iPon Hírek

Csökkent az Apple teljes árbevétele és profitja

Dátum | 2016. 10. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Apple publikálta legfrissebb pénzügyi jelentését, amelyből kiderül, hogy az egy évvel ezelőttihez képest mind a teljes árbevétel, mind pedig a profit csökkent, méghozzá látványosan. A teljes árbevétel a korábbi 51,5 milliárd dollárról 46,9 milliárd dollárra apadt, míg a profit 11,1 milliárd dollár helyett "csak" 9 milliárd dollár lett – szó se róla, ezek is szép számok azért. A legjobban az iPhone eladások dübörögtek, ugyanis a 45,5 millió eladott iPhone-ból 28,2 milliárd dolláros teljes árbevétel folyt be. Ez a tavaly ilyenkor felmutatott eredményhez képest mindenképpen csökkenés, hiszen akkor 48 millió eladott iPhone-ról és 32,2 milliárd dolláros teljes árbevételről szólt a jelentés. Ez darabszám terén 5%-os, teljes árbevétel terén pedig 13%-os visszaesést jelent. Az iPad eladások 6%-kal csökkentek az egy évvel ezelőttihez képest, azaz csak 9,2 millió példányt adtak el, viszont a részleg teljes árbevétele ennek ellenére is stagnált, hiszen 4,2 milliárd dollárt tett ki. A Mac eladások 14%-kal csökkentek, így csak 4,9 millió konfiguráció talált gazdára, ennek hatására a teljes árbevétel is mérséklődött: a 17%-os csökkenést követően 5,7 milliárd dollár folyt be. Az egyéb termékekkel foglalkozó részleg éves szinten 22%-kal, 2,4 milliárd dollárra csökkentette árbevételét, ami szintén nem hangzik valami jól. A szolgáltatásokkal foglalkozó üzletág a többi részleghez képest továbbra is szárnyal, ugyanis éves szinten 24%-os árbevétel-növekedést ért el, ami 6,3 milliárd dolláros teljes árbevételt eredményezett. Az éppen kezdődő 2017-es pénzügyi év első negyedévében 76 és 78 milliárd dollár közötti teljes árbevételt vár a gyártó.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. rottenbull
2016.10.26. 19:08
Lehet fognak akkor ujitani is, nem csak siman elbocsajtani 10000 melost
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ncc1701
2016.10.26. 19:14
Jobs halála óta csúsznak lefelé. Innováció nincs (az, h elhagyják a jack csatit az nem az).
Lehet megnézni a xiaomi mi mix-et, az vmi döbbenet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. expig
2016.10.26. 20:53
Régen a megbízhatóság és az innováció miatt vett apple terméket az ember (na meg azért, hogy könyvtárban meg kávézóban ''tanulj'' az 500-1000 ezres laptoppal )
Manapság viszont a megbízhatóság már nem áll az apple oldalán, az innováció pedig csúszik le. Az ár még viszont ott van az egekben, tehát kávézni meg ''üzletembereskedni'' el tudják majd adni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2016.10.26. 21:09
Ez egy elég sok tényezős játszma. Egyfelől immár a konkurencia is tudja, amit az Apple, sőt, nagyon sok esetben ők kullognak a világ után.
Egy csúcs android már messze-messze maga mögött hagyta az iPhone-ok színvonalát, sőt, immáron szoftveres téren is stabilabbak tudnak lenni.
Tehát kijelenthető, hogy a csúcs kategóriában már rég leverték őket. (Szigorúan technikai értelemben, nem az eladásokat tekintve).
Sőt lassan már egy középkategóriás andorid is jobb választás.
Innováció valóban nincs, ha mégis van, az a "minek" kategória. (Force touch, jack elhagyás, stb.)
Szép lassan unalmassá is válik, és már nem is annyira presztízs termék.
Persze az, de ma már azért nem esnek annyira hanyatt tőle az emberek.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nagyon komplex ökoszisztéma áll az Apple mögött, jó szolgáltatásaik vannak, elképesztően jó a mögöttük lévő marketing, és az iPhone-ok összességében jó telefonok amúgy, ha nem is a legjobbak. Méret tekintetében a legjobbak az egész piacon.
Buta primitív OS az IOS, de nagyon hülyebiztos, sok műszaki analfabétának jó választás, könnyen kezelhető, látványos, szerethető.

Régebben hatalmas volt az előnyük műszakilag, és minden egyéb téren, ez ma már teljes egészében eltűnt, így természetes folyamat a piacvesztés. Nyilván még mindig egy nagyon erős márka, és hívószó, így még jó ideig nem kell félniük semmitől.
Plusz még mindig ők tudják a legpofátlanabbul lehúzni a vevőiket, tehát a profit továbbra is vastagon garantált.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. SgScorpion j.pan...
2016.10.26. 22:26
Jack elhagyással a Motorola megelőzte őket, így már ezt is ki lehet húzni az apple bakancslistájáról
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Meteoreso
2016.10.27. 08:04
Ezt a Jack elhagyás a szememben csak akkor lenne fontos ha valami vízálló
Lehet búvár telefon ?
Cat-ba van hőkamera, na az újdonság !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!