iPon Hírek

Csökkenő veszteségek az AMD-nél

Dátum | 2009. 07. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az AMD az aktuális pénzügyi évének első negyedévében veszteséges volt, és most napvilágot láttak a legfrissebb, második negyedéves pénzügyi eredmények, amelyek cseppet sem meglepő módon ismét veszteséget mutatnak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha csak kis mértékben is, de az AMD vesztségei csökkentek a két negyedév között.

A világ második számú processzorgyártó nagyvállalata az elmúlt pénzügyi negyedév folyamán 1,284 milliárd dolláros árbevételt generált, amelyre nettó 330 millió dollárnyi veszteség jutott. Ha ebből a számból levonjuk a GlobalFoundries-hez köthető veszteségeket, akkor már egy picit emészthetőbb, de így is rendkívül magas, 244 millió dolláros veszteséget kapunk.

Az első pénzügyi negyedév eredményeihez képest kis mértékű javulás mutatkozik, ugyanis akkoriban a gyártó 1,177 milliárd dolláros árbevétel mellett 416 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el. Ha az adatokat a tavalyi év azonos időszakához, vagyis második negyedévéhez hasonlítjuk, akkor az AMD árbevételeiben 13%-os csökkenést látunk, míg a veszteségek esetében egészen jónak mondható, 72%-os csökkenés mutatkozik. Az árbevétel alakulása negatívum, viszont a veszteségek a tavalyi év azonos időszaka óta jelentősen csökkentek.

Az árbevételek éves szintű csökkenése egyáltalán nem meglepő, gondoljunk csak az iSuppli korábbi előrejelzéseire, amelyek a PC piacra 2008 második negyedéve és 2009 második negyedéve között 5,2%-os csökkenést jósoltak a szállítási mutatók esetében. Eközben a processzorok globális szállítási mutatói 20,8%-os csökkenésen mentek át. A recesszió természetesen az Intel-t is érintette, aki ugyanebben az időszakban az elmúlt évhez képest 15%-kal alacsonyabb árbevételt ért el.

Hogy az AMD esetében mi lesz a helyzet a jelenlegi, azaz a harmadik negyedév folyamán? A vállalat állítása szerint az árbevétel ebben a negyedévben látványosan elindul felfelé. Az iSuppli elemzései is megerősítik az AMD állítását: a nagy piaci elemző szerint ebben a negyedévben a PC piac szállítási mutatói 11%-kal, míg a következő negyedév folyamán 8,9%-kal fognak emelkedni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. arkman
2009.07.22. 22:47
Nyugodj meg értenek hozzá a vezetők, de nem olyan könnyű felhozni egy céget nagyon veszteséges (csődközeli?) állapotból, még nagyon rizikós üzletekkel sem (ATI felvásárlás) + még válság is van. És arról nem is beszélve, hogy nem muszáj nyereségessé tenni, mivel lehet hogy az a pénz ami miatt most veszteségesek később nagyon is megtérül (fejlesztések).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2009.07.22. 22:55
Addig nem jött ilyen hír, amíg egy 4870 boldog tulajdonosa nem lettem. Érzitek az összefüggést?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2009.07.23. 09:13
"hogy nem tudnak egy ekkora vállalatot gatyába rázni és normálisan nyereségessé tenni"


Elkönyvelt veszteség és reálveszteség között hatalmas a különbség. Az AMD már vagy 5 éve folyamatosan veszteségesnek könyveli el magát, de érdekes módon a részvényeseket ez nem izgatja különösebben, és csődvédelmet sem kérnek maguknak. Miért? Azért, mert ha összeadjuk a kiszervezett gyáraikat, divíziókat, satöbbiket, akkor jócskán proftiál a cég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. shabbarule...
2009.07.23. 11:40
Terror:

Azért a részvényesek nem hiszem hogy túl bondogok voltak az elmúlt évek történéseitől. Anno 3.5 éve, még a Core procik megjelenése előtt, amikor az AMD termékei még igen jól szerepeltek a részvények is $42-on voltak. Most meg $3.5 körül. 11 negyedév óta veszteséges a cég, így túl sok osztalékot sem láttak a részvényesek az elmúlt évek során.

Az AMD komoly adósságokat halmozott fel az elmúlt években és egy idő után már a részleteket is további hitelekből fizette és a tavaly év során már igen közel kerültek a fizetés képtelenséghez. Ezért csak két dolgot tehettek, pénzé tették minden értéküket, ami pénzé volt tehető és a költségeiket megpróbálták minél inkább lefaragni. Eladtak több divíziót, majd a legvégén a legnagyobb értéket képviselő vagyontárgyukat a félvezető gyáraikat is kénytelenek voltak eladni. hogy meneküljenek ebből a helyzetből. Egy profitáló cég nem nyúl ilyen elkeseredett lépésekhez, csak hogy pénzt szerezhessen. Az eladott divíziókkal mentek az alkalmazottak is így jelentős bér tehertől szabadult meg a cég, amit újabb elbocsájtásokkal javítottak tovább. A bér teher egy komoly költségtétel a spórolást jellemzően itt kezdik a cégek.

Az AMD 1994-2006 közötti 13 év során 45.6 milliárd dollár bevétel mellett 360 milliós veszteséget ért el, ami közel egy nul szaldós teljesítmény. Ezzel szemben 2007-2009Q2 közötti 2.5 évben 14 milliárdos bevétel mellett 7.2 milliárdos veszteséget hoztak össze. Ha az elkövetkezendő 9.5 év során sikerülne 7.6 milliárdnyi nyereséget összehozniuk - amire az elmúlt 15.5 év tapasztalata alapján kevés esély látszik - akkor is 2018 év végén maximum azt mondhatnák el eredményül, hogy az elmúlt 25 évet sikerült nul szaldóval zárniuk.

Ezzel szemben pl. az Intel 22 éven át volt folyamatosan minden negyedévben nyereséges és ezt a sorozatot csak egy világválság okozta jelentős kereslet csökkenés és egy 1.5 milliárd dolláros EU büntetés letét együttes hatása tudta megszakítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!