iPon Hírek

Dinamikus órajel-emeléssel gyorsul a Raspberry Pi

Dátum | 2012. 09. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Raspberry Pi tulajdonosok manapság csak feszültségemeléssel együtt tudják tuningolni az apró ARM alapú konfigurációt, ha extra teljesítményre van szükségük, ám ekkor a garanciának sajnos búcsút kell mondaniuk.

Szerencsére azonban nincs minden veszve, ugyanis a Raspberry Pi fejlesztői gondoltak a nagyobb teljesítményre vágyó felhasználókra, így turbó móddal vértezték fel az apró gép ARM alapú SoC egységét. A turbó módnak köszönhetően a terhelés függvényében dinamikusan emelkedik a BCM2835-ös SoC órajele, így az alap 700 MHz-es magórajelet dinamikusan akár 1 GHz-re is képes megemelni a rendszer. Az újításnak köszönhetően a garancia megtartása mellett lehet teljesítménynövekedést elérni, méghozzá elég jelentőset: a pici konfiguráció teljesítménye nagyjából 50%-kal emelkedik, ha az új firmware-t alkalmazzuk. A dinamikus órajel-emelés mindaddig működik, amíg a SoC el nem éri a 85 Celsius fokos üzemi hőmérsékletet, ekkor ugyanis a magórajel visszaáll az eredeti értékre.


A dinamikus órajel-emelést tehát a legfrissebb firmware alkalmazásával aktiválhatjuk. Persze az új firmware emellett egyéb újításokat is kínál, amelyek között hőmérséklet és frekvencia widgetek, jobb analóg audió támogatás, jobb USB teljesítmény és az USB-s WiFi adapterek támogatása is jelen van.

A firmware frissítésének folyamatával kapcsolatban itt található bővebb információ.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. nyerek01
2012.09.20. 21:12
Erről van szó, adjanak ki 5 évente hardvert és rendszeresen frissítsék a szoftveres oldalt. Hajrá. (azért a 85 fok...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. somakb
2012.09.20. 23:02
Kár hogy az ARM11-nek annyira mindegy, hogy 1ghz, vagy 700mhz így is úgyis rémlassú, egy Cortex A9-hez képest... azonos órajelen 40%-ára sem képes...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. dfsz34
2012.09.20. 23:17
Még mindig töröm a fejem, hogy mire használható ez? Az órajel emelés sem segít sokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. sks7891
2012.09.20. 23:28
Robotika...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. junkie
2012.09.21. 08:01
Mire jó? Bármire.

NAS, HTPC, router, proxy, ftp/www/vpn szerver...

Kis türelemmel desktop gépnek is jó, akinek megfelel az LE, XFCE vagy a *box.

Max 5W-ot fogyaszt, és gyári házzal, házhozszállítással együtt 13000 forint.

Van még kérdés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. junkie
2012.09.21. 08:02
Miért kell a sző közepén is smiley-t keresni... Szóval L X D E.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. KnifeSGS
2012.09.21. 09:05
Ez egy jó hír. Főleg, hogy Raspbmc RC5 is lesz napokon belül, ami már tartalmazza az új kódot.
@dfsz34 - Ahogy junkie mondja bármire. Nekem HTPC-ként üzemel és a 2-3szor drágább gépeket szégyeníti meg, pl oplay. Iszonyat kicsi fogyasztása van. Nulla zajt kelt.

A 85fokos limittől nem félek, azzal kezdtem, hogy ráraktam pár memóriára való hűtőbordát, mert gondoltam, hogy húzni fogom. Aki házba rakta figyeljen azért oda, hogy szellőzőnyílások legyenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Atocha
2012.09.21. 09:15
dfsz34 ne törd a fejed, mert nem neked találták ki. Ez hobbi cucc. Aki szeret barkácsolni, mókázni, "hülyéskedni" vele, az megveszi és mindenfélére használja, ami örömet okoz neki! Ezt tesz rá, azt tesz rá, átírja a firmware-t, tesz rá egy saját maga által módosított linuxot, vagy ahogy már írták épít rá egy nast. Forraszt, bütyköl és élvezi! És miért? Azért mert képes rá! Te nem! S mindezt rongyos 10-20ezer ft-ért ami egy nyugatinak egy köhintés... de egy evvel foglalkozó magyar hobbisnak se sok.
Nem értem miért nem tudnak emberek csak úgy elfogadni, hogy vannak olyan cuccok, ami másnak örömet okoz. Olyan ez mint bélyeget gyűjteni, vagy sörös dobozt, vagy mittoménmit!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. bighlo
2012.09.21. 09:24
Atocha

+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Cifu
2012.09.21. 10:43
Nem igaz, hogy csak feszemeléssel lehet tuningolni az Rpi-t! Elég egy file-ban átírni egy sort, és 700Mhz helyett máris a megadott értéken ketyeg a SoC. Az enyém 700MHz helyett 850Mhz-en stabil alapfeszen...

Másfelől úgy vélem, hogy azért a 85°C egy kicsit durva úgy, hogy alapból nincs semmi hűtése a SoC-nak...

@Junkie: Nagyon-nagyon sok türelemmel jó csak asztali gépnek, és itt nem a sebesség, hanem a 256Mbyte ram szvsz a fő limitáló tényező. Másfelől pedig sajnos ott a gond, hogy a sok türelem inkább a Linux-hoz kell, amíg összemókolod úgy, hogy a neked kellő dolgok menjenek, és úgy, ahogy te szeretnéd. Továbbá a háló sebessége karcos, a jó öreg 10Mbit-re emlékeztet sokszor (gyakorlatilag egy USB 1.1-es csatornán osztozik a két USB csati és a háló). Ha meg több USB eszközt akarsz rárakni, akkor nem árt már egy aktív USB hub... stb.

A cirka 10e Ft-s ár pedig annyira nem olcsó ha azt nézzük, hogy kétszer ennyiért AMD E-350-est veszel 2 Gbyte rammal, és akkor kapsz egy sokkal rugalmasabb, valóban használható hardware-t. Hogy cserébe a fogyasztása magasabb azt hiszem vállalható tényező...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. DencsZ
2012.09.21. 10:51
Egyetértek Cifuval, én média lejátszónak pakoltam össze egyet, jött a lap UK-ból, kellett neki egy jobb minőségű sd kari, az már 16k, vettem hozzá egy házat (1.2 - 6k ig láttam árban eddig itthon és külföldön hozzá vegyes minőségben) én 4k -ért vettem nekem tetszőt. Kellett hozzá egy HDMi kábel, meg egy normális mikor usb-s töltő. Szóval bőven 20k fölött van a vége. Jópofa, hozza amit elvártam tőle, de valóban lehet vele olcsóért és drágáért is hobbizni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. dfsz34
2012.09.21. 11:14
Cifu - 2012-09-21 10:43:06

Egyetértek, mondják itt a htpc-t, de az van, hogy egy egyszerű tablet is simán jó film lejátszására, vesz az ember egy hdmi kábelt hozzá (ami a raspberry-hez is kell amúgy), aztán hajár. Külön előny, hogy ha max két filmet nézek meg egymás után, akkor még töltő sem kell. Ha esetleg a gyerek meg az asszony mást akar nézni a tévén, akkor meg megnézem a tableten.

Azért kérdeztem, mert egyébként a 10e nem 10e, hanem plusz a töltő, plusz az SD kártya, plusz a doboz,bár ha valaki igénytelen akkor kirakja a tévé mellé így, ahogy van, de az igénytelenekkel most nem foglalkozok meg plusz a kábelek.

mondjuk érdekelne a tényleges beszerzési ára, mert ezt olvasom meg a hivatalos oldalon is ugyanez az infó:
"A Raspberry Pi számítógép ára az RS-nél és az Allied-nél 7 399 Ft melyhez hozzá jönnek az adók, import vámok, illetve a szállítási költség." A hivatalos oldalon: 21.6 GBP a nettó ár plusz a szállítás és nem tudom, hogy ez vámon átcsúszik-e, elvileg belül van a 45 EUR határon, de attól még nem biztos. Olyan beszámolót nem találtam, aki megrendelte és a végén mennyibe volt neki csak összevissza kamuzásokat olvasni. Ha elkezdem leadni a megrendelést, akkor 30.87 font árat ad meg, ami 11e forint plusz a vám kérdéses.

Azért jó lenne egy olyan árat is hallani, ami nem a nettó árból indul ki, hanem megadja a teljes beszerzési árat plusz az alap tartozékokkal együtt.

Itt írják, hogy szórakozni veszik sokan, ami rendben is van, de én nem akarok szórakozni egy ilyen cuccal, linuxot inkább az asztali gépen heggesztem, ha éppen linuxozni van kedvem.

Ezért kérdeztem, hogy milyen felhasználási területe lehet neki, amiért érdemes szerintem legalább 15e-t kiadni (ennyire tippelek tartozékokkal). Okés, hogy nem nagy összeg, de azért aki csak így dobálózik 15-el, hogy aztán asztaltámasztéknak használja az tehet egy szívességet.

Az egész kategóriát nem értem, hogy mire használják ezeket és nem csak a raspberri, ismerősnek van hasonló mini pc-je, ami még jobban is felszerelt, mint a raspberry, de egyébként ő sem tud más értelmes dolgot mondani, mint filmlejátszás, amire egyébként még a legolcsóbb tabok is alkalmasabbak, ha van hdmi kimenetük (szokott lenni).

De látom, hogy itt is értelmes válaszok születtek , ahogy vártam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. DencsZ
2012.09.21. 11:36
@dfsz34 - ha a konkrét ár érdekel, nekem magyar disztribútortól rendelve (az akkori árfolyamon 2 hónapja) megrendelés után 1 nappal házhoz szállítással volt 10200 ft.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. KnifeSGS
2012.09.21. 11:44
@dfsz34 - Valóban szerencsés úgy becsmérelni mások véleményét, akik mellesleg használják, hogy még a környezetedben sincs ilyen.
Neked is írom és DencsZ-enk is, hogy az összeg mindig tőled függ, mennyit költesz rá. Tekintve, ha még tv-d sincs, akkor akár 100000-el is többe lehet a pi
Nekem pl 11842HUF volt a pi, slusszpassz. HDMI kábelem volt régről, még valamelyik vga-hoz adták. Spicám rég tönkrement, a töltője jó, sd kari belőle jó. 0 forint plusz. Ja és tv-m is van.
Vám meg NINCS eu-n belül. Érdemes megnézni mielőtt hülyeségekkel lesz tele a topic.
És igen szórakozni vele jó. Mert leszoktam a cigiről és ez kevésbbé káros szenvedély. Ha neked nem tetszik ne vedd meg. Van más lehetőség. Vehetsz erősebbet kétszer ennyiért, ahog Cifu írja. Igaz ahhoz is kell ház, meg táp, meg vinyó, vagy valami így már az sem áll meg 20ból. Tabletet, ami használható is és kivezetheted tvre, szintén nem kapsz 30 alatt. De igazából ár érték arányban egy i5-ös laptop lenne a tuti olyan 200 környékén, mert azzal játszani is lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Cifu
2012.09.21. 11:45
@dfsz34: Ha elkezdem leadni a megrendelést, akkor 30.87 font árat ad meg, ami 11e forint plusz a vám kérdéses.

Anglia az EU-n belül van, szóval vám az nincs. VAT az van, azzal él a 30-31 fontos ár.

Itt írják, hogy szórakozni veszik sokan, ami rendben is van, de én nem akarok szórakozni egy ilyen cuccal, linuxot inkább az asztali gépen heggesztem, ha éppen linuxozni van kedvem.

Akkor az Rpi nem neked való. Azt tényszerűen el kell ismerni, hogy az Rpi eredetileg nem az Atomos és Brazos gépek ellen indult, hanem oktatási és hobbi célból. Erre pedig valóban megfelel, és ha úgy nézzük, olcsó. Mert tény, hogy kevesebb pénzből kihozod, mint bármilyen alternatívát.

Ezért kérdeztem, hogy milyen felhasználási területe lehet neki, amiért érdemes szerintem legalább 15e-t kiadni (ennyire tippelek tartozékokkal). Okés, hogy nem nagy összeg, de azért aki csak így dobálózik 15-el, hogy aztán asztaltámasztéknak használja az tehet egy szívességet.

Lásd fent. Ez a hobbistáknak, mókolóknak való. Az pedig tény, hogy tanulgatni, kreatívkodni jó poén, hiszen tudsz vele Linux-ot tanulni (részben nálam is ez volt a cél, csak aztán rájöttem, hogy nincs elég időm rá), ha eddig nem szórakoztál ilyesmivel, és a felhasználási területnek tényleg sokmindent ki lehet találni a házi kamerás megfigyelőrendszertől (4db USB kamerát rádugva láttam már Youtube-on, én rákötöttem egyet próbaképpen (kaputelefon szerű elgondolás), de nem volt tökéletes a dolog, bár elismerem, hogy az én Linux tapasztalatlanságom állhat a kudarc mögött.

Az egész kategóriát nem értem, hogy mire használják ezeket és nem csak a raspberri, ismerősnek van hasonló mini pc-je, ami még jobban is felszerelt, mint a raspberry, de egyébként ő sem tud más értelmes dolgot mondani, mint filmlejátszás, amire egyébként még a legolcsóbb tabok is alkalmasabbak, ha van hdmi kimenetük (szokott lenni).

Vannak hobbisták, és nem is kevesen. Szeretnek kókányolni, szerelgetni. Az Rpi pedig nekik ideális. Az innovációra való nevelésben, amire eredetileg szánták szintén hasznos, hiszen olcsó, így iskoláknak tényleg megfelelő eszköz lehet.

Ha már médialejátszás: miért tab-al? PC-je talán mindenkinek van otthon. Akkor miért nem azt próbálja meg a TV-re rákötni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Cifu
2012.09.21. 11:56
@KnifeSGS: Én lent arra céloztam, hogy desktop gépnek jó. Az igazság az, hogy sokan (én is) azt hitték, hogy erre is használható az Rpi. Jelentem: nagyon-nagyon komoly korlátokkal, és nem éppen felhasználóbarát feltételekkel.

Az Rpi nem rossz kis dolog barkácsolni mondjuk médialejátszót meg hasonlókat. Viszont a minimálisnál több informatikai tudást igényel, és célhardverekkel olcsóbban, jobban megoldható sok dolog (pl. aki Torrentezni akarja használni, az egy OpenWRT-vel meghackelt routerrel jobban jár).

Felhozod a médialejátszót, ám tegyük rögtön hozzá, hogy vinyót nem tudsz SATA-n rákötni, szóval marad az USB-s megoldás (aktív hub kell hozzá), vagy a pendrive (ami méretbeli problémákat okoz), és hálón kicsit macerás egy windows-os géppel összehozni, hogy az azon tárolt filmeket meg tud nézni. Szóval itt sem olyan rugalmas, mint egy Brazos például.

A példád pedig, hogy mi minden van kéznél, egy kicsit sántít. Én is mondhatom akkor, hogy van egy 400W-os Chieftec tápom, vinyóm és házam is elfekvőben, kábelekről, kiegészítőkről nem is szólva, tehát egy Brazos rendszert összehozhatok lazán a megemlített ~20e Ft-s áron. Ha már ennyire hasonlítgatni akarunk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DencsZ
2012.09.21. 12:12
@KnifeSGS - én tisztában voltam mi mennyi és direkt így akartam mindent megvenni, ahogy. Nekem ez a barkácsolom, összerakom hobbi része. Tényként írtam le - nézhetjük segítségnek is - ha egy fxa kis média boxot tervezel belőle és semmi mást, ezekkel kell számolni. Én erre szántam, ennyi lett. A barkácsolós része majd most jön a folyamatos (nálam speciel) xbmc oldali csiszolgatásból, riliz telepítésből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. junkie
2012.09.21. 12:28
Én pár hete rendeltem rswww-ről, ennyit fizettem:

Grand total: £35.66

Ez az alaplap + egy ház + házhozszállítás UK-ból.

PayPal-lal fizettem, 13 forint körül vontak le. Ehhez kell még majd egy SD kártya (max 4 ezret szánok rá), meg egy USB hub (max 2 ezer), és nekem más semmi. Én egyelőre proxynak (mobilnet kímélő cache-elés) és NAS-nak fogom használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DencsZ
2012.09.21. 12:36
és szintén egyet kell értsek újfent Cifuval, én olyan szerencsétlen helyzetben vagyok, hogy nem volt korábbi vga-ból fölös hdmi kábelem (nem mellesleg mindenképp vettem volna egyet a hossz miatt), sd kártyám sem volt fölös, mert amibe van, az még teszi a dolgát és oda kell, "gyári" házat azért vettem és nem építettem neki, mert sem időm, sem kedvem nem volt ebben az irányba elmenni. A távirányítót és a kártya olvasót az image buildekhez már nem is számoltam... (szintén nem dohányzom).
De ez én vagyok, tényként leírtam mire használom ezt a valóban sokrétű és klassz kis kütyüt, és azt is írtam lentebb, hogy az Árpi lehet olcsó és egy picit költségesebb hobby - ki milyen irányba megy vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Cifu
2012.09.21. 13:35
@Junkie: Ha már hub-ot veszel hozzá, érdemes aktív hub-ot, mert az Rpi (pláne ha tuningolod) azért szépen lassan elkezd fogyasztani, és ez esetben lehet, hogy a táp már kevés (sok telefontöltő 500mA körül nyom csak, ez még az RPi-nek is kevés lehet). Amúgy 1100mA-nál többet nem tud az Rpi felvenni, szóval egy USB-s vinyót rányomni az Rpi-re általában már problémás passzív hubbal. Viszont az aktív hubok ára nem a 2e Ft-s kategória.

Ha csak egér, billentyűzet meg esetleg egy kártyaolvasó menne a Hub-on, azt még talán elviszi, de a komolyabb fogyasztók már problémát okozhatnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6... dfsz3...
2012.09.21. 14:08
Ezzel az eszközzel, ha van egy kis szakértelmed, akkor százezres nagyságrendű eszközöket lehet építeni tízezrekből.

médiabox amire a tablet nem válasz, ez egy fix mediabox a tv alá, mondjuk dvd lejátszási képességgel, hálózatról filmlejátszás képességgel, közben amikor nem használod, lehet nas vezérlő, seedeli a torrenteket. Lehet otthoni biztonsági rendszer alapja kamerakezeléssel, vnc hozzáféréssel távelérő, távirányító, robot/folyamatvezérlő stb...

Azért mert te nem értesz hozzá és fantáziád sincs, még nem fogod megmagyarázni valamire, hogy felesleges és nem jó semmire.

tudod ez fogyaszt neked 5W-t, egy barzos vagy atom pedig fogyaszt 30w-t. Mondjuk több ilyen eszköz esetén elég jelentős különbség.
pl egy nasnak csak pazarlás, lenne az x86, mert 24/7 menne 20%-os teljesítményen és zabálna 20 wattot, miközben ez meg menne 80%-on és enne 4.5Wattot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. KnifeSGS
2012.09.21. 17:06
@Cifu és @DencsZ - Az én esetemet azért hoztam fel, mert bár tudom, hogy nem mindenkinek van elfekvőben alkatrésze, de épp ezt akartam hangsúlyozni, hogy ilyen dolgokat, és nem csak pi-t, hanem brazost vagy bármi ilyesmi cuccot nem az vesz, aki komplett cél-rendszert akar. Ilyesmit az vesz aki épít. Aki épít, az általában tisztában van vele mit akar és milyen eszközökkel, és ebből neki milye van. Nyilván nem mindenkinek opció a pi. Van akinek jobban megéri egy oplay 25-ért médialejátszásra, mert mire pi-hez összevesz mindent az is annyi.

Felhozod a médialejátszót, ám tegyük rögtön hozzá, hogy vinyót nem tudsz SATA-n rákötni, szóval marad az USB-s megoldás (aktív hub kell hozzá), vagy a pendrive (ami méretbeli problémákat okoz), és hálón kicsit macerás egy windows-os géppel összehozni, hogy az azon tárolt filmeket meg tud nézni. Szóval itt sem olyan rugalmas, mint egy Brazos például.

Én egy HP microservert alakítottam freenas-al nas szerverré. Sajnos a freenas nem alkalmas médialejátszásra, pedig egy vgaval simán tudná, de nasra viszont nagyon jó. A pi hálózati részével semmi probléma nincs. 1080p-s videókat röccenés nélkül nézek rajta nason keresztül. Sajnos a tv hangrendszere gyenge ezért dts hangokat már nem bírja, de ennyi.
És megint hangsúlyozom nem mindenkinek van otthon nas szervere, de mivel szerintem ez a jövő én beruháztam. Az usb-s vinyók meg pendriveok csak szuttyogásra jók szerintem. És igen, én a meglévő cuccaimhoz választottam a pi-t.
Egér, bill nincs rajta mert minek, ott az ssh.
A példám épp ezért nem sántít. Ha ennyi mindened van otthon, neked is több lehetőséged van kapásból és ez a lényeg.
De pl aki autóba akar belőle médiacentert, mert olyan is van, akkor annak a brazos túl nagy.
Szóval mindenki maga választja ki, mi neki az ideális szerintem.
De ahogy CyberPunk666 azért még nem lehet leírni, mert valaki nem tudja használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Agent_Smit...
2012.09.21. 22:29
CyberPunk666, KnifeSGS: Teljesen egyetértek.

Én személy szerint a 13 ezres OpenWRT-s TP-Link routeremet tervezem tehermentesíteni egy Raspberry-vel.
Amiket most még a router lát el:
- ftp, tftp (network boot), smb, torrent kliens
- minidlna (videó stream), MPD-vel zenelejátszás (wifi-n távirányítható, rádióstream lehetőséggel)
- print server, ébresztőóra (a zenelejátszót indítja reggel)

Az pedig csak ~400 MHZ-es 32 MB (!) RAM-mal.
Ehhez képest a Raspberry a bőség nyomora és a lehetőségek tárháza.

Ráadásul van rá Debian, PwnPi, XBMC media server és nemsoká Android 4.0.
Ennyi rendszer egy táblára nincs, azt garantálom.

Desktop gépnek pedig nem a Pi való, hanem mondjuk egy OdroidX 4x1,4 GHz CPU-val és 1 GB memóriával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. chuck79
2012.09.28. 09:36
Szerintem bizonyos célokra talán a legjobb megoldás, bizonyos dolgokra pedig alkalmatlan. Én torrentboxnak használom 3 hete, semmi gondom nincs. Arch linux van rajta, rtorrent/rutorrent párossal. Egy 2Tb-ás green es vinyó van mellette egy sharkoon dokkolóban (saját tápos), meg egy telefonból maradt 2Gb-os sd kártya. Beraktam az asztal mögé a router mellé, egy szintén maradék hálólábelen kapja a netet a routerből. Ennyi az egész, zajtalan, szinte nem is fogyaszt. Nem hiszem hogy jobban jártam volna, ha lecserélek egy amúgy kifogástalan rotert, egy olyanra, amin meg az OpenWrt (ami azért csak nem rendes linux), nem beszélve a hardverről, míg egy router végighashel egy 20Gb-os mkv-t meg amíg ez az gondolom nem egy kategória. A minidlna-ról meg a többiről nem is beszélve, amire egy hasonló kütyü sem képes.

Kipróbáltam médialejátszónak is. Hasonló kategóriában kijön egy oplay, pl, de az oplay lejátszója meg egy xbmc azért nagyon nem ugyanaz. Az oplay leszedi netes adatbázisból egy film adatlapját borítót, tartalmat, stáblistát, stb? Tud port.hu-ról is, ha magyar kell. Sorozatoknál epizódinfók ugyanez? Amit meg nem tud, pythonban olyan plugint írsz hozzá amilyet akarsz. Szóval ha hardveresen tudja is ugyanezt egy szépen dobozolt cucc, a szoftver miatt jobb megoldás, csak annak nem való, aki úgy áll hozzá, mint a kenyérpirítóhoz, hogy csak menjen, mi az hogy még értenem is kell hozzá.

Szóval, ezek ellenére nem ajánlom mindenkinek, aki nem ért a linuxhoz valamennyire, mert érhetik meglepetések. Illetve, a ram miatt főleg, de desktopra, netezgetni felejtse el, csak szenvedni fog.

Olyan tabletet meg ami viszi a fullhd mkv-t, nem veszel 20e-ért.

Távirányító meg nem kell, tudja a HDMI-ECC-t, működött kapásból a tv távirányítójával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. chuck79
2012.09.28. 18:17
HDMI-ECC = HDMI-CEC Erre gondoltam..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Koger
2012.10.17. 15:19
Olyan kérdésem lenne, hogy ez USB-ről tud bootolni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!