iPon Hírek

Csökken a Nintendo-elnök támogatottsága, döntő június jöhet

Dátum | 2014. 04. 02.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Továbbra is bajban a Nintendo. Habár a 3DS még viszonylag jól teljesít, a Wii U népszerűsége egyáltalán nem növekszik, a cég pedig a legutóbbi, befektetőknek tartott konferenciáján már a Quality of Life-termékek felé kacsintgatott. A dolgok nem alakulnak jól, így a cég elnökének, Satoru Iwatának a pozíciója is veszélybe kerülhet. A Nikkei mutatott rá arra, hogy lassan nem lesz kiút a Nintendo számára, a komoly döntések pillanata pedig hamarosan bekövetkezik. A Nintendo visszautasította egy hongkongi befektető tanácsát, mely szerint a céget a mobilos játékipar felé kellene fordítani, a japánok ugyanis úgy vélik, sosem volt még olyan cég, ami okostelefonos játékokból fenntartható bevételnövekedést tudott elérni. Eközben egy nagyobb kínai befektetési vállalat elemzést készített a cégről, és arra a következtetésre jutott, hogy az nem használja ki elég jól saját szellemi termékeit, mint például a népszerű játékfőhőseit. Pár éve még a Nintendo is tervezett például vidámparkot építeni Kiotóban (természetesen a saját karaktereivel), ebből azonban nem lett semmi. Mindez pedig a jelenlegi befektetőket is felbőszíti, akik egyhangúlag azon a véleményen vannak, hogy a Nintendo képtelen új bevételi forrásokat találni. A helyzetet súlyosbítja, hogy a március végével záródó üzleti év végén a Nintendo már harmadik éve lesz veszteséges: ezúttal 35 milliárd jen mínusszal zár majd a vállalat, ami ugyan kevesebb, mint a tavalyi 36,4 milliárd jen, de nem sokkal. A cég továbbra is 500 milliárd jen készpénztartalékon ül, de az már közel sem biztos, hogy Satoru Iwata kap még annyi időt, hogy ebből valamit felhasználva eredményeket tudjon felmutatni. A korábban megingathatatlan pozíciójú elnök támogatottsága ugyanis csökken az igazgatótanácsban: míg 2011-ben 92,89%-os támogatottsággal választották meg, 2013-ban már csak 77,26%-kal. Júniusban pedig újra összeül az igazgatótanács, így könnyen lehet, hogy Iwatának egyszerűen nem lesz több lehetősége. Eközben az elnök továbbra is úgy véli, a Wii U egy remek konzol, amit csak akkor értenek meg, és kezdenek el értékelni a felhasználók, ha kipróbálták. A Nintendo jelenlegi legnagyobb hibájának tehát azt tartja, hogy nem sikerült eléggé megismertetniük az emberekkel a konzolt.
Satoru Iwata elnök ideje vészesen fogy
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. kray
2014.04.02. 13:29
Ez részben igaz is.
Na meg hiányoznak mögüle a címek sajna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Secondhand
2014.04.02. 15:24
Sony is mondta, hogy kell a Nintendo, mert ők húzzák be a casual és kezdő gamereket, akikből később HC gamer válik komolyabb konzollal - PS4, Vita. Tehát egyfajta keltetőként funkcionálnak az iparban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sensorprim...
2014.04.02. 20:24
A cég már ott elkezdte a hattyúdalát mikor ps1 után kiadtak egy még kártyával működő nintendo 64-et, hiába volt elméletileg erősebb, a cd-nek köszönhetően a ps1 messze a legjobb volt.
A wii sikerét a mai napig nem értem bár ott volt először mozgásérzékelős kontroller, lehet ez volt az oka. És kézi konzolnak is addig volt a legjobb amíg megjelent a psp. Most meg már psp-t se vennék(volt 2) mert kb a mobilok szintjén van.
Azóta meg (ps1) állandóan hardware hátrányban vannak de nagyon durván. És persze megjelent a microsoft is a mezőnyben ezzel kb végük is.
Sajnálom mert gyerekkoromban én is Nintendo fan voltam de annyira nem hogy ekkora negatív különbségnél maradjak náluk.
A sega is így járt csak ők már korábban rájöttek hogy nincs esélyük, a nintendo vonaglott/vonaglik még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kihaennem
2014.04.02. 20:29
a 3DS ne mviszonlyag teljesít jól
3DS 40Millió+ eladott
PS Vita 4millió+ eladott példány..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nemlehet
2014.04.02. 23:01
Igen ez a 3DS viszonylag jól teljesít elég érdekes. Minden idők legtöbbet eladott kézikonzolja tudtommal Amúgy igazából az a gond, hogy a nintendora nincsenek HC címek. Volt 1-2 Wii próbálkozás, de a korlátolt hardver miatt sajnos gyengék lettek. Mostmár a mozgásérzékelő sem akkora buli, lévén a Kinectnél nem kell joy sem, ráadásul egész testet érzékel, a PS Move meg pontosabb. A Wii U szolgáltatásai kb sehol sem működnek normálisan (talán japán és amerika kivétel, de pl Skóciában és Franciaországban nem, vagy csak korlátozva) kevés jó cím van rá, azok is csak folytatások. Persze jó a Mario, de 65x már kicsit unalmas. A Zelda sem rossz, de pár nap alatt kijátszható... Több értékelhető címet nem is tudok mondani. A kontroller meg gagyi, böszme és lagos, pont semmi értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zoltszalay nemle...
2014.04.05. 17:27
Nem. minden idők legjobban eladott konzolja a DS és a PS2 fej-fej mellett vannak 150millió példány felett.

A 3DSből kb évente 15millió körül adnak el, ami szintén szép eredmény.

Az hogy a mobilok erősek játék szempontból csak pillanatnyi parasztvakításnak jó, a fizetős játékok még elmennek, de komoly fizetős játékból nagyon kevés van mobilon, az irányítás nagyon rossz, külső gamepadot alig néhány támogat (és akkor is, most az ember a mobilt-tabletet fogja vagy a gamepadot? ) aki 1+ órát ingázik munkahelye és otthona között (pl én) annak egyértelműen nem elég a mobil ha gamer, hanem mindenképpen kézikonzol(ok) kell(enek).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!