iPon Hírek

Dezertőr delfinek

Dátum | 2013. 03. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ha valaki a közeljövőben a Fekete-tengerben tervez úszkálni, jobb ha óvatos, mert a Ria Novosztyi jelentése szerint egy kiképzési gyakorlat közben öt ukrán harci delfin szökött meg a szevasztopoli kikötőből. A dezertőrök közül kettő azóta visszatért, a másik háromnak azonban eddig nem akadtak nyomára. A szakértők szerint az állatok valószínűleg azért szöktek meg, hogy párt keressenek maguknak. Az ukrán védelmi minisztérium cáfolta, hogy ilyesmi történt volna, és a delfinek katonai felhasználását célzó program létezését sem hajlandóak megerősíteni, annak ellenére sem, hogy az ukrán médiában gyakorta tűnnek fel különféle harcászati eszközökkel felszerelt delfinek képei. A delfinek katonai kiképzése 1973-ban kezdődött meg Szevasztopolban, és egy egykori szovjet haditengerésztiszt elmondása szerint már akkoriban is többször előfordult, hogy az állatok gyakorlatozás közben elcsavarogtak. Ennek hátterében rendszerint az állt, hogy a közelben nőstények jelenlétét észlelték, és általában egy héten belül visszatértek a bázisra.

A szovjet harci delfineket eredetileg katonai felszerelések megtalálására, ellenséges búvárok megtámadására és hajók felrobbantására képezték ki. (Hasonló programmal egyébként az Egyesült Államok is rendelkezik.) A Szovjetunió felbomlását követően a delfinkiképző részleg és annak „specialistái” az ukrán haditengerészet kezébe kerültek, ahol különféle civil feladatok ellátására, illetve sérült gyerekek terápiás kezelése során használták őket. Tavaly egy katonai forrás kiszivárogtatta, hogy az ukránok újra belevágnak a delfinek harcászati kiképzésébe. Az állatokat állítólag aknakeresésre és ellenséges búvárok megtámadására készítik fel, és ez utóbbi célból speciális késeket vagy lőfegyvereket erősítenek a delfinek fejére.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. mikej95
2013.03.13. 18:19
Jó, legalább már a delfinek nem halhatnak ki(főleg, hogy az USA is bent van a buliban). Már csak a többi védett állathoz kellene hadi-program és rögtön megnőne a létszámuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. MR_47
2013.03.13. 19:02
Annyira undorítóak. Gyilkolásra kiképezni a delfineket is, ez nagyon alja, csak nem tudok már meglepődni se sajnos. A hajók felrobbantása vmi delfin-kamikaze akció, vagy "csak" a bombákat viszik vajon oda...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lorddiablo
2013.03.13. 19:29
Az egyik egy tehénben párra talált.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nightmare1...
2013.03.13. 20:16
Csak nekem jut eszembe a Red Alert!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. alfoldi
2013.03.13. 23:46
Szerintem jobb mindenkinek, de főleg nekik, ha vissza sem mennek, éljenek csak tisztán, szabadon az emberiség gonosz céljainak a szolgálata nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zelbacsi
2013.03.14. 10:57
"Kiképzés közben megszökött öt ukrán harci delfin..." Azt hittem a hírcsárdára tévedtem véletlenül az iPon helyett
Aztán szomorúan olvastam, hogy halál komoly, ilyen tényleg van... Nem lehetne az ilyet lelőni, aki kitalálta, hogy "gyerekek, csináljunk a delfinekből is harci gépet!" ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Morte
2013.03.14. 12:26
Robert Merle 1967-ben ír regénye, az Állati Elmék pont ezzel a témával foglalkozik, melegen tudom ajánlani, ahogy az író többi művét is.

Remélem a szökött delfinek nem térnek többé vissza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2013.03.14. 16:49
Morte, alfoldi: Ezek bizony elmentek kufircolni. Mivel az emberen kívül a delfin az egyetlen élőlény aki szimplán élvezetből is végzi ezt, kérdéses mikor mennek vissza kiképződni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim
2013.03.14. 17:45
Sérült gyerekek terápiás kezelésére hogyan lehet olyan delfint használni, ami arra lett kiképezve hogy búvárokat öljön? Marhára nem áll össze a kép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2013.03.14. 19:11
Asagrim: EUtanázia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!