iPon Hírek

Digital Paper: hatalmas E Ink-alapú tábla a Sonytól

Dátum | 2014. 03. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Mivel a hagyományos, papíralapú jegyzetfüzetek helyét nem vették át az E Ink alapú termékek, a Sony most egy új koncepciót dolgozott ki. A Digital Paperként bemutatott termék technológia hátteréről egyelőre nem sok mindent árultak el, de nagyobb és kompaktabb szinte minden eddigi E Ink kijelzős masinától.
A Sony készülékének jóformán alig van kerete, tehát az előlapját szinte teljesen kitölti a szokatlanul nagyra nőtt, 13,3 hüvelykes megjelenítő – ez már közel akkora hasznos felület biztosít, mint egy szabványos, A4-es papírlap. Az E Ink Mobius technológiát használó panel rendkívül ellenálló és rugalmas. 1600 x 1200 képpontnak ad otthont és összesen 16 különböző szürke árnyalatot képes megjeleníteni. Az érzékelése nagyon pontos, így itt már nem csupán a felhasználó ujja lehet beviteli eszköz, hanem egy tollal is felvértezték a terméket. A stylus egyébként mindenkinek azonnal szemet fog szúrni, ugyanis nem igazán rejtették el, a szerkezet oldalán csüng – ebből kifolyólag mindig kéznél van. Sajnos a világítás már nem fért bele a képességeinek tárházába, így csakis elegendő környezeti fény mellett lesz használható a Digital Paper. A méretéből eredően ez az eszköz nagyon jól helyt áll majd a maga nemében, hiszen az A4-es méretű dokumentumokig szinte mindent teljes méretében tud visszaadni, és az érintőtollal szerkeszteni is egyszerűen és kényelmesen lehet rajta.
A Digital Paper egyébként nem túl sok képességgel rendelkezik, így sokoldalú felhasználhatóságról egyelőre nem lehet beszélni – ezen valószínűleg folyamatosan dolgoznak a Sonynál, mostanáig a PDF fájlok kezelésének és szerkesztésének lehető legjobb kidolgozását tartották szem előtt. Az üzemideje az E Ink révén kiemelkedően jónak ígérkezik, egyetlen töltést követően nagyjából három hétig lehet majd használni. A töltése hálózati áramról és USB csatlakozóról egyaránt kivitelezhető lesz. A dokumentumokat és egyéb tartalmakat Wi-Fi segítségével lehet rá átküldeni. A háttértára alapból nem túl nagy, mindössze 4 GB, van azonban egy SD kártya hely a kereten, így egyszerű lesz bővíteni – persze mezei szöveges fájlok mellett bizony jó ideig elég lehet az amúgy nem túl tágas tárhely is. A hordozása a nagy felület miatt nem feltétlenül lesz egyszerű, hiába lett kompakt. Persze ettől még a 6,8 milliméter vékony készülékház, és a 358 grammos tömeg jól mutat, és egy hátizsákban vagy egy oldaltáskában gyorsan eltűnik a gépezet.
A Sony Chicagóban, az American Bar Association Tech Show alkalmával rántotta le a leplet a Digital Paperről, ami azonnal elárulja, hogy kik is a célközönségük elsősorban. Az ABA Expon olyan technológia újdonságokkal lehet szembesülni, amit a jogi pályán dolgozók tudnak hasznosítani a mindennapok során. Persze a Digital Papert az élet számos területén szívesen látnák a japán gyártónál, például az iskolák meghódítására is reális esély lenne, de még nem most. Mi ennek az oka? Mivel friss fejlesztésről beszélhetünk rendkívül borsos árat szabtak az E Inket alkalmazó gépnek; ha valaki egy ilyenre szeretne szert tenni, annak 1100 dollárt kell a kasszánál hagynia a boltból való távozás előtt. Ezért az összegért persze egy nagyon jól használható „célszerszámmal” lesz gazdagabb a tulajdonosa, de lássuk be, jelenleg még csak egy szűk rétegnek megfizethető a Sony újdonsága. Nagyobb vállalatoknál, jogi irodáknál viszont már most is komoly esélyt látnak a Sony vezetői arra, hogy potenciális vevőkre találjon a Digital Paper. A japán gyártó következő feladata a jövőben azért egyértelműen a költségek csökkentése.
Az eszköz egyébként nem most először került a kamerák kereszttüzébe, ugyanis tavaly már demonstrációs céllal kiállították. A mérnökök munkájának köszönhetően pedig az akkor még csak kezdetleges prototípus képében tetszelgő készülék megérett a tömegtermelésre. A tervek szerint az első példányokra májustól lehet majd lecsapni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Szefmester
2014.03.28. 16:58
Ha meg lenne rá a pénzem akkor jönne máris a "shut up and take my money" kép (és a rendelés).

Nagyon régóta várok egy ilyen méretű és tudású eszközre! Ha a kisemberek számára is elérhető árú lesz akkor nem fogok sokat agyalni hogy vegyek egyet. (mirasol kijelzővel még könnyebben döntenék így)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. djbundy
2014.03.28. 17:01
"ha valaki egy ilyenre szeretne szert tenni, annak 1100 dollárt kell a kasszánál hagynia a boltból való távozás előtt"

ennek a tizede lenne egy reális összeg a termékért és akkor nem csak a hivatalnokok, de talán az iskolások is megengedhetnék maguknak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DemonDani djbun...
2014.03.28. 17:15
Azért túlzásokba sem kell esni. Reálisan kb. fele, nagyon max harmada ennyiért mehetne. Tényleg egy jó portéka, és remélhetőleg nőnek majd az eladási számok, amivel pedig kúszni fog lefelé az ára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2014.03.28. 18:03
Nekem inkább körte logót rakjanak rá a lelki békém miatt... vagy krumplit.
De amúgy szerintem is az 5-600$ tűnne a kis ember számára is elfogadhatónak.
Ha azt nézzük mi ára van egy 7 colosnak (és ahhoz képest én évekkel ezelőtt kevesebbet fizettem érte kb egy 10essel) és mi különbség van egy 7 és 10 colos között akkor ennek az 1100$-s ára még úgymond reális... csak éppen sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2014.03.28. 18:42
Majd ha lesz konkurencia,akkor lesz olcsobban is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. LGx
2014.03.28. 19:55
ez az, végre! tessék nagy e-ink kijelzős cuccokat gyártani!
a legelsőt ami 100k HUF körül lesz értékesítve megveszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. meridaboy
2014.03.29. 08:36
Valaki tud valamit a NoteSlate-ről?
Évek óta semmit nem hallok róla.
Úgyan az nem ilyen, hisz az 1bites megjelenítőt ígért, de jegyzetelni olvasni az is untig elegendő volna és az annó 100$-os cél a fejlesztő szerint elérhető lett volna.
A honlapjuk még működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. benczeb90
2014.03.29. 13:05
Én max kb 30k-ért vennék ilyet Addig meg megvagyok az analóg papírral.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!