iPon Hírek

Csúcsmobilokba szánt kamerát mutatott be a Toshiba

Dátum | 2014. 09. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Okostelefonok napjainkban már rengeteg márkanév alatt futnak, viszont az igazán minőségi komponenseket egyenként számba szedve valójában nem is olyan sok gyártó szállítja őket. Ezúttal a főkamerák felhozatala bővült egy igazán szemrevaló alkatrésszel, és most nem a Sonynak, hanem a Toshibának köszönhetően. Az olyan távol-keleti gyártók, amik igazán ütős készülékekkel állnak már a nagyközönség elé, szinte kivétel nélkül a Sonytól szerzik be a kamerákat. Kiváltképp a hátlapra beépíthető főkamerák terén hatalmasodott el a Sony dominanciája. Csakhogy néhány ismertebb példát mondjunk: az Oppo, a OnePlus One, a Xiaomi és a Meizu is Sony egységeket használ, de még az LG csúcsmodelljeinél – a G3-nál, valamint a G2-nél – is a Sony megoldásait láthatják akcióban a felhasználók. A Toshiba ezen szeretne változtatni, és nagyobb szeletet venne birtokba a virtuális tortából az elkövetkezendőkben. Lássuk, mivel próbálják majd a Sony kezéről lecsapni az ügyfeleket.
A Toshiba mérnökei egyértelműen a Sony jelenlegi legjobb termékének akarnak konkurenciát állítani, T4KA7 típusazonosítóval megbélyegezett egység ugyanis több ponton is hasonló kvalitású lett, mint japánok legjobbja, az IMX220. Az egység lelkét egy nagyméretű 1/2.4 hüvelykes CMOS képérzékelő adja. Ez minden bizonnyal BSI technológiával társul. Az effektív képfelbontása 20 megapixeles lesz, egészen pontosan 5384 x 3752 képpont alkotja majd az elkészült fotókat, így az egyes pixelek 1,12 mikron méretűek. A Toshiba egy nagy teljesítményű áramkört is beépített, ami által elképesztően gyorssá is tehető a T4KA7, ha kellően erős hardver csatlakozik hozzá. Ebből fakadóan teljes részletesség mellett, akár 22 fénykép (!) készíthető majd vele sorozatban mindössze egyetlen másodperc alatt, ami valóban lenyűgöző adat – ez házon belül a korábbi 20 MPixeles egységhez képest 83 százalékos javulást jelent. Kiemelendő még az is, hogy kiváló képkorrekció lehetőségeket fog kínálni a friss termék. Végül fontos erénye lesz a Toshiba T4KA7-nek, hogy nagyon kompaktra tervezték a vállalat szakemberei. A kirívóan jó képminőséggel kecsegtető kamerák sokszor kipúposodnak a készülékház síkjából, elég csak megnézni a Nokia PureView modelljeit, vagy az iPhone 6-ot. Ez pedig amellett, hogy nem túl esztétikus, még veszélyes is, hiszen ezen a ponton sokkal sérülékenyebb lehet a mobil. A szóban forgó komponens esetében azonban nem lesz ilyen probléma, ugyanis kevesebb mint 6 milliméterre emelkedik ki a síkból, ezáltal legfeljebb a rekordvékonyságra hajtó okostelefon fedélzetén kellene neki nagyobb helyet szorítani. A Toshiba T4KA7 megjelenése sajnos még egy kicsit odébb van, viszont az első partnerek már megkapták a mintákat. Az ismerkedés tehát már megkezdődhetett vele, később pedig a tervezési munkálatokat és a szoftveres oldal kidolgozását is el lehet intézni, így amint beindul a tömegtermelés, máris bevetésre kerülhet a komponens. Ha minden igaz, 2015 februárjában állhat rajthoz az újdonság, és kevesebb mint 20 dollárba fog kerülni, ami főleg a költséghatékony telefonok tervezői számára teheti vonzóvá.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Philo
2014.09.18. 22:28
Ilyenkor gondolkozok el azon, hogy a legtöbb biztonsági kamerarendszert egy nagyobb vagyonért készítik el és olykor az illetőt még a saját anyja sem ismerné meg a felvételeken.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95 Philo
2014.09.21. 21:11
Tényleg elgondolkodtató, főleg, hogy az éjjellátó kamera gyártás többnyire abban merül ki, hogy nem tesznek a CCD elé infra szűrőt és a szenzor köré fogatnak egy tucat filléres (többnyire 840 nm-es) IR LED-et. Aztán rögzítenek kb 1 kép/sec-cel.

De lehet, hogy csak mi tévedünk és a kamerára vett bűntények többségét breakdance-s jetik követik el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!