iPon Hírek

Csődöt jelentett a Kodak

Dátum | 2012. 01. 19.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az elmúlt évtized nem volt könnyűnek nevezhető a Kodak szempontjából, és próbálkozásaik ellenére sem sikerült kimászniuk a gödörből. A valaha nagysikerű fotóscég lefelé tartó spirálja most új mélypontot ért el: csődeljárást kérvényeztek a hatóságoktól. 

Az igazgatótanács és a teljes vezetőség egyetértett abban, hogy a Kodak jövőjének érdekében szükséges és helyénvaló ez a lépés, mondta el Antonio M. Perez a cég részéről. Nyilatkozata szerint a legfontosabb a részvényesek érdekeit szem előtt tartva a minél nagyobb értéknövelés elérése, de kereskedelmi partnereiket sem szándékoznak cserbenhagyni.


A siker érdekében két kiemelt területre koncentrálnak a továbbiakban: a digitális képrögzítési szabadalmak eladására, amelyből három milliárd dollár bevételük származott 2003 óta, valamint a képnyomtatási technológiák további fejlesztésére, ez utóbbitól remélik, hogy segítségével versenyben maradhatnak a digitális piacon. (A szabadalmakból persze máshogy is lehet pénzt szerezni: a cég a héten ‒ ismét ‒ a Samsung ellen emelt panaszt öt rendbeli szabadalmi jogsértés címén. A Samsung az elmúlt hónapokban már kötött egy peren kívüli megállapodást a Kodakkal, és 550 millió dollárt ki is fizettek a vállalatnak, amely azóta újabb jogsértéseket vélt felfedezni.)

Az átszervezés megvalósításához 950 millió dollár kölcsönt vettek fel másfél évre a Citigrouptól. Ez lehetővé teszi, hogy továbbra is fizessék az alkalmazottakat, valamint az ügyfélszolgálatok is zavartalanul működhetnek. A külföldi leányvállalatokat nem érinti a csődvédelem. A teljes megújulást 2013-ra tervezik elérni.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. prohlep
2012.01.19. 14:10
Jopofa a grafikon fuggoleges iranyu logaritmikus skalazasa, igy kisebbnek nez ki a godor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Vendég-Ven...
2012.01.19. 14:12
Ez valójában csődvédelem, ahogy az utolsó előtti mondatban szerepel is. A lényege nagyjából az, hogy a hitelezők minden behajtási eljárását felfüggesztik, és így a cég módot kap a további működésre és az átszervezésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Jools
2012.01.19. 14:41
És ahhoz, hogy csődvédelmet kapjon csődöt kell jelentenie/csődeljárást kezdeményeznie, szóval ugyanarról beszélünk szerintem. Pénzügyileg a csőd valójában egy utolsó esélyt jelent a cég megmentésére, nem a köznapi értelemben vett: lehúzzuk a rolót, beszögeljük az ablakokat. (Nem vagyok nagy pénzügyes, de erről pont a napokban beszélgettem egy jogásszal.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vendég-Ven... Jools
2012.01.19. 18:14
Pontosan ahogy írod, nem is kijavítani akartalak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Jools
2012.01.19. 19:48
Csak megörültem egy pillanatra, hogy milyen remek is ez a világ: az ember tanul valami újat hétfőn és csütörtökön már hasznosítja is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2012.01.19. 22:46
Amúgy jah jópofa a grafikon, nem csal egyáltalán

Higyjétek el, hiába mondogatom, de pár év és megváltozik az emberi társadalom. A kapitalizmus már nem működik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zuzo
2012.01.20. 14:15
Eggyetértek az előzővel.Egyébként párhónappal ezelött egy rövid kampányhadjárat volt Bécsben a Karlsplatz-on.Már az osztrákok sem akarják az EU-t és a nagy büdös kapitalizmust.Persze ez a hírekbe nem volt benne...
Ez a kapitalizmus is megfog bukni mint a szocilaizmus meg a kommunizmus.
"Viszlát,elvtársak!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!