iPon Hírek

Csökkenő veszteségek az AMD háza táján

Dátum | 2013. 04. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az idei év első negyedévében az AMD teljes árbevétele 1,09 milliárd dollár volt, ami az előző negyedévhez képest 70 millió dollárral, az egy évvel ezelőttihez képest pedig félmilliárd dollárral csökkent. A GAAP adatokat vizsgálva a működésből eredő veszteség jelentősen csökkent, az ugyanis már csak 98 millió dollárra rúgott. Egy negyedévvel korábban még 422 millió dolláros, az előző év azonos időszakában pedig 580 millió dolláros működési veszteséget könyvelt el a cég. A teljes veszteség 146 millió dollár volt, ami szintén alacsonyabb az előző negyedéves 473 millió dolláros és az előző éves 590 millió dolláros értéknél. Ezek az eredmények nem tűnnek túl rózsásnak, mégis jobbak lettek, mint amit az elemzők korábban vártak, tehát van ok az örömre.

A Computing Solutions részleg, amelybe a processzorok és a lapkakészletek tartoznak, negyedéves szinten 9%-os, éves szinten pedig 38%-os teljes árbevétel-csökkenésen ment keresztül. Előbbi mögött az asztali számítógépek, a noteszgépek és a lapkakészletek iránti csökkenő kereslet, utóbbi mögött pedig a korábbinál alacsonyabb szállítási mutató áll. A GPU divízió teljes árbevétele negyedéves szinten 3%-kal nőtt, éves szinten pedig 12%-kal csökkent. Jó hír, hogy az AMD első embere, Rory P. Read szerint a vállalat szerkezeti átalakításával kapcsolatos teendők nagyrészt véget értek, így a cég mostantól az új termékek piacra dobására fókuszál, amelyek hozzájárulnak az AMD 2013-as teljesítményének növeléséhez. A törekvések eredményeként a jövőben a termékpaletta még színesebbé, még változatosabbá válik. A cég ezzel együtt folytatja a nagy növekedési potenciált rejlő területek, azaz a táblák, a nagysűrűségű szerverek, valamint a beágyazott rendszerek és az egyedi igényeket kielégítő megoldások piacának ostromát annak érdekében, hogy a cég piaci pozíciója és pénzügyi helyzete javulhasson. Az AMD illetékesei úgy látják, a következő negyedév folyamán a jelenlegi eredményhez képest 2%-os növekedés várható, már ami a teljes árbevétel alakulását illeti.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

37. jozsefm
2013.04.21. 08:19
Nem túl rózsás, talán majd a konzolok javítanak egy kicsit rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Stark
2013.04.21. 09:26
Ha lassan is, de csak elindul már nekik az a szekér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. tibaimp
2013.04.21. 09:34
Na végre, már ideje lenne, hogy összeszedjék magukat...
Kirúgták a sok semmitérő vezetőt, egyből csökkent a működési veszteség - ezt kellene nálunk is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Terror
2013.04.21. 09:37
Ha a bevétel egy év alatt a kétharmadára esett vissza, akkor az nagyon lassú lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. gab78
2013.04.21. 10:05
Nem akarok kötekedni, de talán processzorokat kellene gyártani... a legdrágább APU-juk 31e Ft, a legdrágább klasszikus procijuk 56e... (ez jó a felhasználóknak, de a vállalat nem fog kilábalni így semmiből) nézzük meg az Intelek árait, nézzük meg mennyien vesznek Intelt, és már talán kezdhetjük is kapizsgálni, hogy mi van.

Az APU elgondolás tök jó is lehetne, de a piacon folyamatok vannak, az AMD-nél meg ezt valahogy nem hajlandók meglátni, hiába van ott a iGPU ereje, ha nincs alkalmazás ami kihasználná. De még ez nem is lenne akkora probléma, hogyha nem az iGPU-val akarták volna pótolni a CPU kisebb teljesítményét, ez nem működik. A CPU-t képességeit kiegészíteni kell, nem helyettesíteni, mert abból ez lesz... Persze hosszú távon ez jó lehet, főképp úgy, hogy konzolokban is APU-k lesznek, amik hatással lesznek a PC-re is, de ez is egy folyamat, addig pedig élni kell!

Ami segíthet, azok a konzolok (a Sony hozzáállása és az egész PS4 felépítése nagyon tetszetős), a Kabinis notik (feltéve, hogy lehet is majd kapni) a Kaveri (ha valóban megcsinálják amiről regéltek), és a 8xxx széria (amit ha igazak a hírek újraterveznek). És talán nem ártana újra átgondolni, hogy a mobil piacra is érdemes lenne odafurakodni... a telefonok rotációja az egyik legmagasabb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. jozsefm Terro...
2013.04.21. 10:10
A Pc. piac pillanatnyi helyzetében, és a piaci elemzők előrejelzéseit olvasva, -főleg az AMD-nél, aki a GPU területen is érintett- reálisan nem is várható a bevétel növekedése rövid távon. Mondjuk másütt sem, ugyanazon elemzések alapján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. csabi02
2013.04.21. 10:32
Ha teljes értékű AMD GPU fog dübörögni a PS4-esekben és valószínű,hogy sokat ráver a PS3-ra grafikailag(1080p ben zökkenőmentes játékélmény) akkor rengeteg PS4-fog elfogyni ami jól jöhet az AMD-nek,hiszen akkorát fog kaszálni a Sony-val karöltve mint még soha 1partner cég sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. gery84 csabi...
2013.04.21. 10:43
és az új Xboxban is full AMD hardver fog menni.
Ja XBOX csinálni fog egy kisebb játékgépet 100$ amibe szintén AMD hardver lesz, és olyan erős lesz mint a xbox 360-as.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Stark
2013.04.21. 10:51
"Az APU elgondolás tök jó is lehetne, de a piacon folyamatok vannak, az AMD-nél meg ezt valahogy nem hajlandók meglátni, hiába van ott a iGPU ereje, ha nincs alkalmazás ami kihasználná."

Erre is gondoltak, tesznek is érte hogy minél több szoftver támogassa a hardvereiket: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. jozsefm Stark
2013.04.21. 11:11
Jól is teszik ,hogy inkább ide nyomják a pénzt,nem a rendkívül költséges és minimális fejlődési potenciált jelentő ujabbnál-ujabb drágábbnál-drágább gyártástechnológiai fejlesztésekbe. Miközben a rendelkezésre álló erőforrások is többnyire 10-20%-ban vannak kihasználva a jelenlegi szoftveres környezetben. Szerintem itt sokkal nagyobb tartalék van mint odaát, és milliárdok beruházása nélkül is megvan a szükséges fejlesztői kapacitás is. Azokat kell ösztökélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. atti2010 gab78
2013.04.21. 11:34
Nem akarok kötekedni, de talán processzorokat kellene gyártani... a legdrágább APU-juk 31e F

A szimpla CPU gyártás az AMD -nek zsákutca mivel az Intelel nem tud versenyezni és a PC piac is egyre csak zsugorodik, az APU vonal a következő konzolok megjelenésével magával hozza azokat a szoftvereket is amik kihasználják az APU -ban rejlő lehetőségeket, hidd el jó úton járnak azzal hogy nem az Intel legyőzésébe pumpálják a pénzt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. jozsefm
2013.04.21. 11:43
hidd el jó úton járnak azzal hogy nem az Intel legyőzésébe pumpálják a pénzt.

Tökéletes meglátás, amikor CPU fronton legyőzték akkor se mentek vele semmire, ahogy most se az APU terén. Az intelnek mindig biztosítani fogják a pénzt is és a lehetőséget is oligopol helyzetének fenntartására. Itt azért kissé magasabb stratégiai érdekek dominálnak, mint holmi pc. piaci fogyasztói igények.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. gab78
2013.04.21. 12:38
"A szimpla CPU gyártás az AMD -nek zsákutca mivel az Intellel nem tud versenyezni."

Meg a fészkes fenét, nézd meg a Jaguarokat illetve elődjét a Brazost... minden területen elgyepálta az Intel Atomjait... Az hogy sok Atomos gép van mindenfelé ez csak azért van mert az Intel pénzzel is tömi a gyártókat. Sőt, a VIA Nano-ja is jobb az Atomoknál.

Stark: Ezek AMD partnerek alkalmazásai, akik együttműködnek a fejlesztésekben, de ezek közül az alkalmazások közül, amelyekben komoly előnye van az iGPU-ra való támaszkodásnak az alig 4-5, ráadásul pl olyan mint a WinZip, nem is igazán működik, a GPU-t (6870-et) leg-leg-leg esetben is alig 10%-al terheli, persze APU-k esetében lehet jobb a helyzet, arról nincs eredményem... majd talán, ha kint lesz a Kaveri, majd akkor...

józsef m.: Nem az Intel legyőzésébe kell pumpálni a pénzt, hanem a folyamatos fejlesztésbe, ami egy lépésről lépésre haladó folyamatot kell hogy jelentsen, nem pedig egy húzunk egy nagyot és vagy bejön, vagy nem...

Eszelősen sokat kínlódtak azzal, hogy a CPU mellé GPU kerüljön (megszülessenek az APU-k), ehelyett amikor megvették az ATI-t simán csak egy tokozásba mellé kellett volna tenni egy GPU-t, akár dedikált memóriával, az Intelnek semmilyen válasza nem lett volna rá, 3-4 évig, max akkor, ha felvásárolják az nV-t... ehelyett nekikezdtek az integálásnak és mire ez összejött addigra az Intel is összekapta magát és valamiféle iGPU-nak nevezhető valamit hoztak össze, el is vesztették azt az előnyt, amit az ATI felvásárlása jelentett.

Az AMD-vel az a baj, hogy van egy jó elképzelésük, de ahelyett, hogy lépésről lépésre folyamatosan valósítanák meg, egyből akarnak mindent, ez nem megy, ez nem működik, nem járható út.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. jozsefm gab78
2013.04.21. 13:15
Gondold át amit írtam. Itt nem technológiai fejlesztési versenyről van szó, nyílt környezetben, azonos feltételek mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. NovaTerra
2013.04.21. 15:11
Ilyenkor realizálja az ember mekkora különbség van az Intel és AMD között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. alfoldi
2013.04.21. 19:44
Ja főleg árban, ég és föld.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Fzoltan
2013.04.21. 20:24
Hajaj, a veszteség az még egy dolog, de hogy ennyivel csökkent a bevétel, az már súlyos probléma. Azt hittem, hogy ennél rózsásabb a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. jozsefm
2013.04.21. 22:55
Igen ,az eredmény az számviteli kérdés, belső ügy, de az árbevétel ilyen ütemű csökkenése sokkal keserűbb pirula,mivel lényegesen meghaladja a pc. piac csökkenésének mértékét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Supra
2013.04.22. 08:17
Sajnos a helyzetet röviden össze lehet foglalni. Azért intel az intel, amiért az apple apple, illetve amiért a nokia nokia (volt pár évvel ezelőttig).

Az emberekben kényszer van az ismételgetésre, és ha elég sokszor hallanak valamit, akkor annak a mondogatásával rögtön szakértőnek, profinak, illetve a nyugati kulturából átvett undoritó divattal "nyertesnek" érzik magukat.

Vagyis lényegében nem számít az ár, a teljesítmény, a fogyasztás - amíg nem lesz divat az AMD, nem fog jelentős mértékben nőni a részesedése. (és itt nem a pláza cicákra gondolok, hanem a technikai emberekre - 99%-uk azt sem tudja, miről beszél)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Fzoltan
2013.04.22. 08:49
Kérdés: ebben benne vannak már vajon a konzolos eladások, vagy sem? Könyvelés szerint már benne lehet - ha ki lettek már szállítva (szerződésfüggő). Ha benne vannak, akkor tényleg gáz a helyzet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm
2013.04.22. 10:50
Nem, itt meg csak a legyartasuk koltsegei szerepelnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. atti_2012
2013.04.22. 11:23
józsef.m: És miből derül az ki hogy itt a konzolos chipek legyártási költségei már szerepelnek?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Fzoltan
2013.04.22. 15:26
atti_2012: Valójában sehonnan, de a fejlesztési és gyártási költségek már hónapokkal-évekkel korábban felmerülnek. Gondolod, hogy az MS csettint egyet és másnap több ezer procit kapnak kézbe?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Fzoltan
2013.04.22. 15:27
józsef m.: Sajnos nem olyan biztos az, elvileg ha a szállítási feltételek teljesültek, akkor már a bevétel oldalon szerepelnek (hiába nem lettek még kifizetve).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atti_2012
2013.04.22. 15:43
Erre gondoltam. Aztán persze ki tudja milyen előleget kaptak a fejlesztésre, gyártásra, hiszen nem látunk bele a szerződésekbe. Amennyire kakiban van az amd, azt is el tudom képzelni, hogy azért csökkent a veszteség, mert nagy rakás lét előre felvettek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Fzoltan
2013.04.22. 15:50
atti_2012: Ismerve a mostani piaci helyzetet, nagyon nem hiszem, hogy akármilyen előleget is kaptak volna a gyártásra... Itt bizony a konzolokkal kapcsolatos költségek nagyon nagy része már felmerült, de a bevételi oldalon nagy valószínűséggel még csak az eladások egy kis része van. Már csak azért is, mert ezeknek a szállításoknak a nagy része DAP (akkor teljesül, ha megérkezik a vevőhöz).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti_2012
2013.04.22. 16:01
Fzoltan: Pont így gondolom én is, mivel mindkét konzolba egyedi fejlesztésű dolgok kerültek, amit ráadásul piacra sem dobhat az amd, ismerve ugye a mostani piaci helyzetet, nem hiszem hogy akármilyen fejlesztésnek és gyártásnak nekiállt volna az amd előleg nélkül.

Egyébként nagy valószínűséggel 0 szaldós az egész. Ismerve a konzol piacot, hogy többe kerül a konzol előállítása mint amennyiért adják, nem hiszem hogy vastag
profitot elbírnak a chipek.

Biztos vagyok benne, hogy a sony és a microsoft járt az intel-nél és az nvidia-nál is. Csak nem kaptak olyan ajánlatot, mert nem voltak rászorulva, hogy "mindenáron" konzolba gyártsanak. Az amd meg úgy gondolta, ha profit nélkül is, de legalább elvegetálnak még egy évet, amíg bármi történhet. Aki időt nyer, életet nyer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Fzoltan
2013.04.22. 16:16
atti_2012: Magát a konzolt a konzolgyártóknak "nem éri meg" gyártani, mert ők ott inkább lenyelik a veszteséget és a szoftverekből visszahozzák - azaz olcsóbban adják a hardvert, mint amennyiért veszik. Ennek ellenére nagyon is valószínű, hogy a beszállítóknak - mint az AMD - hoz profitot a konzolpiac.
Az, hogy az Intel és az nVidia nem adott megfelelő ajánlatot, nem azt jelenti, hogy nincsenek rászorulva, hanem gyakorlatilag nincs és a közeljövőben nem is lesz olyan hardverük, amelyik teljesítené az MS és a Sony által előírtakat. Ha jól emlékszem, az nVidia olyan ajánlatot tett, hogy 2014-ben szállították volna az első darabokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Fzoltan
2013.04.22. 16:17
atti_2012: Elfelejtettem írni: bár nem ismeri senki sem a teljes piacot, de ha jól játszottak az AMD-nél, akkor - gyakorlatilag konkurencia híjján - jó vastagon fogott a ceruzájuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti_2012
2013.04.22. 16:24
Fzoltan: érdekes, hogy mennyire csak az amd szemszögéből nézed a dolgokat. A vastagon fogó ceruza eleve halott dolog, mert akkor megoldják két chippel, egy intel proci és egy nvidia vga.

Ha olvasod ezeket a negyedéves jelentéseket, látod hogy az intel nincs bajban, az nvidia meg rekord bevételeket könyvel el. Egyértelmű hogy nincs okuk olcsón adni magukat.

Ezzel ellentétben, az amd negyedévről negyedévre egyre rosszabbul áll, neki rendkívül fontos volt megnyerni ezt a piacot, szóval eleve hárányban voltak a tárgyalásokon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.04.22. 16:35
Miért lettek volna hátrányban, mikor egyedül ők tudnak olyan hardvert adni, amit a megrendelő kér? Két chippel meg biztos hogy nem oldották volna meg, nem visszafelé akarnak fejlődni ezek, már a PS3 CELL processzora is az integráció felé haladt, és az már hány éves.

Ha rövid időn belül akartak egy normális APU-t, akkor csak az AMD jöhetett szóba, így akár még meg is kérhették az árát, ha volt eszük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm atti_...
2013.04.22. 17:08
No comment.

el kellett volna olvasni a cikket is, nem csak kárörvendeni:
így a cég mostantól az új termékek piacra dobására fókuszál, amelyek hozzájárulnak az AMD 2013-as teljesítményének növeléséhez.

Mubadala Development Company mond valamit?


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti_2012
2013.04.22. 17:28
"el kellett volna olvasni a cikket is, nem csak kárörvendeni:
így a cég mostantól az új termékek piacra dobására fókuszál, amelyek hozzájárulnak az AMD 2013-as teljesítményének növeléséhez."

Ebből hol jön az le, hogy "Nem, itt meg csak a legyartasuk koltsegei szerepelnek! " ?????

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fzoltan
2013.04.22. 20:21
atti_2012: "egy intel proci és egy nvidia vga."
Ha picit követnéd a műszaki dolgokat, akkor tudnád, hogy ez mekkora hátrányt jelentene egy APU-val szemben.
Az MS és a Sony APU-t akart venni, nem véletlenül, ráadásul meghatározott integráltsági szinten. Ilyen terméke jelenleg csak az AMD-nak van. Az Intelnél az első ilyen a Haswell lesz, az nVidia - mint ahogy írtam - jó esetben 2014-ben áll elő hasonló APU-val.
Ezek után miért is nézem csak AMD szemszögéből a dolgokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010 Fzolt...
2013.04.22. 20:27
Hagyd a Sonynál és a Microsoftnál hót idióták dolgoznak és nem jöttek rá hogy nem csak az AMD -tól lehet vásárolni, de a fórumtárs olyan szinten nem ért hozzá hogy legalább Intel APU-t mondott volna ha már trollkodni akar de .....hosszú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. letepem
2013.04.23. 00:01
Én Haswell-t sem mondanám annyira nagy integrációnak. Még mindig egy nagyon rosszul skálázható igp (gondolok itt pölö a blokk-konstrukcióra int 3 amd <10), ami erősebb mint volt ,de ... még mindig vészesen pazarló. Míg az amd 2 blokkos rendszert is össze tud rakni (Temash), addig a zintel csak feszkóval és órajellel tud játszani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm atti_...
2013.04.23. 08:32
Mert az uj kozolokba erkezo APU egysegeken kivul milyen uj eddig nem gyaetott termek szerepel az AMD idei utiterveben?
Mondjuk ebbol az egyetlen cikkbol ez nem derul ki enyire egyertelmuen az igaz ,de en minden AMD-vel kapcsolatos hirt elolvasok nem csak az ilyeneket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!