iPon Hírek

CUDA-alapú vírusírtón dolgozik az NVIDIA

Dátum | 2009. 10. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia CUDA technológiája számos szegmensben bizonyult már eddig is hasznosnak: a segítségével a fejlesztők olyan alkalmazásokat írhatnak, amelyek képesek profitálni a GPU párhuzamos számítási képességeiből, így az átlagos, CPU-ra írt alkalmazások ennek köszönhetően a GPU nyers erejére támaszkodva lényegesen gyorsabban futnak. CUDA alapú programok között találunk már kép- és videó szerkesztő, valamint videó kódoló alkalmazásokat, amelyek rendkívül gyorsan végzik el a rájuk bízott feladatot, legalábbis csak processzorra támaszkodó szoftverekhez képest mindenképpen.

Az Nvidia most egy újabb területet szemelt ki, amely nagyon is képes lenne profitálni a GPGPU technológia előnyeiből és ez a terület nem más, mint a vírusirtók piaca. Ezek az alkalmazások rendkívül processzorigényesek, futtatásukkor igencsak lelassulnak még a komoly központi egységgel rendelkező konfigurációk is. A vírusirtók piacán nagy jelentőséggel bírna a CUDA technológia megjelenése, ugyanis egyrészt jelentősen felgyorsulna a víruskeresés, másrészt pedig azzal, hogy a CPU-ról a GPU vállára helyeződne át a teher, egy sokkal rugalmasabb rendszert kaphatnánk, amely víruskeresés közben is viszonylag dinamikusan végezné el az egyéb rá bízott feladatokat, azaz kevésbé lassulna be.

CUDA alapú vírusirtók? Rövidesen ez lehet a valóság.
A vírusirtók piaca hatalmas, így a technológiában rejlő lehetőségek egyelőre felbecsülhetetlenek. A fejlesztés az Nvidia számára is nagyon nagy lehetőségeket rejt magában, ugyanis segítségével számos nagy vírusirtó vállalatot hódíthatna meg a cég, amely a bevételekben és a piaci részesedésben egyaránt szépen jelentkezne. Az Nvidia videokártyák esetében a CUDA alapú vírusirtók sokat lendíthetnének a forgalmon, ám ez inkább a belépő szintű és alsóbb kategóriás modelleket érintheti, a csúcskategóriás videokártyákkal továbbra is inkább a gamer társadalmat vehetné célba a vállalat.

Hogy a cég végül is mely nagy nevekkel léphet partnerkapcsolatba, illetve pontosan mikor végez a fejlesztéssel kapcsolatos munkákkal, az egyelőre rejtély. Lehet, hogy a nem is oly távoli jövőben már "The Way It's Meant To Be Scanned" logóval ellátott vírusirtók közül válogathatunk majd a piacon? :)

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. EgyéniVéle...
2009.10.08. 20:36
VISSZA A HIRHEZ

Érdekes ez az egész már.Nem akarnak már mindent a videókártyára helyezni?!Jó,tény és való hogy rendkívül igéretes a technológia de kicsit furán hangzik.Ennyi erővel ne vegyünk két gépet?és egy merevlemezről mennének csak az egyik a rendszerfeladatokat látná el meg a avírusírtót a másik meg maradna csak szórakozásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. rini
2009.10.08. 20:48
Kénytelenek fejleszteni ebbe az irányba is, mivel ha a Fermi olyan lesz mint ahogy leírták, akkor az a kártya tud majd vírusokat is futtatni. Tehát nem csak a processzor lesz támadható hanem a grafikus kártya magja is támadhatóvá válik. Előbb-utóbb biztos, hogy megjelenik ilyen vírus is és jobb félni mint megijedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Forcecaste...
2009.10.08. 21:07
"The Way It's Meant To Be Scanned" Rulez!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szerzetes
2009.10.08. 21:22
A régebbi videókártyák nyers erejét is ki lehet használni ilyen célokra v. csak az újabba típusúakat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hpeter105
2009.10.08. 21:32
azt nem értem hogy ha játszol akkor a defender lekapcsol v huzza a kártyát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. StevyXIX
2009.10.08. 22:32
rini:
Én nem hiszem, vírusok integrálódnak a rendszerbe és mint folyamatok futnak, amit nem veszel észre csak esetlegesen a vírusírtó, de cpu-hoz ilyen téren semmi köze, cpu futtatja a folyamatokat, így akár a vírust is, de cpu-t magát nem támadja (hogy is tenné, hardware-ről beszélünk, vírusok software-ek), kárt lehet, hogy képes okozni benne (de ezt is csak bioson keresztül tehetné meg, szóval azt is megnézém), de ami a lényeg, gpu-hoz igen kevés köze van, mivel alapvetően a grafikus megjelenítésért felel, az egy dolog, hogy más folyamatok futtatására is rábírható, mint CUDA is mutatja, de akkor is cél eszköz, még cpu általánosan a rendszer folyamatok futtatásáért felel. Ha majd lesz cpu-ba integrál gpu megoldás (Larrabe) amivel gondolom a gpu feladatvégzése általánosítható lesz, akkor inkább el tudom képzelni.

Mikrobi:
Alsó és középkategóriás VGA-k is körbeverik már akár i7 quadot is számítási teljesítménybe, ha csak erről van szó, VGA meg amúgy elég sokat pihen, gondolod nagy kunszt neki megjeleníteni a desktopot meg azokat a komoly programokat amiket futtatsz épp játék helyett? VGA-t igazából játéknál, grafikus/tervező programoknál, meg esetleg Folding@home használja ha futtatod (ezt is azért találták ki, mert ha nem játszol a GPU teljesen kihasználatlan maradt és ezt használja fel, igaz cpu-t is lehet használni erre, csak hát jóval lassabban teszi ugyan ezt, meg az egész rendszered kicsit lassabb lesz, hiszen cpu felel a folyamatok futtatásáért, még a gpu jókat pihen és ásítozik).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Csaber
2009.10.09. 07:48
Én jó ötletnek tartom , de azért mert gyorsabban fut a vírusirtó nem lesz érdemes Nv kártyát venni , ellenben aki amúgy is rendelkezik Nv karival annak ez jó lesz , én csak egy dolgot sajnálok az hogy csak most kezdik fejleszteni , de így nagyrészt extrának nézem (pl mint videókari mellé az ajándék játék , valakinek jól jön )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. badclyde
2009.10.09. 08:34
Egyetértek Mikrobival... minek a 4-8 mag a CPU-ba?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2009.10.09. 13:10
"Inkább az OpenCL és akkor ATI és NV karikon is lehet futtatni, ..."

NV valami miatt arra számít, hogy van elég CUDA-függő, CUDA-hívő, akiknek van elég hatásuk a környezetükre hogy elcsábíthatnak embereket az ATI-tól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2009.10.09. 13:10
Itt nem arról van szó, nyilván processzor ahogy eddig is tökéletesen el tudja látni ezt a feladatot, itt egyrészt a gpu kihasználásáról van szó (mert ügye sokat pihen a kicsike, persze ki mennyire használja i, lehet valakinél nem pihen sokat) és újabb felhasználásáról amit vélhetően jóval gyorsabban megold mint a cpu (mondjuk negyed annyi idő alatt vizsgálja át a gépet), közben te vígan használhatod a cpu-t (bár akinek quadja van annak eddig se volt evvel gondja, maximum terhelést elosztotta a a magok közt, vírus kereső quadot se képes kihasználni tudomásom szerint vagyis maximum 2 szálon fut) ha éppen kell, de itt a lényeg a gyorsaságon van, gpu vélhetően sokkal gyorsabban képes a víruskeresés lefuttatására, én nem vagyok egy nagy Nvidia fan (elég sok rossz húzások volt már), de ez tényleg nagyon jó kezdeményezés, mint maga a CUDA is (de hát persze Nvidianak ki kell taposni az utat magának, nem képes Larrabee-hoz hasonló cpu-ba integrált gpu létrehozására, így egyéb utat választott, de akkor is jó ötlet ez a felhasználás).

prohlep:
Nvidia hosszú távon nem erre épít hidd el, asztali felhasználástól el fog távolodni, más piacokat fog megcélozni (mint teszi már most is CUDA-val és olyan nagy teljesítményű gpu-val mint a Tesla).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rini
2009.10.09. 13:19
StevyXIX - Azt hiszem elbeszélünk egymás mellet. Én soha nem mondtam azt, hogy a cpu-t megtámadja a vírus. Azt mondtam, hogy a vírusos programokat letudják futtatni.Ezért kell a vírusvédelem a kártya által futtatott programokhoz.A régebbi kártyák többségében csak a megjelenítésért voltak felelősek, ezért felesleges volt ezzel foglalkozni a mostaniakkal ellentétben, amelyek már egész programokat képesek futtatni. Az Intel nem szórakozásból hívta fel rá a figyelmet ennek kockázatára. Amúgy tényleg van olyan vírus amely tud károkat okozni a hardverben, de ezek többsége az adat tárolókat támadják.Nem szeretnék olyan vírussal találkozni amelyik csak úgy egyszerűen átírja a grafikus kártyám bios-át.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.10.09. 14:43
Hát igen, talán lehetséges CUDA-ra vírust írni ami vírust futtatna, ezt nem tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rabib
2009.10.09. 19:18
Hát jó lesz az tuti. De már lassan nem lesz számítógép, a számítógép egy videokártya lesz és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LoGA
2009.10.10. 09:08
Mire van a 4-8 mag a prociban? Hát remélem nem a vírusirtók miatt fejlesztik a procikat... Amúgy gondolom a netezgetés, doksiírás közben nem éreztek különbséget a 4 mag miatt. Az kimondottan a játékok miatt hasznos, én nem tudom ti hogy vagytok vele, de játék közben nem szoktam a háttérben full system scant nyomni.

Ez a technológia arra lesz jó, hogy ha épp nem csinál semmit a gép és nyomsz rajta egy teljes scant, akkor gyorsabban végezzen vele, mint nélküle. Bár ehhez a vinyóknak is lesz beleszólása.

Amúgy nem a spanyolviaszt találták fel Nvidiás barátaink, de tény, hogy érdekes ötlet. AMDéknél ott az OpenCL, amivel bármilyen feladat végeztethető a videokarival, ha megfelelően van a szoftver megírva. Legyen az akár vírusirtó is...

Mellesleg a jövő szerintem a prociba integrált gpu. Én úgy csinálnám, hogy a sok magból 1-2 kimondottan gpu-szerű feladatokra specializált lenne, de persze a cikkben is említett megoldásokkal univerzálisan használható lenne, pár általános célú mag mellett. És emellett a proci mellett még beteszel bármilyen másik karit, hogy "hasíccson a krízis", de desktopnál megspórolnál 150 wattot úgy, hogy közben még gyorsabban is dolgozik a gép...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!