iPon Hírek

Deloitte: Ami nem öl meg, az megerősít

Dátum | 2010. 01. 05.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A jelenlegi, válsággal sújtott gazdasági környezet soha nem látott lehetőséget kínál az informatikai vezetők számára, hogy bizonyítsák a területük által nyújtott hozzáadott értéket és lényegesen növeljék döntéshozói szinten befolyásukat - derül ki a Deloitte 2009. évi "IT Business Balance" felméréséből.

A felmérés fő következtetése, hogy az it-részlegekre óriási nyomás hárul a tekintetben, hogy üzleti értéket teremtsenek - jelentette ki Ralph van Uden, a Deloitte vállalati kockázatkezelési szolgáltatások üzletágának igazgatója. Jóllehet az informatikai oldal még nem megfelelően képviselteti magát igazgatósági szinten, az informatikai és az üzleti vezetők egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy a válság hatására gyümölcsöző párbeszéd alakult ki a két oldal között.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók csak óvatosan adták hozzájárulásukat az it-kiszervezéshez, amit azért egyre gyakrabban alkalmaz közös megegyezéssel az it és az üzleti oldal. Az is megállapítást nyert, hogy sajnos egyelőre általános tudatlanság tapasztalható az it-biztonság hiányából adódó veszélyek terén, ami nehezíti a megelőzésre fordítandó összegek elfogadtatását - tette hozzá a szakértő.

A jelenlegi gazdasági helyzet valódi vezetővé léptette elő a cégek első számú informatikai vezetőit, azaz a CIO-kat, akik most intenzívebb párbeszédet folytatnak az üzleti oldallal. Épp ezért a válság nagyszerű alkalom arra, hogy a CIO-k jobban bebiztosítsák helyüket tanácsadóként és stratégiai szereplőként. Mindezek ellenére az elemzők szerint hosszú még az út, amíg létrejön az it és az üzleti oldal valós integrációja - nyilatkozta a Deloitte igazgatója. Az elemzés szerint az informatika újrapozicionálását nehezíti, hogy kevés szó esik róla a felső vezetés körében. A megkérdezett vállalati vezetők körülbelül fele ritkán vagy soha nem beszél meg informatikai ügyeket döntéshozói szinten. A válaszadók ötöde szerint az it-stratégiát csak ritkán, illetve soha nem hangolják össze a vállalati stratégiával. A legtöbb cég számára az it továbbra is csak egy állandó rubrika az éves költségvetési tervben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!