iPon Hírek

Dinamikusan terjed és fejlődik a HDMI szabvány

Dátum | 2012. 01. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A HDMI szabvány az idei év folyamán a várakozások szerint rendkívül jól teljesíthet: piaci elemzők előrejelzései alapján idén a tavalyihoz képest jelentősen több HDMI porttal felszerelt eszközt szállíthatnak majd le. Ezzel együtt a szabvány friss, idén bemutatkozó specifikációival kapcsolatban is érkezett néhány információmorzsa.

Az idei év a várakozások szerint sikeres lesz a HDMI szabvány számára

A piacelemző vállalat, az In-Stat szakemberei szerint az idei év folyamán több, mint 800 millió olyan eszközt, illetve terméket szállíthatnak le világszerte, amely rendelkezik HDMI porttal, ez pedig a tavalyi évben felmutatott teljesítményhez képest 17%-os javulást jelent majd – persze csak akkor, ha tényleg minden a várakozásoknak megfelelően alakul. Ezzel a világszerte telepített HDMI-képes eszközök száma 3,1 milliárdra növekszik, ami a 2011-es állapothoz képest 34%-os javulást jelent.

A 2011 októberében alakult HDMI Forum – ami a szabvány dinamikus fejlesztéséért és hatékony népszerűsítéséért jött létre – jelenleg 43 taggal rendelkezik. A szervezet tárt karokkal várja a belépni szándékozó partnereket. A tagság eddig 11 embert jelölt az igazgatótanácsba. Az illetékesek örülnek, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, ugyanis együttes erővel hatékonyabban fejleszthető, illetve terjeszthető a HDMI szabvány.

A fejlődés sem áll meg

Ha már szóba került a fejlődés, tegyünk említést az ezzel kapcsolatos tervekről is. A HDMI szabvány következő fontos kiadása már készülőben van, megjelenésére pedig még az idei év folyamán, valamikor az év második felében kerülhet sor. A friss szabvány a jelenleginél magasabb adatátviteli sávszélességet kínál annak érdekében, hogy a magasabb felbontás által támasztott sávszélesség-igényeket hatékonyan ki tudja szolgálni. Ezzel együtt új videó időzítések támogatása és egyéb újítások is bekerülnek majd a friss specifikációkba.

A HDMI Forum közben a HDMI szabvány fejlesztésével kapcsolatos távolabbi terveket is szeretné útiterv formájában összefoglalni, így könnyebben meghatározható lesz, hogy a szabvány következő generációs kiadásai milyen irányba fejlődjenek és milyen újításokkal bővüljenek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Ueda
2012.01.12. 13:47
Még sosem használtam HDMI-t. Meg különben is ... a fejlődés alapján még ez is feleslegessé válik. Thunderbolt is kb. ezt fogja tudni, szóval lassan elég lesz egyetlenegy univerzális adatátviteli szabvány, amivel mindenféle adatot át lehet vinni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. aldum
2012.01.12. 20:49
De konyorgom, miert???, mar fel eve letezik a HDBaseT, ami az egeszet foloslegesse teszi...
http://index.hu/tech/2010/07/02/eltunik_a_tevekbol_a_hdmi/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!