iPon Hírek

Csimpánzhangok és jelentésük

Dátum | 2015. 02. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Első alkalommal figyelték meg a szakértők, hogy egy állatcsoport tagjai megváltoztatják egy adott objektummal kapcsolatosan addig használt hangjelzésüket mégpedig anélkül, hogy közben az eredeti jelentés módosulna. Az eredmény óriási jelentőségű, hiszen egészen eddig semmi sem utalt arra, hogy ezek a „megnevezések”, amelyek az emberi nyelvekben gyakorlatilag a főneveknek feleltethetők meg, nem rögzített, és elsősorban az állat érzelmi viszonyulását tükröző hangjelek. „Amennyire tudjuk, ez az első ismert bizonyíték arra, hogy egy állati hangjelzés ilyen módon módosult” – mondja Simon Townsend, a Zürichi Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Ez pedig azt sugallja, hogy a jelentés és az azt kifejező hangsor kapcsolatának alakulása talán nem is különbözik annyira az emberi és az állati világban, mint korábban gondoltuk, folytatja a szakértő. A kutatók 2010-ben két csimpánzcsoport egyesülésének voltak tanúi az edinburghi állatkertben: egy holland szafariparkból hét felnőtt állat csatlakozott az állatkert addigi hat csimpánzához. Tekintve, hogy a vadon élő főemlősök rendkívül territoriálisak, annak esélye, hogy ez természetes körülmények között is megtörténjen, nagyon alacsony. A kutatók éppen ezért minden rendelkezésükre álló eszközt bevetettek, hogy megfigyeljék a két csoport interakcióit és kapcsolataik alakulását.
A költözés előtt és az után is felvették például azon hangokat (mordulásokat), amelyeket egy-egy táplálék láttán adtak ki az állatok. Az egyik ilyen az alma volt, amelyet az egyik csoport sokkal jobban kedvelt a másiknál. „Az edinburghi csimpánzok nem igazán szeretik az almát, és hangos, durva mordulásokat adnak ki, miközben elfogyasztják a gyümölcsöt” – mondja Townsend. „A holland csoport ezzel szemben kifejezetten kedveli a csemegét, amelyet eredetileg boldogan, magas frekvenciájú, izgatott hangok kiadása közben fogyasztottak el.” Nagyjából egy évbe telt, mire a két csoport ténylegesen összerázódott, a békés együttélés azonban a kutatók meglepetésére nemcsak a társas interakciók kiegyensúlyozottá válásában nyilvánult meg. A Hollandiából érkezett csimpánzok átvették az alma helyi csoport által preferált „elnevezését”. Bár a gyümölcsöt változatlanul nagy örömmel fogyasztották, evés előtt és közben a másik csoport által használt durva mordulásokra tértek át. A kutatók külön tesztekkel igazolták, hogy a holland csimpánzok almakedvelése valóban nem csökkent, és ez az, ami igazán jelentőssé teszi a felfedezést, mondja Jacob Dunn, a Cambridge főemlőskutatója. Korábbi kutatások során volt arra példa, hogy a szakértők megfigyelték, hogy az egyes tárgyak és jelenségek megnevezése megváltozhat a csimpánzok körében. Ez az első alkalom azonban, hogy igazolást nyert, hogy a kiadott hangok megváltozása dacára a mögöttes jelentés nem változott, és a mordulások nem egyszerűen az állatnak a tárgyhoz fűződő érzelmi viszonyát jelképezik, hanem ettől képesek függetlenedni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tokyofej
2015.02.09. 15:49
Átvették a helyi szlenget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dzsuz87
2015.02.09. 17:06
Azt nem árulták el, hogy a vezérhím melyik csapatból került ki?
Az a gyanúm, hogy ez döntötte el, melyik hangmintát használja a csapat, de nincs hozzáférésem a teljes műhöz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim tokyo...
2015.02.09. 18:51
Szlengnek nevezni kicsit erős lenne, mert semmi nem változott, csak a hangmagasság. Még mindig ugyanazt mondják, csak mélyebb hangon, ezért sem értem, hogy miért olyan nagy szám ez a felismerés.

Az alma suttogva is alma, az lenne nagy szenzáció, ha áttérnének egy teljesen más kifejezés használatára, mert az gyakorlatilag bizonyítaná, hogy vannak olyan állatfajok, amelyek képesek absztrakt módon, azaz nyelvvel kommunikálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!