iPon Hírek

Dell Inspiron Duo: tábla PC és netbook egyben

Dátum | 2010. 11. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Dell Inspiron Duo névre keresztelt konvertibilis tábla PC-jével már sok-sok pletyka foglalkozott, ám további találgatásokra már biztosan nem lesz szükség, ugyanis a gyártó hivatalosan is lerántotta a leplet a termék pontos specifikációiról. Az Inspiron Duo tulajdonképpen egy különleges netbooknak tekinthető, amely kétféle felhasználási módot tesz lehetővé: az újdonság egyrészt működhet tradicionális netbookként, másrészt szükség esetén egy laza mozdulattal tábla PC-t is varázsolhatunk belőle, ha a kijelzőt el-, pontosabban kifordítjuk a hagyományos értelemben vett fedlap felé.


A hivatalos bejelentés már megtörtént és a gyártó ígérete szerint a termékre hamarosan elkezdik felvenni az első előrendeléseket is, majd nem sokkal ezután megindul a Dell Inspiron Duo szállítása. Hardver tekintetében – a fentieken kívül – sok extrát nem várhatunk, de azért egy-két különlegesség mégis csak lapul a netbook házában. A 10.1 hüvelykes képátlójú kapacitív érintőkijelző 1366 x 768 pixeles natív felbontás mellett üzemel, ami ebben a méretben szokatlan, ugyanis ezt a felbontást általában a 11,6 hüvelykes kijelzők esetében szokták alkalmazni. A processzor szerepét ezúttal nem egy egy- hanem egy kétmagos Intel Atom processzor tölti be (N550, 1,5 GHz).


Rendszermemóriából 2 GB-nyi áll rendelkezésre, az adatok tárolásáról pedig alap esetben egy 250 GB-os 2,5 hüvelykes formátumú merevlemez gondoskodik. A PineView sorozatú Intel Atom processzor tokozása egy Intel GMA 3150-es integrált videó vezérlőnek is helyet ad, amely HD videó lejátszás tekintetében nem túl ütőképes megoldás, így a gyártó egy Broadcom Crystal HD videó dekóder chippel is felvértezte az újdonságot, hogy probléma nélkül le lehessen játszani akár az 1080p-s videókat is. A chip azért is jól jön, mert a Flash videók lejátszásakor is kínál hardveres gyorsítást.

Az újdonság előtelepített Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel kerül a boltok polcaira, alapára pedig 549 dollár lesz. A termék december első hetétől kezdve tűnhet majd fel kereskedelmi forgalomban, azaz már nem kell rá sokat várni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. iponnorbi
2010.11.19. 11:45
table-nek vastag.
De a koncepció nem rossz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lajthabala...
2010.11.19. 11:57
Nagyon ötletes! Kiváncsi vagyok, mikor jönnek rá, hogy a tablet és a laptop közti egyetlen különbség a billentyűzet, tehát azt kellene levehetővé tenni. Hogy a súly is rendben legyen, lehetne olyan gépeket csinálni, ahol a monitor mögött csak egy kis flash-kártya, WiFi, memória, processzor és egy kisebb akumulátor van, az optikai meghajtó, merevlemez, Pci-e videokártya, nagy aksi, pedig a billentyűzettel marad.

Tablethez Android, laptopnak Windows, közös adatok (browser history, dokumentumok, háttérkép és egyéb beállítások ...) pedig mindkettőből elérhetőek. Az operációs rendszerek közti váltást pedig hibernálási állapotok és a Windows-nak SSD segítségével tíz másodperc köré lehet szorítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. JoinR
2010.11.19. 12:12
"...1366 x 768 ... ezt a felbontást általában a 11,6 hüvelykes kijelzők esetében szokták alkalmazni."

Nem inkább 15,6-on jellemző?

Egyébként tetszik a cucc, bár nincs túl sok olyan igényem amit egy ilyen netbook jobban kielégítene, mint egy átlagos notebook.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pjszilard
2010.11.19. 13:34
A kamera es a mikrofon marad a keteten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. wethepeopl...
2010.11.19. 16:44
lajthabalazs: jó az ötlet amit mondasz, hogy windows és android, de ha jól tudom más az utasításkészletük az androidos ARM és windowsos számítógépes prociknak. Vagy valaki ezt elmagyarázhatná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lajthabala...
2010.11.20. 15:17
Tudtommal az Acer-nek már volt ilyen dualboot-os gépe. Fel elhet erőszakolni az Andriod-ot x86-ra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. smacika
2010.11.22. 06:45
ocsabi - 2010-11-19 11:24:34@
Szerintem nem forog teljesen körbe, mert akkor a kijelző vezetékei felcsavarodnának a tengelyre. Valószínűleg max 180 fokban fordul el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!