iPon Hírek

Dell szupergép a Blu-Ray-ért

Dátum | 2006. 12. 13.
Szerző | Leinárd Endre
Csoport | FŐ EGYSÉG

A következő generációs DVD formátumok háborúja nem állt meg a konzol piacon, sőt újabb komoly fordulatot vett az által, hogy az egyes vélemények szerint halálra ítélt Blu-Ray lemezek fogadására alkalmas meghajtóval látta el a világ második legnagyobb PC gyártója, a Dell, csúcskategóriás laptopjait.

Az XPS M1710 jelű top-laptop a mai naptól rendelhető gyárilag szerelt Blu-Ray DVD olvasóval, amivel a Dell komoly elkötelezettségét hivatott bizonyítani a formátum iránt. Ahogyan a Sony a konzol piacnak, úgy a Dell is meghatározó szereplője a PC piacnak, így az agresszív piaci magatartás a szakma véleményétől függetlenül elbillentheti a mérleg nyelvét. A kiterjedt Blu-Ray szövetség piaci erejének így domináns szerepe lehet a formátum elfogadásának és befogadásának tekintetében.


A formátum háború ugyan még csak az elején tart, de számos elemző erősen kritizálja a BD szerencsétlen hardver menedzsment megoldásait, illetve a termelési oldalon jelentkező hibákat. Ezek mellett a fogyasztókat sem sikerült meggyőzni a HD-DVD-vel szemben, ami alacsonyabb áron már most szélesebb kínálatot tud felmutatni, bár a Blu-Raynek is vannak még ütőkártyái, hiszen nagyobb tárkapacitással rendelkezik, illetve több filmstúdiót tudott maga mögé sorakoztatni. A HD-DVD szabvány elterjesztése mellett viszont nem kisebb szereplő, mint maga a Microsoft tette le a voksát. Ugyan az elemzők korábban azt várták, hogy a filmipar dönt majd, most úgy tűnik, hogy a hardver és szoftvergyártók is beszállnak a küzdelembe.

Visszatérve a Dell notebookjára, a csúcsgép folytatni kívánja a korábban kialakult trended, miszerint az új otthoni használatra szánt gépek egyben multimédiás szórakoztató központokként is funkcionálnak, így az új Dell típus Windows XP Media Center Edition-nel érkezik, amiben videószerkesztő és lejátszó funkciók teljes tárháza várja a felhasználókat. Az optikai meghajtó természetesen képes CD és DVD lemezek írására is, illetve a Blu-Ray lemezeket sem csak olvasni, hanem írni is tudja. A kijelző képes 1080p felbontású HD videók megjelenítésére, amihez a hangokat egy 7.1-es surround kimeneten keresztül szolgáltatja. A gép belsejében egy igazi kis atomerőmű rejlik, mégpedig egy 2,33Ghz-es Intel Core 2 Duo, egy fél gigabájt memóriával rendelkező Nvidia Geforce Go 7950GTX kártya, 1 GB DDR2 RAM és egy 80 GB-os merevlemez társaságában. A prémium kategóriához természetesen hozzátartozik a gyorsított szerviz, a kiemelt támogatás és a 15 hónapos biztonsági szoftvercsomag előfizetés is.

A feketeleves csupán a gép ára lesz, hiszen legkevesebb 3700 dollárt kell az alapváltozatért fizetni, ami valamivel több, mint 700 ezer Forint, bár ebből a Blu-Ray egység „csupán” 70 ezernyit tesz ki. Aki viszont két GB memóriát és dupla merevlemez kapacitást szeretne, az nyugodtan számoljon 800 ezer forint feletti árcédulával. A közeli riválisok közül senki nem szállít ilyen magas áron laptopot, még a Sony csúcsgépe is csupán 600 ezer forint körüli értéken száll versenybe, igaz gyengébb processzorral és videokártyával, de 2GB memóriával és 200 GB tárhellyel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2006.12.13. 08:47
vissza a hírhez

A következő generációs DVD formátumok háborúja nem állt meg a konzol piacon, sőt újabb komoly fordulatott vett az által, hogy az egyes vélemények szerint halálra ítélt Blu-Ray lemezek ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!