iPon Hírek

Csúcskategóriás központi chipen dolgozhat az LG

Dátum | 2015. 02. 20.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az LG egy olyan új, saját fejlesztésű SoC-n munkálkodik, ami a felsőkategóriában állhat majd rajthoz. A friss pletyka a dél-koreai médiában ütötte fel a fejét, és még hivatalos megerősítést nem nyert, de valószínűleg megalapozott a dolog. Az LG feltehetően a Samsung példáját szeretné követni, ami mostanra ütőképes chipekkel rendelkezik.
A szóban forgó chip valószínűleg már azokra a Cortex-A72 processzormagokra épülhet, amelyeket az ARM csak a közelmúltban mutatott be a nagyközönség számára. A partnerek persze már korábban licencelhették ezt az IP-t, és minden jel szerint ezt mások mellett az LG is megtette. A gyártó a friss pletykák alapján a big.LITTLE architektúra használatával hozza majd létre az újdonságot, tehát a nagy teljesítményű magok kvartettje mellett lesz egy olyan négyes is, amely az energiahatékonyságért hivatott felelni. Ezt a szerepkört a jelenleg is használatban levő Cortex-A53 egységek tölthetik be, hiszen ezeknek a leváltását pillanatnyilag még nem tervezi az ARM. Fontos kérdés még az is, hogy a grafikus feladatok végrehajtása mire fog hárulni. Nos, ha minden jól megy, akkor itt már a Mali-T880 feldolgozók állhatnak munkába, de erről egyelőre a forrás csak annyit vetített előre, hogy Mali termékről lesz szó. Úgy fest tehát, hogy minden fontosabb alkotóelemet ARM-tól vehet „kölcsön” az LG, ahogy azt példának okáért a Samsung is teszi a jelenlegi Exynosok esetében. Az LG egyébként nem először próbálkozik saját chip készítésével. A vállalat Odin kódnév alatt már fejlesztett ARM alapokon központi lapkát, amely szintén a csúcsra tört volna az eredeti terveik szerint, azonban valahol nagyon félresiklott az a projekt, mert több mint egy évet csúsztak vele, és így már csak a felső-középkategóriát tudták megcélozni. Ez a lapka végül az LG Nuclun nevet kapta, és mint ismeretes, az LG G3 Screen okostelefonnal került bevetésre még tavaly októberben. A Nuclun vesztét egyértelműen az okozta, hogy az órajelek nagyon alacsonyra lettek belőve benne a mai viszonyokhoz képest – 1,5 és 1,2 GHz-en üzemeltek a magok. A vállalat már annál a chipnél is a big.LITTLE architektúrát használta, így nem lesz nekik új ez a rendszer. Tapasztalatszerzésre tehát jó lehetett ez a termék, amit a mostani dizájnnál már rögtön fel is használhatnak.
LG Nuclun
Az új chipben rejlő lehetőségeket az LG nemcsak okostelefonokban vagy táblagépekben kamatoztathatja, hanem jól jöhet ez például a vállalat okostelevízióiban is. A WebOS operációs rendszerű tévékészülékek lendületes fejlődésben vannak, és egyre komolyabb képességekkel állnak a felhasználók szolgálatában, amikhez természetesen a kompromisszummentes sebességet biztosító hardver is szükségeltetik. A WebOS jelenleg a legtöbbek által elismert TV-s platformnak számít, és erről a „címről” az LG valószínűleg a későbbiekben sem szeretne lemondani, így itt is próbára teheti majd az újdonságát. Az egyelőre nem derült ki a kiszivárgott információkból, hogy milyen környezetben bukkanhat fel először a fejlesztés alatt álló SoC, de állítólag már 2015 utolsó negyedévében megkezdődhet a gyártása. Ez nagyjából azt jelentené, hogy kb. egy év múlva láthatjuk majd kész termékekben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!