iPon Hírek

Csontszerű szövetet nyomtattak

Dátum | 2011. 11. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Washingtoni Egyetem kutatói 3D nyomtatóval olyan csontszerű anyagot és struktúrát hoztak létre, amely felhasználható ortopédiai beavatkozásokban, a fogászatban és a csontritkulás kezelésében. Állványként támasztja alá az igazi csontot, amely így nyugalomban nőhet és gyógyulhat. Az új anyag végül nyom és mellékhatások nélkül lebomlik.

Egészséges és csontrikulásos csontszövet
Már patkányokon, nyulakon és in vitro emberi sejteken folyik a tesztelés, így elképzelhető, hogy pár éven belül az orvosok megrendelhetik rászoruló betegeiknek a helyettesítő csontszövetet, mondja Susmita Bose professzor. „A problémás területről készült CT-felvételt CAD-be áttéve, egyszerűen a hibás részekhez illesztjük a műcsont-állványzatot.”

Az anyag kifejlesztése négy év kémiai, biológiai, mérnöki és anyagkutatás eredménye. Alapvetően kálcium-foszfátból áll, ehhez adtak szilíciumot és cinket, így teherbírása a duplájára nőtt.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Szefmester
2011.11.30. 13:12
Hát könnyen meglehet. De itt inkább a nyomtatót fizeted még meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szerzetes
2011.11.30. 13:32
"Élő szövet fém vázon" Már fémváz sem kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2011.11.30. 13:50
Fémváz helyett már úgyis jobb lett volna a szénszálas. A végén még elérjük hogy beleöntjuk azt a pár dollárnyi alkotóelemet, és kinyomtatunk egy komplett embert, már csak az agyról kel pontos képet készíteni valós időben és akkor még talán a tudat is átültethető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. stranger
2011.11.30. 17:04
Egy csontszövetszerű anyagból felépülő számítógépházat képzeltem most el így hirtelen. Egyébként remek dolog ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Boka_Peter
2011.11.30. 21:07
Szájsebészként sokat dolgozom a csontban. A csontpótlókat is sokszor használom remek dolog, tényleg csontpótlóval kis saját csonttal és membránnal szinte "csodákat" művelni. Viszont a csontritkulás szerintem 90%! üzlet. A csontritkulásosnak kikiáltott "betegek" nagy részének semmi baja, csak az életkor természetes előrehaladtával csökken a csontjainak a tömege és szilárdsága is. Megkérdőjelezem ezeknek a pácienseknek durva (nem Ca és D vitamin), akár súlyos mellékhatással járó készítményekkel való kezelésének szükségességét. Én mindenkit lebeszélek a gyógyszergyárak ilyen jellegű támogatásától.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!