iPon Hírek

Csináljunk USB 3.0-s portból Gigabites Ethernet portot!

Dátum | 2013. 07. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Presto Gigabit USB 3.0 névre hallgató kis kiegészítő segítségével egy USB 3.0-s portból Gigabites Ethernet portot varázsolhatunk, méghozzá egyszerűen. Napjainkban egyre több olyan noteszgép kerül forgalomba, amelyek ultravékony kivitelük miatt nem kínálnak Gigabites Ethernet portot, így ezeknél a WiFi adapterre kell támaszkodni, ha helyi hálózatunkhoz, illetve az internethez hozzá szeretnénk férni. Az ultrabookok esetében ez a folyamat, vagyis a Gigabites Ethernet port elhagyása már egy ideje tendenciának tekinthető, így a Sonnet újdonsága mindenképpen hasznos kiegészítőnek minősül, ha ezeknél az eszközöknél a WiFi-nél stabilabb, gyorsabb kapcsolatra vágyunk. Korábban, mikor a legújabb MacBook Air-nél jelentkező WiFi problémáról beszámoltunk, az is kiderült, hogy a hibás WiFi adapter helyettesítésére hasonló kis adaptereket kapott néhány MacBook Air tulajdonos - valószínűleg ezek láttán nem volt túl felhőtlen az örömük, de ez már más kérdés.

A Presto Gigabit USB 3.0 egy viszonylag kompakt megoldás, ami az adott USB 3.0-s porton keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot. Az eszköz rendelkezik tápcsatlakozóval is, de a gyártó szerint ezt nem kell használni. Az eszköz 10/100/1000 Mbps-os BaseT alapú full/half duplex kapcsolatot kínál. A szerkezet Jumbo Frame támogatással is rendelkezik, ami nagyobb fájlok mozgatásakor nagyobb teljesítményt és kisebb overhead-et biztosít, mintha hagyományos, 1500 bájtos csomagokat használnánk. Mac OS X alatt a Jumbo Frame esetében a maximális csomagméret 4088 bájt, Windows alatt pedig 9000 bájt lehet - áll a vállalat hivatalos weboldalán.

Az eszköz használat közben hatékony energiafelhasználás mellett üzemel, ha pedig nincs adatmozgás, akkor energiatakarékos módba lép, így még kevesebbet fogyaszt. A gyártó mérnökei annak érdekében, hogy kényelmesebben lehessen használni az USB 3.0->GbE adaptert, egy rövid kábelre ültették az USB 3.0-s csatlakozót, így az adapter másik vége a felhasználó felé fordítható, aki folyamatosan látja a hálózati aktivitásról tájékoztató LED-eket.

Az újdonság USB 3.0-s port alkalmazása mellett teljes, Gigabites Ethernet kapcsolatot kínál, de USB 2.0-s porttal is használható, ám ekkor az alacsonyabb adatátviteli sávszélesség miatt szerényebb teljesítmény nyújt - ez azért még így is magasabb, mint egy 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlőé. Az új kiegészítő Windows Vista, Windows 7 és Windows 8 támogatással érkezik, de emellett Mac OS X 10.6-tól felfelé is használható. A Presto Gigabit USB 3.0 adapter 39 dolláros ajánlott végfelhasználói áron kerül forgalomba.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. patrik2991
2013.07.28. 16:46
Hát lehet bennem van a hiba, de nekem ha elromlik a gépben a wifi tegyük fel, akkor nem egy usb->ethernet átalakítót veszek, hanem egy 1cm-es wifi sticket.
Persze ha az ethernet port romlik elnincs és beton stabil kapcsolatot szeretnék akkor ok. Csak mondjatok már olyan reális érvet, ami ezt indokolná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Nandee75 patri...
2013.07.28. 17:41
1. ha elromlik a wifi nem biztos, ki tudod cserélni egy ultrabookban wifi adaptert. Elképzelhető, hogy az alaplapra van építve ami javítással nem, hanem csak alaplap cserével javítható. Speciel az Apple MacBook airben tudomásom szerint ez éppen cserélhető. Igaz ettől még a wifi stick jobb megoldás...
2. ha esetleg át akarsz másolni egy 16 GB-os Full HD filmet, vagy valami más nagy tartalmat, akkor nem biztos, hogy a WIFI a legjobb megoldás. Hiába 75 MB/s az elméleti sebessége én inkább csak a felére vagy esetleg még kisebb sebességre számíthatsz. A vezetékesnél a sebesség ennek minimum a duplája vagy akár a 3x-osa is lehet. Nem mindegy, hogy 3 óra a másolási idő vagy csak 1...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim Nande...
2013.07.28. 20:22
3.
A legújabb 1 centi lapos szarokban nincs Ethernet port, szóval LAN csak ilyen kiegészítővel lehetséges.

3+1:

Rácsatlakoztatom ezt bármilyen alaplapra, és az így kapott dual LAN rendszert akár tűzfalszervernek is üzemeltethetem. Ha direkt dual gigabites mITX rendszert akarok, ami olyan mint a fehér holló, akkor ezzel a kiegészítővel hirtelen nem lesz többet probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. morgyi
2013.07.28. 22:35
Amúgy komolyan ilyen mini micro nano SIM, és mini micro USB meg mini display port rettenetek után miért nincs még mini Ethernet port az Ultrabookoknak? Pl egy félmagas megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim morgy...
2013.07.28. 23:25
Jogos kérdés, ősmaradvány abból a korból, mikor még tárcsázós net gyanánt a telefonkábelt dugtad be a gépbe.

Leszokhatnának már róla lassan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smooth44
2013.07.29. 07:53
Nem akkora újdonság.
2éve láttam az IFA-n:
https://de.hama.com/00053128/hama-usb-30-gigabit-ethernet-adapter-10-100-1000-mbps
Aztán vettem is kint egyet (pont az egyik lejjebb írt okból kifolyólag - dual LAN egy már meglévő lapon, lapcsere nélkül).
Jó cucc, elég stabil és gyors.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lajcsi1975
2013.07.29. 08:28
@patrik2991

Azért ez nagyon hasznos tud lenni ha egy home szerverről át kell húzz 500 gigát akkor azt ne az N-es wi-fivel kelljen megtenned hanem mondjuk gigabites (akár valós gigabites) hálózaton. Feltéve hogy alapból nincs gigabites lan aljzat a gépen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. freyr
2013.07.29. 09:21
morgyi: Ez egy jó kérdés. Az USB és a HDMI is működik hálózati kábelként már, tulajdonképen semmi szükség nem lenne az RJ45-re és a UTP (és társai) kábelekre. Nagyok és törékenyek. Egy pozitívumuk van: méretre vághatók. Egy USB vagy HDMI kábelt nem vágsz te otthon pontosan 123 centisre. Persze ez rétegigény. Amiért megvan még az ugyanaz, mint a biztonsági kameráknál a koax kábel. A mai számítógépen már nincs alkalmas csatlakozó, legalábbis notebookokon egyáltalán nem, PC alaplapokon sem, de régóta videokártyákon sem, így vehetsz hozzájuk átalakítókat, vagy céleszközt, de még a kamera képének megnézéséhez is kell a kijelző mellé egy átalakító. Aztán amin modern csatlakozók vannak, azt szimplán nem éri meg megvenni, csak ha nem számít a pénz.
Nem hiszem, hogy itt bárki előre látta volna az Ethernet csatlakozók eltűnését a notebookokon, de mindenesetre jó ok lesz, hogy miért legyen ugyanilyen a LAN 10 év múlva is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 freyr
2013.07.29. 15:21
Egy másik nagy érv az ethernet kábel mellett, hogy sokkal hosszabban ki tudod húzni, mint a HDMI-t, vagy az USB-t.

De ez mind meg is maradhatna, csak azt a béna, törékeny csatlakozót cserélnék le egy használhatóbb, kisebb (esetleg otthon ugyanúgy krimpelhető) változatra. Végülis csak 8 igen vékony szálat kell belehúzni, nem nagy ördöngősség (a micro HDMI mérete elég is lenne, abban meg azért rögtön 2,5ször ennyi szál kapott helyet)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!