iPon Hírek

Digitális ujjlenyomattal a chiphamisítás ellen

Dátum | 2011. 02. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

A tényleges ujjlenyomatokhoz hasonlóan az egyes mikrochipek fizikai szerkezete is kellőképpen egyedi ahhoz, hogy azt fel lehessen használni a termékhamisítás elleni küzdelemben, állapították meg a Biztonságos Információtechnológia Fraunhofer Intézetének kutatói. Kifejlesztettek ugyanis egy olyan technológiát, ami a chipek gyártása során keletkező minimális egyedi eltérések alapján generál szintén egyedi digitális ujjlenyomatot minden egyes chiphez.

A Német Mérnökök Szövetségének becslése szerint a hardverhamisítás több, mint hatmilliárd eurós kárt okozott a német termelőszektornak 2010-ben, így érthető, hogy igyekeznek minél hatékonyabban fellépni a hamisítás ellen. Mivel a tervek és szabadalmak védelme kevésnek bizonyult, és a kereskedelmi forgalomban hozzáférhető kalózvédelmi technológiák sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, így most a digitális ujjlenyomatokban reménykednek.

Szaknyelven ezt klónozhatatlan fizikai funkciónak (PUF) nevezik, és egy gyűrűs oszcillátorral mérik. Az oszcillátor ugyanis a már említett apró gyártási eltérések nyomán minden chipnél más és más, egyedi jelet generál, amiből aztán a megfelelő áramkörökkel pillanatok alatt elő is állítható mindegyikhez egy egyedi azonosító.

A fejlesztést és a prototípust a március 1-jétől 3-áig tartó nürnbergi Embedded World Exhibition & Conference alkalmával mutatják be a széles nyilvánosságnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Sturmtiger
2011.02.21. 13:13
Hardverhamisítás?? Azt meg hogy, a gépek amivel lehet gyártani az nem kerül többe minthogy megérje hamisítani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. irdatlanno...
2011.02.21. 13:19
...
én már halottam hogy AMD procika is hamisítottak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lorddiablo
2011.02.21. 15:30
Gondolom valami olyasmiről van szó, hogy eladják a terméket, aztán csak csodálkozunk, hogy nem megy. Kívülről ugyanaz, de belül mondjuk tranzisztorok helyett csak műanyag van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Drider
2011.02.21. 16:01
lorddiablo: Az nem hamisítás, az egyszerű átb*szás. Ha nem megy, akkor van rá garancia, ha nincs, akkor meg általában nagy botrány szokott belőle lenni, pl.: http://prohardver.hu/hir/hamisitott_core_i7_processzorok_kerultek_piacra.html

Szerintem itt inkább arról van szó, hogy ne tudják átvágni a vevőt egy helyi kisboltban azzal, hogy egy régi Sempron/Celeron procira raknak más fémsapkát, azt rakják bele gyári dobozba. Működik ugyan, de kb. 20 000 Ft-ot bukik rajta a vevő. Az már más dolog, hogy a dobozos verziókon hologramos matricával van leragasztva a fül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!