iPon Hírek

Digitális ésszerűsítést sürget Stevie Wonder

Dátum | 2010. 09. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Felszólította a világ szerzői jog-felügyelőit a híres énekes, hogy a vakokra való tekintettel ésszerűsítsék a jogszabályokat a hangoskönyvekhez való hozzájutás megkönnyítése érdekében, mivel a jelenlegi rendszer súlyosan sérti az esélyegyenlőséget.

A jelenlegi keretek között ugyanis egyazon könyvről több különböző hangos változatnak is kell készülnie az egyes országokban a vakok számára. Ez természetesen tekintélyes extra előállítási költségeket jelent, melyek aztán a leendő hallgatókon csapódnak le. Még súlyosabban érinti a helyzet a szegényebb országok lakosságát, ahol a pénzhiány miatt eleve nem is készülhet hangos változat egyáltalán semmiről, még tudományos könyvekről sem.

A 184 országot tömörítő ENSZ illetékes szerve, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) immár hat éve próbálja ráncba szedni a vonatkozó jogszabályokat az olyan új médiumok, mint a már említett hangoskönyvek hatékonyabb és zökkenőmentesebb kezelése érdekében. A vakok és gyengénlátók érdekében is igyekeznek lehetőséget teremteni a különböző kiadványok könnyebb megosztására és általuk is "olvasható" formátumba való átalakítására - egyelőre azonban nem túl sok sikerrel.

A nehézséget természetesen maga a szerzői jog védelme és annak az utóbbi években egyre jobban fokozódó válsága jelenti. Míg a Braille-formátumú könyvekre már relatíve régen kidolgoztak egy elfogadható és működőképes jogszabályi keretet, addig a digitális korszak formátumaival, így főleg a hanganyagokkal továbbra se igen tudnak mit kezdeni - annál is inkább, hogy például hangoskönyveket nem csak vakok és gyengénlátók használnak, hanem hibátlan látású emberek is, így ők "visszaélhetnének" egy esetleges, eredetileg a korlátozott látásúak megsegítését célzó jogszabály-enyhítéssel.

Tovább bonyolítják a helyzetet egyes afrikai országok, akik még nagyobb könnyítéseket kérnek; többen közülük azt szeretnék, hogy a könyvtáraik és tudományos intézményeik teljes egészében mellőzhessék a licencszerződéseket annak érdekében, hogy minél szélesebb közönséghez juttathassák el a hangoskönyveket.

Stevie Wonder olyan megoldást szeretne, amivel mindenki jól jár - a szerzők (akik az ő megfogalmazása szerint "a szívünket, lelkünket és elménket tápláló és megvilágosító, nagyszerű műalkotásokat készítenek") és a közönségük (köztük természetesen a vakok és gyengénlátók) is -, az illetékeseket pedig egy nagyon frappáns, humoros és találó "fenyegetéssel" igyekezett megsürgetni: "Kérem önöket, hogy dolgozzanak ki egy megoldást, különben kénytelen leszek írni egy dalt arról, amit elmulasztottak megtenni."

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Smith166
2010.09.23. 17:22
Áhhh ugyan már. Mit nekünk vakság, mit nekünk süketség, mit nekünk emberiség??? Csak a jogdíj legyen beszedve a többi meg le van magasról szarva!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Ecku01
2010.09.23. 17:29
1 picit zavaró, hogy a kép a szöveghez túl közel van. de sztem se lesz ebből semmi, amilyen világ van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Allien
2010.09.23. 18:31
Hehe, végtére is, teljesen igazuk van az összes jogdíj beszedő/felügyelő szervezetnek! Ez az út vezet az Örök élethez! Gondold el, még meghalni se lesz jogod! :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2010.09.23. 22:16
Nekem tetszik, hogy egy ember a nepszeruseget ilyen felebarati celra hasznalja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gargantu
2010.09.24. 18:00
Amíg a szerzői jog eszközrendszere az USA egyik jelentős bevételét biztosítja, addig a "felebaráti cél" másodlagos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6...
2010.09.26. 08:42
Szerintem itt lenne az ideje, hogy a digitális korszakban, a digitális médiáknál kihagyjuk a művész és a vásárló közül az élősködőket, és a fizikai lemezeket, hangoskönyveket, visszasüllyesszük a bakelit szintjére, mivel nem csak környezetszennyező, de felesleges is.

Rengeteg munkahely szűnik meg ezzel, de a jelenlegi rendszernek az lesz az eredménye, ha felnő a torrentgeneráció, akkor össze fog dőlni ez az egész rendszer...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. perempe
2010.09.27. 00:22
-Kitől tanultál vezetni?
-Stevie Wondertől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!