iPon Hírek

Csökkenőben az éves PC szállítási mutató – 11 éve először

Dátum | 2012. 10. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Annak ellenére, hogy a PC szegmens az idei évet komoly reményekkel kezdte, lehet, hogy végül mégsem növekedésre, hanem csökkenésre kerül sor. Az elmúlt 11 év során ilyesmire nem volt példa, most azonban úgy tűnik, megszakad a pozitív gyakorlat.

Az IHS iSuppli elemzői szerint az idei év folyamán 348,7 millió gépet szállítanak majd le, ami ha nem is óriási, de azért csökkenés a tavalyi 352,8 milliós értékhez képest. Ha beválik a számításuk, akkor elmondhatjuk, hogy hasonlóra több, mint 10 éve nem volt példa: legutóbb 2001 folyamán csökkent a szállítási mutató.


Jelenleg több kérdés is foglalkoztatja az elemzőket, illetve a piac szereplőit. A piac kíváncsian várja, hogy az idei év negyedik negyedévében a Windows 8 megjelenésével növekedésnek indulnak-e a szállítási mutatók. Fontos kérdés az is, hogy a globális gazdasági aggodalmak vajon továbbra is semlegesítik-e az ultrabookok által generált vásárlói érdeklődést, illetve rajongást. Nagy kérdés az is, hogy a karácsonyi bevásárlási szezon alkalmával a mobil eszközök – táblák és okostelefonok – vajon a fizetőképes vásárlókat elcsábítják-e a PC piacról. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Intelboys
2012.10.11. 12:17
Fog ez még csökkenni tovább is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. s_erno
2012.10.11. 12:23
Ha jól értem akkor ezek a számok csak a komplett konfigurációkat (desktop + laptop) tartalmazzák?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hympyke
2012.10.11. 12:26
Átlag embernek nincs szüksége PCre ahhoz a 3-4 dologhoz amit csinálna rajta(f@szbúk, youtube, filmnézés, 3 email/év).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. skateout
2012.10.11. 13:05
Mert utolsó görényekkel van tele a világ.
Mesterséges ár emelés vicc módjára, szánalmas kifogásokkal.
Csodálkoznak?
Pfff...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zodiac83
2012.10.11. 13:14
Mi van??? 11 éve először? Holt volt eddig a válság??

"a globális gazdasági aggodalmak vajon továbbra is semlegesítik-e az ultrabookok által generált vásárlói érdeklődést" majdnem elmorzsoltam egy könnycseppett, annyira meghatóan lett megfogalmazva. Na persze.

"Nagy kérdés az is, hogy a karácsonyi bevásárlási szezon alkalmával a mobil eszközök – táblák és okostelefonok – vajon a fizetőképes vásárlókat elcsábítják-e a PC piacról."
Most akkor pl. a táblák ipari-, vagy személytelen számítógépek, vagy mi a szösz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ueda
2012.10.11. 13:19
Nincs ezzel semmi gond. Kinőttük a Földet, ideje elkezdeni a bolygóközi gyarmatosítást is, mert a homosapiensből már minden vért kiszipkáztak. Nem utolsósorban a grafikon szép példája a ne higgy a szemednek elvnek. Pár százalék, de az ábrázolás jó meredek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kray
2012.10.11. 13:23
Annyira nem kell csodálkozni rajta. Épp nem halad semerre a PC piac. Stagnál!!

Emlékezzünk vissza, amikor elértük az 1 magon lévő maximális órajelet. Ott időben jött a megoldás, és elkezdtek több magos procikat gyártani. Most viszont már a magok száma és a gyártás technológia is eljutott a végére, valami újat kellene kitalálni.

Ez persze részben megtörtént, mert az AMD az APU-val próbálkozik, de még nem eléggé terjedt el... aztán ott van a Win8 ami gyilkolja a PC-t, mert nem is erre találták ki

Szóval csökken és csak a gyártóktól és szoftvermérnököktől függ, hogy merre tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mtrx220
2012.10.11. 14:08
nem azért csökken, mert nincs rá igény. hanem azért, mert a többi résztvevő egyre jön fel. nem csak pc van, ahogy irták is egy átlag felhasználónak nem kell gép. a mobilitás fontosabb, arra pedig aztán már minden megvan.
nem hal ki az a pc, kár itt parázni. business szektor legalábbis biztosan nem fog behányni, vagy ha be fog akkor utoljára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Heroes27
2012.10.11. 14:20
Mese az egész

Most divatba volt a Iphone és társai, meg android, a gyerek meg a lányka karácsonyra meg szülinapra azt kérte, nem pc-t. 1.2 év és majd azt fogja ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nyerek01
2012.10.11. 20:21
Pedig igen valószínű hogy ha növekedni is fog később, elenyésző mértékben, egyszerűen csak több ember lesz...(kicsit sarkítva)
Kompaktabb rendszerek felé mozdul a piac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!