iPon Hírek

Dell ultrabook 60 GHz-es WiGig támogatással

Dátum | 2012. 11. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Dell legfrissebb ultrabookja több szempontból is igazi különlegességnek minősül. Először is a Latitude 6430u típusjelzéssel ellátott modell lesz a gyártó első olyan ultrabookja, amely az üzleti felhasználókat megcélzó Latitude családot erősíti. Ennél is érdekesebb, hogy a Dell megoldása lesz az első WiGig támogatással ellátott notesz, amelyhez természetesen WiGig alapú dokkoló is készül.

Hogy mégis mi az a WiGig? Egy vezeték nélküli kommunikációs technológia, amely a 60 GHz-es frekvenciatartományban üzemel és hatalmas sávszélességet, valamint viszonylag kis hatótávolságot kínál. A WiGig szabványt már több vállalat is alkalmazta több nagyfelbontású videó folyam egyidejű továbbítására, ám a szabvány köré épülő termékek eddig még nem igazán kezdtek el terjedni a piacon. Ez a helyzet jövőben egészen biztosan megváltozhat.


Összehasonlításképpen manapság a WiFi háza táján a leggyorsabb, 802.11ac névre hallgató szabvány esetében – amit Gigabites WiFi-nek is szokás hívni – 1 Gigabit feletti maximális adatátviteli sávszélesség elérésére van lehetőség. A WiFi alapú kommunikáció a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es frekvenciatartományban zajlik. Ezzel szemben a 10 és 20 méter közötti hatótávolságot kínáló WiGig szabvány már a 60 GHz-es frekvenciatartományban dolgozik, a vele elérhető maximális adatátviteli sávszélesség értéke pedig – jelenleg – 7 Gbps, azaz jóval magasabb, mint a leggyorsabb, Gigabites WiFi szabványé. A WiGig szabványosításán a 802.11ad munkacsoport dolgozik, a munka első gyümölcsei pedig rövidesen beérnek. Az első „gyümölcs” a Dell műhelyében érik, méghozzá a Latitude 5430U személyében.


A WiGig alapú megoldások egyik vezető gyártója, a Wilocity, ami számos WiFi gyártóval lépett partnerkapcsolatba annak érdekében, hogy többsávos, WiGig támogatással is rendelkező WiFi adapterek készülhessenek. Ilyen termékeket elsőként a Qualcomm-Atheros páros készített, majd később belépett a körbe a Marvell is. A partnerkapcsolat lényege, hogy olyan háromsávos megoldások születhessenek, amelyek 2,4 GHz-es és 5 GHz-es WiFi, valamint 60 GHz-es WiGig támogatást egyaránt kínálnak. Ilyen háromsávos adapter kap helyet a Dell újdonságában is.


Ezzel egy időben a Wilocity WiGig alapú dokkoló állomások építésébe is belevágott, amelyek vezeték nélkül, WiGig kapcsolaton keresztül kommunikálnak az adott notesszel. Ezek a speciális dokkoló állomások számos I/O egységeket kapcsolhatnak az adott noteszhez, vezeték nélkül. Ilyen módszerrel külső GPU és külső adattár is kapcsolódhat a mobil konfigurációhoz, ami ultrabookok esetében különösen fontos lehet, hiszen ezeknél a kecses noteszeknél a GPU képességek és az adattár kapacitásának tekintetében is kompromisszumokra van szükség a vékony felépítés eléréséhez (bár egy GPU-nál túl nagy lehet a késleltetés ahhoz, hogy játsszunk is, így valószínűleg csak extra kimenetek miatt van értelme). A dokkoló egyébként különböző bővítőhelyeket is kínálhat.

A Dell elsősége persze abszolút nem meglepő, hiszen személyében a WiGig szövetség egyik alapító tagjáról van szó. Hogy mennyibe kerül majd az új ultrabook és a hozzá tartozó WiGig alapú dokkoló állomás? Nos, ez egyelőre rejtély.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. DogTheDog
2012.11.06. 10:06
Ez a WiGig kepes atmenni egy falon?
Mert mar a Dual Band routerek 5 GHz-s jele sem tul combos egy szobaval arrebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lajcsi1975
2012.11.06. 11:38
Hát én eléggé szkeptikus vagyok ezzel a 7 gigabittel. Ugyanis az eddigi tapasztalat az hogy az eddigi szabványok névértékeit még megközelíteni sem sikerült , ez a laborkörülményes bullshit meg nem igazán érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zorrd023
2012.11.06. 20:20
Szép szép "de minek". Sok kisváros oder faluban még a wifi-t se tudod maxra terhelni mert nincs akkora sávszéled az internethez hogy elérjed a határait sőőőt.... És nagyvárosban olcsóbb is a gyorsabb net ki érti ezt .... Aki meg csak böngészik azoknak bőven elég a wifi még az említett helyeken is mivel az oldalak hamar betöltenek ha nincsenek gb-os képekkel tele szemetelve. Ha meg a tableteken lassú a betöltés ott bizony a hardver a ludas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster
2012.11.07. 15:11
DogTheDog,

Az 5Ghz jele sem gyengébb a 2.4GHz -s frekvinél, az egy másik dolog, hogy valamilyen okból kifolyólag a gyártók a 2,4Ghz -t 23dbm -en, míg az 5Ghz -t csak 17dbm -en engedik sugározni! Én fölraktam a TP-LINK WDR4300 routeremre a DD -WRT -t és megfelelően magas csatornán simán engedi 5Ghz - 23dbm -el azt viszont nem látja már a macbook sem! Meg kell találni azt az országot/tartományt ahol nincsenek korlátozások, vagy keresni kell egy jó cracket ami engedi lőni a hardver korlátaiig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!