iPon Hírek

Csillagvizsgáló a Bingtől

Dátum | 2010. 03. 18.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Érdekes újdonsággal bővítette a Bing szolgáltatásai körét a Microsoft, nevezetesen egy online csillagvizsgálóval, aminek a WorldWide Telescope (WWT) nevet adták.


A WWT futtatható böngészőből és letölthető telepíthető alkalmazásként is; mindkét opció elérhető innen. Megjegyzendő, hogy akkor is igényt fog tartani valamennyi szabad helyre, ha webes alkalmazásként futtatjuk, és természetesen szükséges hozzá Silverlight is.

Amint az a Bing Maps-es kötődésből is sejthető, alapvetően ahhoz hasonlóan működik ez is, csak épp a másik irányba, földi és űrbéli csillagvizsgálók felvételeiből összeállítva (valós idő szerint), bőségesen meghintve érdekes tudnivalókkal az egyes égitestekről és csillagképekről.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. prohlep
2010.03.18. 17:21
"és természetesen szükséges hozzá Silverlight is."

Naná, miért is lenne kompatibilis a világgal.

Erőforráspocsékolás, környezetszennyezés, hogy azzal a szoftverírói ráfordítással, amellyel egy totálisan bármivel kompatibilis szoftvert megírhatnának, ...

... helyette direkt Microsoft-only programot csinálnak és abban is kényszerítik a Silverlight-ot.

Silverlight arról nevezetes, hogy hiába ikszelted be hogy a jovőben nem kéred a telepítési lehtőség felajánlását sem, ... csak csak makacsul mindig odatette, hátha egyszer véletlenül elfelejted kiszedni a telepítendő frissítések közül.

Volt olyan is a Silverlight-tal, hogyha mégis betörtél lelikleg és hagytad települni, akkor mégsem települt, mert noha beikszelted hogy elfogadtad az EULA-t, a letöltés után telepítéskor mégis fesztül azt állította, hogy nem telepíthető, mert nem fogadtad el az EULA-t.

Ez is amolyan Microsoft (TM) felhasználói élmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Parano1d
2010.03.18. 19:10
De az is lehet, hogy az Adobe flashplayer, (amiről mindenki tudja, hogy egy sz@r, és csak azért használja mindenki, mert a többiek is azt használják) nem felelne meg erre a célra. És, hogy ne kelljen egy külön programot telepíteni a gépedre, egy csillagvizsgáló program miatt. Erre gondoltál már? Feltételezem, hogy a Silverlight csak a böngészőből futtatható verzióhoz kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. wizardSWF
2010.03.19. 14:27
Parano1d!

az Adobe flashplayer, (amiről mindenki tudja, hogy egy sz@r, és csak azért használja mindenki, mert a többiek is azt használják)

akkor Te tudsz valamit, amit a világon senki más (hogy idézzelek: "sz@r"

megosztanád velünk, láma halandókkal, hogy miért is "sz@r", vagy csak, és megint idézlek szabadon: "a többiek is ezt mondják", akiknek valamiért fáj, hogy a romos rendszerükön (csak nem linux?) nem indul el, nem támogatott megfelelő módon.

szóval oszd meg velünk itt public-ban, hogy miért jobb az ezüstfényű, mint a villám!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. wizardSWF
2010.03.19. 14:29
amúgy bing és silverlight M$ cucc, így nem meglepő, hogy a böngészős alkalmazás is erre íródott.

kell a reklám, kb ennyiről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Parano1d
2010.03.19. 15:44
Ne érts félre, nem a Silverlight-ot védem, de flash alapú programozás, már régesrég elavult. Léteznek sokkal kevésbé erőforrás, és sávszélesség-pazarló programok. Akinek gyenge gépe, vagy internetkapcsolata van és valamit is tájékozott az informatikában, az szerintem mind valami alternatív megoldást használ már flash lejátszók helyett. Azonkívül tengernyi bugal is találkozhatunk benne. (hogy mást ne mondjak az egy éve piacon lévő AthlonII procimnál még mindig megakad a kép teljes képernyőn ami nem kicsit gáz.)
Aztán a GPU alapú dekódolásban is hagy némi kívánnivalót maga után, mert csak a H.264 videóknál képes rá a program. Holott minden normálisabb asztali lejátszó támogatja már a többi formátumot. Arról nem is beszélve, hogy az ATI videókártyámon is többször nem működik a GPU gyorsítás, mint ahányszor működik.. Egy HD videónál pedig, dacára az AthlonII sokszor nem képes folyamatos lejátszásra, lehet nem használja ki a 2. magot, vagy nem tudom. Ez csak néhány szösszenet abból a problémahalmazból, ami a flashplayert érinti. De mivel nincsen igazi konkurenciája megengedheti magának ezt is az Adobe. Talán majd ha elterjed a HTML5 Leáldoz neki. Kicsit olyan fílinge van az egésznek mint régen a Windóznak. Tele van buggal az egész, de amíg arra írja mindenki a programokat, addig az emberek azt használják. De annyiból rendes volt M$, hogy nem csak webes alkalmazásként tölthető le, és akkor nem kell Silverlight hozzá.
Amúgy maga a kezdeményezés szerintem nagyon pozitív, azok számára, akiket érdekel a csillagászat, de nem futja egy saját távcsőre. És mivel ingyenes az egész program nem értem miért probléma az, hogy egy szintén ingyenes programot le kell tölteni hozzá. Az meg valahol érthető, hogy a M$ nem támogatja a konkurens operációs rendszereket. Még ha "fáj" is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. wizardSWF
2010.03.19. 18:23
A flash alapvetően nem videó lejátszó, hanem egy komplex kliens oldali alkalmazás amit sokan szeretnek elfelejteni.

Az hogy erre is képes (egy évtizede lassan), az inkább dicséretes.

A GPU gyorsítás nem egy régi feature, ezért lehet vele még probléma, de valószínűleg hamarabb megoldják ezt is, mint ahogy a "konkurencia", vagy a HTML5, ami ténylegesen a videó lejátszásra lesz kihegyezve. (3D része inkább mulatságos, és valószínűleg ha el is terjed, nem lesz annyira komplexen használható, mint a flash 3D része addigra.)

A flash playerek lejátszási problémája amúgy sokszor a böngészőre vezethető vissza, mivel mint plug-in fut benne, és ez az automatikus oldalfrissítéseknél (pl. firefox) szakadozást okozhat.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Parano1d
2010.03.20. 04:19
Nem mondod, hogy nem csak videólejátszáshoz használható De természetesen attól még a bugjai nem múlnak el. És természetesen másik böngészővel is ugyanaz a hibajelenség van. Ami kicsit furcsa, de mivel a videókártya drivert kizártam, sőt volt oprenszer csere is, és más programnál nem jön elő a hiba így kizárásos alapon flashplayer a ludas. Amúgy felesleges ezen vitatkozni, nekünk usereknek az a lehetőségünk, hogy válogatunk a meglévő lehetőségek közül. Kompromisszumokat mindíg kell kötni a számítástechnikában. Ha nem akarsz M$ programokat használni, arra is van lehetőség. Persze ez hátrányokkal is járhat, és persze fordítva is. Amúgy eleve a silverlight sem született volna meg, ha a flash olyan frankó volna. Más kérdés, hogy végül majdnem ugyanannyi hátránya van, mint előnye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. wizardSWF
2010.03.20. 14:22
Amúgy eleve a silverlight sem született volna meg, ha a flash olyan frankó volna.

A silverlight éppen azért született meg, mert Adobe vitte a piaci részesedés 99%-ét (a többi "alternatívának" mondott [de azt soha meg sem közelítő] eszközök osztoztak a maradék 1%-on).

M$ ezért indította a silverlight-ot útjára, mert lát benne fantáziát, illetve ők is úgy gondolják, hogy a HTML5 sosem lesz képes (belátható időn belül biztosan) hasonló szolgáltatásokat nyújtani, így van esélyük a részesedésüket növelni ezen szegmensben is.

A HTML5 kb olyan lesz, mint anno az xhtml, szépen lassan elvérzik, és nem lesz több egy w3c ajánlás halmaznál, amit a kutya sem használ.

Sileverlight megjelenése ellenben jó, mert felrázta az Adobe-ot, és ennek hatására kezdett komoly fejlesztésekbe (lsd. pl. GPU gyorsítás), ami a két cégnek (és a mögöttük kullogó "alternatívoknak" nem, ellenben nekünk felhasználóknak és fejlesztőknek annál inkább jó.

A problémád a flash lejátszókkal nem új keletű, nem találtad fel a lőport, de mint említettem, a player egy plug-in, ami a böngésző fordítóján kell fusson, ezzel viszont adott a bug lehetőség. (számolj csak, hány böngésző van forgalomban, és hány böngészőt támogat a flash player?)

Ha adobe saját böngészőt csinálna, azon tutira nem lenne bugos, de mivel inkább a széles körben használt böngészőkre fejleszt, így kénytelen kompromisszumokra, ami nem minden esetben eredményez hibátlan futást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!