iPon Hírek

Csúcsra törő kagylómobil érkezik a Samsungtól

Dátum | 2014. 03. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Bár a kagylótelefonoknak leáldozott, a Samsung évente azért készített egy-egy ilyen készüléket, az elmúlt időszakban pedig felpörgették az eseményeket. Tavaly már három összecsukható okostelefonról rántották le a leplet, és úgy tűnik, hogy ezt a lendületet az idei évre is át fogják menteni.
Az egyelőre csak SM-G9098 típusazonosítóval fémjelzett készülék igencsak tekintélyt parancsoló specifikációval rendelkezik. Az eszköz tulajdonságain végignézve néhány olvasónkat déjà vu érzés öntheti el, ami egyáltalán nem a véletlen műve. A Samsung a decemberben bemutatott W2014-et is hasonlóan izmos hardverrel látta el, azonban míg a W2014 fényes, aranyozott betéteket kapott, addig a mostani alanyunkat visszafogottság és letisztultság jellemzi. A feketét (vagy kéket, mert ilyen variánsa is lesz) és szürkét kombináló készülékház tartalmaz szálcsiszolt fém betéteket, a hátlap pedig a Galaxy Note 3-nál megismert műbőr bevonattal büszkélkedhet. A fedélzeten ezúttal is két teljesen egyforma megjelenítő kapott helyet, mint eddig a legtöbb hasonló gépezet esetében. A felhasznált panelek 3,67 hüvelykes képátlóval bírnak, és 800 x 480 képpontos (WVGA) felbontást vonultatnak fel. A pixelsűrűségük ennek megfelelően kb. 254 PPI-s, és vélhetően a dinamikus színekkel és széles betekintési szögekkel szolgáló Super AMOLED technológiáról sem kell lemondani – bár ezt egyelőre nem erősítették meg.
A Samsung új okostelefonját egy Qualcomm Snapdragon 80x chip fogja mozgásba lendíteni. A szerkezet szívében így négy darab Krait 400 processzormag kapott helyet 2,3 GHz-es órajelen, a grafikus feladatok felelőse meg egy Adreno 330 feldolgozó egység lesz. A rendszernek nem kevesebb mint 2 GB memória jutott, ami a legtöbb feladat elvégzése során elegendő lesz, és több alkalmazás egyidejű futtatását is lehetővé teszi. A mai szemmel aprónak és alacsony felbontásúnak titulálható kijelzők mellett a kagylómobil ezzel a vassal olyan sebességre lehet képes, amit korábban még nem sokszor láthattak a felhasználók. Kiváltképp a játékok terén mutathat majd fel érdekes eredményeket az SM-G9098. A háttértárának kapacitására nem derült fény, ám microSD kártya segítségével bővíthető lesz, így vélhetően ilyen tekintetben sem lehet vele probléma. A kapcsolati lehetőségei között megtalálható a GPS vevő, a 802.11 b/g/n/ac előírásoknak megfelelő Wi-Fi, a Bluetooth 4.0 modul, és persze az elmaradhatatlan HSDPA modem is. Továbbá fontos megemlíteni, hogy dupla SIM befogadására és kezelésére is képes a telefon.
Két kamera lesz a fedélzetén, az egyik a videócsevegések (HD minőségben) alkalmával jön majd jól, míg a másik az emlékezetes pillanatok megörökítésére szolgál. A főkamera, a hátlapon helyezkedik el, egy LED villanó támogatását fogja élvezni, és 13 megapixeles fotók, illetve 1080p-s videók alkotására lesz használható. Operációs rendszer tekintetében az Android 4.3 Jelly Beanre kell számítani. Ez ugyan nem a legfrissebb verzió a Google kínálatában, de már éppen eléggé új ahhoz, hogy támogassa például a viselhető eszközökkel való kapcsolatteremtéshez elengedhetetlen Bluetooth Low-Energy API-t. Ezen felül a TouchWiz felhasználói felülettel egy sor hozzáadott extra is felfedezhető majd rajta, és speciális dolgokra is számítani lehet a dupla kijelző okán. Az eszköz 117 mm magas, 59,5 mm széles és 15,8mm vastag, súlya pedig 173,5 gramm.
A Samsung SM-G9098 egyelőre nem mutatkozott be hivatalosan, de jóformán minden képességéről lehullott a lepel. Mivel a kínai TENAA weboldalán szerepel már, így biztosnak tekinthető az érkezése, amire a jelek szerint talán nem is kell olyan sokat várni. Azt egyelőre nem tudni, hogy merre kerülhet bevetésre az újdonság, de remélhetőleg nekünk, európaiaknak sem kell majd lemondani róla. Ezek a telefonok ugyan általában csak Kínában elérhetőek, de jó előjel, hogy tavaly már volt arra példa (Galaxy Golden), hogy világ körüli útra kelt a Samsung egyik kagylóformájú okosmobilja. Azt azonban előre borítékolhatjuk, hogy méregdrágán fog kereskedelmi forgalomba kerülni. (A felső-középkategóriás képességekkel rendelkező Golden 190 ezer forintot kóstál itthon, ez a gép pedig jóval nívósabb.)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Kajafun
2014.03.19. 11:13
De, hol ér ez ennyit?!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. noPublicFG
2014.03.19. 11:29
A helyzet az, hogy nekem még mindig tetszenek a kagyló-telefonok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. yoman3d
2014.03.19. 11:40
Ha a billentyűzetes rész alatt lenne egy jó nagy akku, és birná mondjuk 1 hétig, ugy még látnám értelmét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Leeroy
2014.03.19. 12:44
Nem rossz, de ezeknél a kagylómobiloknál idővel előjön a flexkábel probléma, vagy Samsungék erre is kifundáltak már valamit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.03.19. 14:16
Persze, hogy kitaláltak. Minden évben kidobnak egy új modellt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ThePoweR
2014.03.19. 16:35
Leeroy: ha nem másodpercenként nyitogatod 2-3 évig biztos kibírja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2014.03.19. 16:48
kicsit csúf : /
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cannapeace
2014.03.19. 16:49
Volt egy ilyen típusu mobilom és nem az átvezető kábel miatt ment tönkre 4év után hanem az aksija monott csődöt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2014.03.19. 17:52
Csinálhatnának egy ilyet olyan - szintén alfanumerikus - billentyűzettel, aminél le lehetne nyomni egyben számként, de külön is le lehetne nyomni a rajta lévő 3-3 karaktert, vagy valami hasonló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!