iPon Hírek

Dell webszerver VIA Nano processzorral

Dátum | 2009. 05. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Dell legfrissebb szerver megoldása, amely Fortuna kódnév alatt kerülhet hamarosan forgalomba, rendkívül nagy fontossággal bír a VIA számára. A New York Times Bits blogjának információi szerint a Dell Fortuna kódnévvel ellátott megoldásában energiatakarékos VIA Nano processzor dobog majd.

Hogy miért pont a Nano? Nos azért, mert a Fortuna rendszerek esetében (XS11-VX18) az átlagos, teljes méretű szerverekhez képest mindössze egy 3,5 hüvelykes magassággal rendelkező házban kap helyet minden összetevő, így a 12 hüvelykes mérettel rendelkező szerverkonfigurációk helyére akár három alacsonyfogyasztású, kisméretű Nano szerver fér be. Az energiatakarékos processzorral ellátott megoldás 15-30W közötti fogyasztással üzemel majd – ami egy átlag szerver fogyasztási értékének egy tizedét teszi ki – és 400 dollár alatti áron kerülhet forgalomba.

Az 1,3 GHz-es vagy 1,6 GHz-es órajelen üzemelő processzorok a szerver szegmens ranglétráján teljesítmény tekintetében eléggé alul helyezkednek el, de a különböző architektúrából fakadó előnyök miatt a termék alacsony fogyasztással működik, így jelentős összeget takarít meg a „villanyszámlából”, legalábbis ott, ahol képes a feladatok ellátására a kisebb teljesítményű megoldás is. Ez a termék tehát nem az erőforrás igényes, hanem a kisebb teljesítményt igénylő feladatokra lesz ideális. A Nano processzor esetében jelen van a 64-bites támogatás és a virtualizációs technológia is, amelyek a szerver szegmensben rendkívüli fontossággal bírnak. Az Intel Atom processzora ugyanakkor nem lenne alkalmas a feladatra a virtualizációs támogatás hiánya miatt.

Az információk szerint a Dell az XS11-VX8-as modellt főként webhosting/webszerver feladatokra alkalmaznák és a rendszer csak egy speciális csoporton keresztül lenne elérhető, amely általában a nagyobb vásárlók igényei alapján készít egyedi konfigurációkat. Abból kiindulva, hogy a VIA NANO processzora épülő netbook konfigurációkból csak nagyon kevés van jelen a piacon, a szerver szegmensben pedig egyáltalán nincs jelen a VIA, könnyen megérthetjük, hogy a vállalat miért tartja nagy és jelentős győzelemnek a Dell XS11-VX8-as szerver konfigurációjának megjelenését. A Dell újdonságának hivatalos bejelentésére hamarosan sor kerül, akkor a pontos specifikációk is elérhetővé válnak majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. PCG
2009.05.19. 22:17
VISSZA A HIRHEZ

nos valóban nem egy atomerőmű, bár noname 0 látogatottságú weblapok alá még talán elmenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2009.05.19. 23:25
Rég elmúlt az az idő, amikor a szerver gép egyenlő volt a láthatáron belüli legerősebb géppel. Matematika intézet szerver kollekciojának 2 legbizalmasabb és centrális fontosságú szolgáltatását 1-1 600 MHz sima régi Via procis EPIA alaplap látja el.

A világon számtalan kis forgalmú web szolgáltatás van, ahová bőven elég egy 1GHz környéki proci. Szerverekben sok esetben nem a proci ereje a fontos, hanem a jó architektúra, például az Atommal ellentétben a virtualizáció jelenléte, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. downhill
2009.05.19. 23:46
nyilván egy gépen nem csak egy oldal fog üzemelni, mert az már régen rossz vagy nagyon jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. legyes
2009.05.20. 13:35
Nekem 500MHz PIII, 256MByte gépen megy Debian Lenny alatt egy moddolt Torrentflux, PHP-t fejlesztgetek rajta, FTP szerver megy az esti CoD5 party pályáihoz, stb-stb. Az átlag CPU használat 15-45%. Csak a RAM kevés. De már megvan a fejlesztés: Intel D945GCLF
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!