iPon Hírek

Cumputex 2013: ROG GTX 770 Poseidon, 39"-os LCD, VivoMouse, VivoPC

Dátum | 2013. 06. 03.
Szerző | gabi123
Csoport | FŐ EGYSÉG

A informatikus világ Computex 2013 lázában ég, melyről természetesen mi is informálunk és bemutatjuk a legfrissebb hardvereket, komponenseket, újdonságokat. Jelen hírünkben az ASUS legújabb produktumai kerülnek terítékre, elsőként mindjárt egy nagyágyú, a nemrégiben megjelent GeForce GTX 770 egy jelentősen átdolgozott változata, a Republic of Gamers GeForce GTX 770 Poseidon.

Annó a GTX 670 DirectCU Mini hűtése szép teljesítmény volt az ASUS mérnökeitől, amivel elég jó fogadtatásra és pozitív visszajelzések tömegére tettek szert, most ugyanez a csapat vette kezelésbe a gyártó legújabb ROG sorozatú modelljét, a GTX 770 Poseidont. A kártya alapjául magától értetődően a GeForce GTX 770 szolgál, de az átdolgozott kártya egyedi hűtőmegoldása kombinálja a lég- és a vízhűtéses technológiát.

Ezt úgy éri el, hogy az egyébként a GTX 670 DCU Mini-re első pillantásra erősen hajazó coolert jelentősen átdolgozták, és amellett, hogy a bordának és a ventilátornak köszönhetően a Poseidon "csak" léggel is hidegen tartható, a borda egyben egy vizesblokkot is tartalmaz. A rendszert csak rá kell kötni a csonkokra, és már áramolhat is a víz a Poseidon belsejébe - találó az elnevezés!

Ebben az esetben ráadásul két mód közül is választhatunk: tisztán vízhűtéses mód, ilyenkor a ventilátor kikapcsol, vagy "lég+víz mód", ekkor a légkavaró nem áll le, hanem plusz légáramlást biztosít a blokknak.

További pozitívum, hogy ez egy "full-coverage", azaz egy teljes-takarású megoldás, ami annyit jelent, hogy a blokk kontaktusban áll a GPU-val, a memóriákkal és és a VRM területtel egyaránt. Ráadásul az érintkezés a komplex hűtőréteggel és a hűtőcsatornával is fennáll. A felső borításon elhelyezett ROG logo vörös fényben izzik, melynek fényereje változhat, és akár pulzáló világítást is végezhet, melyek nyilván majd információtartalommal is bírnak. Az órajelek és a pontos megjelenés dátuma egyelőre nem ismert.

A 3D megjelenítésnél maradva a kijelzőkre kalandozunk tovább. A jelek szerint a 31,5 hüvelykes képátlóval rendelkező PQ321 nem marad sokáig az ASUS egyetlen 4K Ultra-HD monitorja, érkezőben a nagy testvér. A cég 39 hüvelykes (99 cm) óriása már inkább TV-nek, mintsem monitornak tekinthető a mérete alapján, de lássuk a részleteket!

A megjelenítő VA (vertical-alignment) panelt tartalmaz, szemben az IGZO panellel, amit a PQ321 tudhat magáénak. Egyes források szerint a VA előállítása olcsóbb, így alacsonyabban lehet tartani a gyártási költségeket és a vételárat is. A natív felbontás 3840 × 2160 pixel, a válaszidő egy számjegyű (pontos adatot jelenleg nem tudunk), a frissítés DisplayPort 1.2-n keresztül történő csatlakoztatás esetén 60 Hz, a statikus kontrasztarány 5,000:1, mely mellé bekapcsolható a dinamikus mega-kontraszt szolgáltatás is.

A fényerő 350 cd/m², a betekintési szögek 170°/170°. A csatlakozási felületek listája egy DisplayPort 1.2-ből és két HDMI-ből áll. Az állvány kialakítása különbözik a PQ321 modellétől. Árat és megjelenési dátumot egyelőre itt sem tudni. Egy kicsit más vizekre evezvén további két ASUS újdonsággal is megismerkedhetünk, amelyek a VivoMouse és a VivoPC. Megalkotásuknál a fő szempontok az innovatív dizájn és az otthoni szórakoztatás voltak.

A VivoMouse ezt a wireless touchpaddal, míg a VivoPC az ultrakomptakt kialakításával éri el. A rendhagyó egér hangzatosan a világ első olyan vezeték nélküli rágcsálója, amely integrált, multi-touch képes érintőpaddal rendelkezik a teljes asztali, illetve kéz-alapú vezérlést lehetőségét nyújtva. A VivoMouse gyakorlatilag egy új kategóriát kelt életre, hiszen az egér, az érintőpad és a vezeték nélküli távirányító ötvözete.

Az eszköz sztenderd optikai egérként is használható, a kézben is komfortos (a lehetőségekhez képest), de a nagy méretű touchpadnek köszönhetően a Windows 8 multi-touch gesztusvezérlés sem gond. Formájából és sokoldalúságából adódóan egy átlagos asztali számítógép mellett is teljes értékűen használható, de igazán a nappaliban mutat jól, és ott is vesszük nagyobb hasznát, egy multimédiás PC-vel párosítva. Például a VivoPC-vel, amely minden kétséget kizárólag elsőként a külsejével hódít (nem kizárt, hogy ez egyben reakció a GIGABYTE-féle BRIX-re is), a megnyerő forma és anyaghasználat mellett a gép mérete is impozáns. Természetesen a belső tartalommal sem lesz probléma, kiemelt fontossággal kezelték a jó hangminőséget, melyért a SonicMaster audio felel, de példaértékű az alkalmazott WiFi technológia is, mivel az 802.11ac szabványú, azaz a jelenlegi leggyorsabb megoldás.

A mindössze 56 mm magas és egy A4-es papír lenyomatánál kisebb gépház ezen tulajdonságaiból kifolyólag igen takarékos a hellyel, TV állványon, asztalon vagy bármilyen más helyen kényelmesen elfér a nappaliban, elrejteni azonban hiba lenne, hiszen a stílusos, körkörösen csiszolt burkolat képes őt az iroda vagy a nappali központi elemévé avanzsálni. Ahogy azt már említettük, a VivoPC a kompakt méretek ellenére jól felszerelt, emellett kényelmesen bővíthető. Az elcsúsztatható fedelű ház könnyed hozzáférést biztosít a belső tartalomhoz, ahol többek között két darab memóriafoglalatot, illetve egy meghajtóhelyet találunk 3,5"-os vagy 2,5"-os adattárolók számára, SATA III felülettel, azaz 6 Gbps-os adatátviteli sebességet kínálva. Az inkább kocka, mintsem téglatest forma egyik oldalára csoportosítva találjuk a ki- és bemeneteket: rendhagyó módon ide helyeztek egy érintésérzékenynek tűnő bekapcsológombot, és a külső tápegységet is itt kell csatlakoztatni.

Közvetlenül mellettük pihen egy SD/MMC kártyaolvasó, alatta egy szellőzőráccsal, ahol távozhat a meleg a gépházból. Ezt négy darab USB 2.0 port követi, aztán jön a multimédiás szekció natív HDMI-vel, analóg monitorkimenettel (dSub), és optikai hangkimenettel (S/PDIF). Ráadásul nem vagyunk kizárólag a WiFi-re kényszerítve, adott a vezetékes kapcsolat használatának lehetősége az integrált RJ45 LAN porttal, mely alatt két darab natív USB 3.0 csatlakozót is felfedezhetünk. Azok sem maradnak magukra, akik analóg hangkivezetéseket használnak, a három darab kis jacknek köszönhetően lehetőség van mikrofon, fejhallgató és vonal-kimenet alkalmazására is. A hardveres tartalomról további részletek egyelőre nem ismertek. Az ASUS VivoMouse és VivoPC 2013 harmadik negyedévében válik elérhetővé, azaz a piaci rajt még viszonylag messze van, ennek megfelelően a várható vételárak sem ismertek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. kleinguru
2013.06.03. 18:00
Azért egy kb ár jó jönne és egy összehasonlítás is a 2 monitor között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LechooEdy
2013.06.03. 19:19
A VGAnak akkor lenne igazán értelme, ha még nincsen kész a Vízrendszer és a léggel is mehetne... A monitor is jó, lesz majd 2-3 év múlva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alohamate2...
2013.06.03. 19:40
LechooEdy: léghűtéssel is használható a VGA
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!