iPon Hírek

Dell XPS 18: egybegép és tábla is egyszerre

Dátum | 2013. 03. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Dell bemutatta legfrissebb termékét, amely az XPS családot erősíti. Ezúttal egy figyelemfelkeltő egybegépről van szó, amely 18,4 colos képátlójú, Full HD natív felbontást kínáló LCD érintőkijelzőt kapott - természetesen tízujjas érintő támogatással, hogy a Windows 8-ban rejlő lehetőségek minél hatékonyabban kiaknázhatóak legyenek.

A friss egybegéppel a Dell nem is annyira az ASUS nemrégiben bemutatott, pofás hibrid egybegépének, hanem jóval inkább a Sony VAIO Tap 20-as megoldásának szeretne ütőképes konkurenciát állítani. A jelek szerint ez sikerül is, legalábbis méret, illetve tömeg tekintetében: a Sony terméke csak 11,4 colos képátlójú érintőkijelzőt kapott és 5 kilogrammot nyom a mérlegen, szemben a Dell 18,4 colos képátlójú, 2,3 kilogrammos tömegű újdonságával, ami ráadásul kevesebb, mint 18 milliméter vastag.

Az x86-os processzorral szerelt termék a hozzá tervezett állványnak köszönhetően hatékonyan használható klasszikus érintőkijelzős egybegépként, amihez természetesen Bluetooth-os egeret és billentyűzetet is vásárolhatunk a gyártótól. Ha idővel fel szeretnénk kelni az asztaltól, és magunkkal szeretnénk vinni az újdonságot mondjuk a szabadba, vagy csak egy másik szobába, úgy azt is könnyedén megtehetjük, hiszen egy mozdulattal felkaphatjuk a táblagépet az asztalról - vagy éppen lecsatolhatjuk az állványról.
Érdekesség, hogy egyes források szerint az állvány nem jár majd alapból, ahhoz csak opcionálisan, 49 dollárért cserébe lehet hozzájutni, de a billentyűzet és az egér is csak némi felárért lesz elérhető. Persze a töltőként funkcionáló állvány nélkül is használható egybegépként az újdonság, igaz, ekkor a kijelző hátoldalán elhelyezett kihajtható támasztólábak tartják függőleges pozícióban a megjelenítőt. Ha állványra tehát nem is feltétlenül lesz szükség, egybegép módba azért csak kelleni fog a rendszerhez egy billentyűzet és egy egér, ha klasszikus PC módjára kívánjuk használni.
Kis kutakodás után találtunk egy videót, amelyen az újdonságot a Dell egyik illetékese mutatja be, aki úgy fogalmaz, hogy az új egybegép állvánnyal, billentyűzettel és egérrel érkezik. Itt nem hangzik el az "opcionális" szó, tehát van remény arra, hogy ezek a kiegészítők alapáron is járnak.

A termék egyébként beépített mikrofonnal, beépített webkamerával, egy 3,5 milliméteres Jack audió fejhallgató kimenettel, illetve két USB 3.0-s porttal és egy memóriakártya-olvasóval érkezik.

A megjelenítő oldalán még hangerőszabályzó gombok is jelen lesznek. Jó hír, hogy jelenleg úgy tűnik, a beépített akkumulátor egyetlen töltéssel akár ötórányi üzemidőt is kínál majd, ami egy ekkora behemót tábla esetében abszolút jól hangzik (viszont egy ekkora akkkumulátor mellett kezdjük úgy érezni, hogy a gép súlya elírás).

Az XPS 18 alacsony fogyasztás mellett üzemelő processzorokkal lesz kapható, amelyek a termék áprilisi megjelenését figyelembe véve szinte teljesen biztos, hogy Ivy Bridge alapokon nyugszanak. Utóbbit erősíti az a tény is, hogy a fenti videón szereplő rendszerben egy Core i5-3337U típusú processzor lapul, ami bizony Ivy Bridge alapú.
Egy árulkodó képkocka a fenti videóból.
Egy árulkodó képkocka a fenti videóból.
A választékban Pentium processzort éppúgy találunk, mint Core i3-as, Core i5-ös, illetve Core i7-es sorozatú ULT központi egységet. A 900 dolláros alaprendszer egy kétmagos Pentium processzort, 4 GB-nyi rendszermemóriát és egy 320 GB-os merevlemezt tartalmaz. A terméket persze Core i7-es processzorral, 8 GB-nyi rendszermemóriával és 512 GB-os SSD meghajtóval is meg lehet majd vásárolni, ám ekkor már nagyjából 1200 dollárt kell letenni az asztalra.

Az XPS 18 várhatóan április közepén jelenik meg kereskedelmi forgalomban, így akkor lehull majd a lepel minden olyan részletről, amit jelenleg még homály fed.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. jozsefm
2013.03.13. 19:47
Ez már használható méret.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Insignia
2013.03.13. 19:50
A cikkben x86-os cpu van, a videóból kivágott képen meg x64-es.
Egy ethernet port még mehetett volna rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller
2013.03.13. 20:57
Nyilván x86_64-es, ha már 8 giga ram van benne. De nem szokás így hívni, ha megnézed egy i7 is mindig x86-ként van megnevezve, pedig x86_64-es. Igazából az egyetlen procim ami nem 64-es a netbookomban lévő Atom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet
2013.03.13. 20:57
Biztos, hogy a maxos felszereltség csak 300 dollárral drágább? Az inkább 2200 vagy 3200 lesz szerintem.
Amúgy nem tudom, hogy mit gondoljak erről. Sokaknak már a 10" tablet is nagy.
Azért a 18" már nem éppen a könnyen hordozható kategória. Nem tudok egyenlőre elképzelni olyan helyzetet ahol ez jobb választás mint egy laptop. Nem tudod csak úgy előkapni akárhol, az üzemideje sem kiemelkedő, komolyabb irodai munkához a billentyűzetet, az egeret és a dokkolót is cipelni kell és bár erős a vas, de nincs dedikált videókártya tehát játék vagy komolyabb grafikus munka kilőve. Esetleg aki sokat prezentál annak jól jöhet, hogy csak fel kell kapni és egy szép nagy kijelzője van, de ahol erre szükség van ott általában projektor is van.

Vagy csak én vagyok szegényes képzelőerejű?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zedas
2013.03.13. 21:05
Insignia: az x86 az utasításkészletet jelenti, ami a 8086 óta az összes Intel CPU-ban van (azaz arra utal hogy PC processzoros, és nem ARM)
Az x64 az azt jelenti hogy 64 bites CPU van benne (kb. már 10 éve minden Intel az).
A képen az x64 csak arra vonatkozik, hogy a win ami rajta van 64 bites módban lett felinstallálva a gépre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Balucsek
2013.03.13. 22:11
nemlehet: mint tábla egy picit tényleg lehet hogy nagy, de ez első sorban nem tábla hanem AllInOne PC amikből akár 23"-os érintős példányok is kaphatóak. Szerintem remek ötlet, hogy táblát faragtak belőle, hogy ne legyen asztalhoz kötve a cucc, de az biztos, hogy nem ez lesz a táblák fő vonala. De egy szín hű kijelzővel és pontos érintővel a designerek kedvenc jószága lehet, főleg majd egy ütős kaveri apuval a GDDR5-ös memókkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Insignia
2013.03.13. 22:52
Zedas: csak szerintem szerencsésebb lett volna x86-64-et írni, mert a cikk elején én azt hittem, hogy valami csoda Atom alapú megoldás lesz már megint...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nemlehet
2013.03.13. 23:02
Blaucsek: Igen én is valami ilyesmire gondoltam, csak ugye a specifikációkban nem említenek külön grafikus kártyát és hát az integrált intel féle meg nem alkalmas ilyesmire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!