iPon Hírek

Csoki, csoki, csoki!

Dátum | 2007. 03. 26.
Szerző | aruboczki
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Egészségünk érdekében együnk csokoládét minden mennyiségben, de vigyázat, szigorúan csak diétásat! Amerikai tudósok ugyanis bebizonyították, hogy a cukor nélküli kakaóban dús finomság rendszeres fogyasztása jótékony hatással van az erekre, amely az egészséges szívműködés elengedhetetlen feltétele.

A nívós amerikai Yale Egyetem Yale-Griffin Prevention Research Center kutatóközpontjának tudósa, Valentine Yanchou Njike, valamint társai számtalan kísérletek végeztek a témában. A kutatások során 45 embert vizsgáltak, akik 8-12 órán keresztül nem fogyasztottak semmiféle ételt, majd felváltva 227 gramm cukor nélküli csokoládét, édesített csokoládét, vagy placebót kaptak.


A hat héten át tartó böjtölést csak 39-en tudták végigcsinálni, de az eredmény így is egyértelmű volt: A cukormentes kakaó fogyasztása 2,4 %-kal, míg cukorral édesített társa mindössze 1,5 %-kal javította a vizsgált alanyok vérkeringését. A placebo elfogyasztása után a vérkeringés nemhogy javult volna, hanem 0,8 %-kal még csökkent is.

A kutatók elvégezték az önkéntesek felső végtagi artériáinak áramlásmérését, ezt nevezik áramlás –mediált dilatációnak (FMD - flow mediated dilation). A mérés magas frekvenciájú ultrahang segítségével történik, amelyet a csokoládé vagy a placebo elfogyasztása előtt és után is elvégeztek.

A kutatásban részt vevő tudósok szerint az eredmények a cukornélküli étcsokoládé az egészségre gyakorolt jótékony hatását egyértelműen bizonyítják.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.03.26. 14:21
Egészségünk érdekében együnk csokoládét minden mennyiségben, de vigyázat, szigorúan csak diétásat! Amerikai tudósok ugyanis bebizonyították, hogy a cukor nélküli kakaóban dús ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!