iPon Hírek

Cukorenergia a Sonytól

Dátum | 2007. 08. 24.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

A Sony tegnap jelentette be, hogy sikeresen kifejlesztette a Bio Battery 1-et, amely szénhidrátokból (tehát cukorból) állít elő elektromos áramot, enzimeket használva katalizátorokként, amivel lényegében lemásolták az élő organizmusokban is lezajló energiatermelő folyamatokat. Ennek a bioelemnek a tesztegységei 50 mW teljesítményt produkáltak, ami jelenleg a világ legmagasabb értékének számít a passzív bioelemek terén. Ezzel a teljesítménnyel pedig már zenét is le lehet játszani egy memória-alapú Walkmanről.

Mindezt egy olyan rendszer kifejlesztésével érte el a Sony, amely a cukor lebontása közben helyhez köti az enzimeket és a közvetítőt (elektronikus vezető anyagokat), miközben az anódon található enzimeket továbbra is aktívan tartja. Kifejlesztettek emellett egy olyan új katódszerkezetet is, amely egyszerre gondoskodik a megfelelő víz- és oxigén-ellátásról is. Ennek a két technológiának a tökéletesítésével sikerült elérniük a már említett energiatermelési szintet.

A technika talán leglényegesebb vetülete pedig az, hogy a cukor teljességgel természetes, növényi- és fotoszintézis-alapú, megújuló energiaforrás; gyakorlatilag mindenütt elérhető, és már egy valamivel tisztább, környezetbarátabb jövőt sejtet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.08.24. 12:36
Zenelejátszás cukormeghajtással? Pontosan. Ötletes ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!