iPon Hírek

Csökken az Atom processzorok iránti igény

Dátum | 2009. 04. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Atom processzorai az elmúlt hónapok folyamán hatalmas népszerűségre tettek szert, az egységekkel ellátott netbookokkal Dunát lehetne rekeszteni, annyi újdonság látott napvilágot. A processzorok az olcsó asztali gépekben is helyet kapnak, abban a szegmensben is népszerűek. Most úgy néz ki, hogy az eddig töretlen népszerűség egy kissé visszaesőben van: a DigiTimes a piaci források állításai alapján arról számolt be, hogy az Atom processzorok forgalma kis mértékben csökkent.


A szakemberek szerint ennek a folyamatnak két fő oka van: az egyik a teljes méretű és teljes értékű notebookok árának mérséklődése, míg a másik az Intel CULV Core 2 processzoraival felszerelt ultra hordozható készülékek megjelenése. Az okok között szerepel az is, hogy a vásárlók egyelőre az Intel következő generációs Atom processzoraira várnak. A 45 nm-es csíkszélességgel készülő Lincroft kódnévvel ellátott újdonságok már beépített memória vezérlővel és beépített videó vezérlővel is fel lesznek szerelve, így segítségükkel a jelenleginél helytakarékosabb rendszerek építhetőek majd. A Lincroft egységek a várakozások szerint az idei év második felében debütálhatnak. Amíg ez meg nem történik, addig az Intel megpróbálja kisöpörni az Atom processzorokból álló raktárkészleteket.

Az Atom processzorok iránti csökkenő keresletről már az Intel legutóbbi pénzügyi jelentéséből is értesülhettünk. A 2008-as év negyedik negyedévében még 300 millió dolláros forgalmat generáltak az Atom processzorok, ám az idei év első negyedévében már csak 219 millió dolláros árbevétel származott a fent említett termékekből. A nyári szabadságolások idején a kereslet tovább csökkenhet, de ez már szezonális sajátosságnak mondható.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. prohlep
2009.04.28. 13:02
VISSZA A HIRHEZ

Kivárni? De meddig?

1972 óta használok gépeket, 1981 óta vásárlóként is jelen vagyok a piacon.

1/2 évet, 1 teljes évet eddig még MINDIG érdemes volt kivárni!

Ilyen alapon a mai napig sem lenne újra cserélt gépem: mai modern Linuxokkal a 13 évvel ezelőtti gépem (133 MHz penya, 8MB memória, 1GB wincsi), a mai fogalmak szerint kényelmetlenül, de valójában használható lenne C++ alapú grafikus és szakmai (matematika) programozásra (ne feledjük a régi szép időket, amikor ha az ember nem volt észnél, akkor memória hiány okán swappelésben fuldoklott a gép, mai szemmel lassú procival és wincsivel kivitelezett igen lassú swappelésben). És közben mindig lelkesen kivárnám a következő még tuttibb procit, gépet, stb.

Ha késő őszre megjön a várva várt új Atom csoda, akkor garantált, hogy a következő őszre is érdemes várni, mert egyfelől az őszi csodáról is hamarosan kideül, hogy valamit még nem tud, de már fejlesztik és hamarosan, azaz következő őszre jön, csak egy picit ki kell várni.

Mintahogy az elmúlt őszre is megjött az Atom az előtte alkalmazott szerényebb Celeronok helyett. De hamarosan megtudtuk, hogy míg magára az Atomra nem kell aktív hűtés, addig az Intel által egy ideig kötelezően mellé társított észeki híd csak akkor nem főtt meg passzív hűtéssel, ha ráraktál fél tonna rezet.

Intel persze tudta mit csinál. Kész baklövés olyan HP LaserJet 6P-t gyártani, ami immár 11 éve nem képes lerohadni és a duplex hiányától eltekintve totálisan kielégíti a SOHO (kis iroda, otthon) igényszintet.

Akinek most lenne szüksége Atom-os jellegű laptopra, nincs nagy értelme őszig várni. Mert azt is HÁTULÜTŐKKEL TERVEZIK (azaz jobb lesz a mostaninál, de valamit úgyis hiányolni fogsz belőle az addigra kinyilt csipáddal, viszont cserébe a várakozásért, őszig nincs meg a téged szolgáló küty
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kovabor
2009.04.28. 13:40
nem tudom, mi a baj azzal, ha valaki vár, bár várjon... én elvagyok a cmd64-el, csak már gyűri a szallagot.

http://kovabor.blogspot.com
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!