iPon Hírek

CubeSensors: egészségvédelem szobaelemző szenzorokkal

Dátum | 2014. 01. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Napjainkban rengeteg féle időjárás-előrejelző alkalmazás érhető el iOS-re és Androidra, de webböngészőn keresztül is könnyedén tájékozódhatunk egy-egy település vagy térség aktuális és jövőbeli időjárásáról. Akkor viszont, ha házunk vagy lakásunk szobáinak pillanatnyi paramétereit szeretnénk ellenőrizni, már nincs ennyire könnyű dolgunk, ugyanis az ehhez szükséges profi eszközök rendszerint sokba kerülnek – és általában nem biztosítanak lehetőséget arra, hogy interneten keresztül, távolról, vagy mobileszközeinken keresztül otthon monitorozzuk a szobák pillanatnyi paramétereit.
Erre a problémára született meg válaszként a CubeSensor, ami nem más, mint egy apró kis kocka, teletűzdelve különféle érzékelőkkel. Az okos kis kocka tartalmaz hőmérsékletszenzort, fénymérőt, légnyomásmérőt, CO2 érzékelőt, páratartalom-érzékelőt és zajszint-érzékelőt is, így meglehetősen részletes képet biztosít azzal kapcsolatban, mennyire megfelelő az adott szoba különböző tevékenységekhez – például alváshoz vagy munkához. Egy-egy ilyen kocka 50,8 x 50,8 x 50,8 milliméteres mérettel bír, azaz meglehetősen kompakt.
A kettő-, négy vagy hatdarabos kiszerelésben érkező szenzorok szinte bárhol elhelyezhetőek: asztalon, polcon, konyhapulton, illetve egyéb helyeken, ahol szinte észrevétlenül, csendben elemzik az adott szoba pillanatnyi paramétereit.
A felsorolt szenzorok meglehetősen sok dologra használhatóak. A hőmérséklet-mérő jóvoltából remekül látszik, télen nincs-e túlfűtve az adott szoba, nyáron pedig arról kaphatunk információt, nincs-e túlságosan lehűtve a helyiség – már ha egyáltalán van légkondicionáló berendezés.
A CO2 szenzor a levegőminőség meghatározásában segít – ez a és a páratartalom-érzékelő megmondja, érdemes-e szellőztetni a szobában, vagy sem. A zajérzékelő segítségével megállapítható, hogy a szoba alkalmas-e munkára vagy alvásra, a fényérzékelő pedig a megvilágítás szintjét ellenőrzi. Utóbbi azért fontos, mert túl sötét szobában a szem gyorsan elfárad, illetve hosszabb távon a szemkárosodás jelentette veszély miatt nem érdemes dolgozni, túl világos szobában pedig nem lehet normálisan aludni. A légnyomásmérő segítségével könnyedén ellenőrizhetjük, hirtelen kezdődő, elviselhetetlen fejfájásunkat légnyomás-változás okozza-e vagy sem – ebből kiderül, érzékenyek vagyunk-e a frontokra.
Az adatok monitorozásával kitapasztalhatjuk, mely paraméterek felelnek meg leginkább igényeinknek, így törekedhetünk ezek szinten tartására. Persze a rendszer nem csak otthon, hanem akár az irodában is remek szolgálatot tehet.
Az egyes CubeSensor kockák egy internetre kapcsolódó bázisállomással kommunikálnak, amelynek köszönhetően távolról is ellenőrizhető a szobák aktuális állapota. A rendszerhez egyébként Android és iOS alapú mobilalkalmazások is tartoznak, így az érzékelők adatait okostelefonnal vagy táblagéppel is kiolvashatjuk. A CubeSensorokhoz USB kábel is jár, amelyen keresztül újratölthető az egyes CubeSensor kockák beépített akkumulátora. Maguk az egységek egyébként vezeték nélkül, WiFi kapcsolat segítségével továbbítják a szenzorok adatait a bázisállomásnak.
A pici kockák LED-es világítást is kaptak: ha a kockát megrázva a szoba paramétereinek elemzése után minden rendben van, akkor erről kék fény tájékoztat minket, ha viszont valamelyik paraméter miatt sürgős beavatkozás szükséges, akkor piros fényben úszik a CubeSensor. Ekkor a mobilalkalmazás vagy az internetes kezelőfelület segítségével kiderül, pontosan mi a baj.
A gyártó az újdonságokat háromféle csomagban árulja, amelyek minden esetben tartalmaznak egy bázisállomást a hozzá tartozó tápadapterrel, egy Ethernet kábelt, valamint USB kábelt is, ami a CubeSensor kockák akkumulátorának töltéséhez kell. A csomagok kettő, négy vagy hat darab CubeSensor kockát tartalmaznak, így áruk rendre 235, 335, illetve 435 euró. Persze bázisállomást és CubeSensor egységeket akár külön-külön is vásárolhatunk: előbbi tápadapterrel és Ethernet kábellel együtt darabonként 115 euróba, utóbbi pedig USB kábellel együtt darabonként 77 euróba kerül. A csomagok már előrendelhetőek, szállításuk pedig tavasszal indul meg. A bázisállomás és a CubeSensor külön-külön történő megrendelésére egyelőre még nincs lehetőség.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Asagrim
2014.01.11. 15:33
"Avoid the flu. Control your asthma and allergies. Keep away mold. Know the air you breathe beyond just CO2 measurements."

beyond just CO2

Tehát a levegő minőségét nem egy szimpla CO2 szenzor ellenőrzi, annál sokkal több információval szolgáltat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kara_kan
2014.01.12. 13:26
Túl drága.
Ebből sem lesz tömegcikk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. djalienecs...
2014.01.13. 09:29
Tényleg baromi drága! Több mint 100.000 a közepes csomag, ami egy kisebb háztartás igényeit elégíti ki max. Régóta szerettem volna már valami hasonlót otthonra, meg is veszem, de én kocka vagyok. A legtöbb embert nem érdekli , hogy milyen a levegő minősége, vagy a fény intenzitás. Mindenesetre ideje volt már valami hasonlót a piacra dobni. A Philips HUE-val és egy pár wifis fogyasztásmérővel, teljesen smart lenne a lakás is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. FRK
2014.01.13. 09:58
A legtöbb embert sajnos az sem érdekli, hogy szivárog-e a gáz, vagy az égéstermék, elbírják-e a vezetékek a rájuk kapcsolt tömérdek fogyasztót, zárlat esetén van-e phi relé, tűz esetén van-e mivel oltani. Okos kis készülék az tény, viszont idehaza kb. a megfizethetetlen kategória minimum 70 ezer hacsak a panellakás felét akarom vizsgálni és olyan 100 000 rugó, ha az egészet. Viszont ha idővel mérséklődik az ára, akkor érdemes lehet befektetni rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!