúkat én nem neveznék kommersz ismeretterjesztőnek. Például Sean M. Carroll kozmológus, aki a Higgs bozonról beszél a sixtysymbols-nak YouTube-on.. de könyvet is írt róla. Nem régi videó, két hetes, ugyanott és hasonló helyeken számos egyéb információforrás van ilyen és hasonló témában pont azoknak, akiknek nincs meg a megfelelő háttértudása egy ezzel foglalkozó komplett tanulmány értelmezéséhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. alienn
2013.04.08. 14:50
ohh Shinjiii, köszönöm...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!