iPon Hírek

Dirk Meyer az Intel-egyezségről, a jövőről

Dátum | 2009. 12. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az AMD és az Intel jó ideje jogi vitákat folytatnak egymással, sőt mi több, az AMD néhány versenyhatóságnál is bepanaszolta már az Intelt, amiért az visszaél gazdasági erőfölényével és gyakorlatilag lehetetlenné teszi konkurense létezését a piacon. A cégek cseppet sem felhőtlen "kapcsolatát" licenszekkel kapcsolatos viták is tarkítják, ám ezeknek egy ideje szerencsére végük, ugyanis az AMD és az Intel végre rendezték ügyeiket és békét kötöttek egymással.

A békekötés alkalmával született egy keresztlicensz-megállapodás, amely öt évre szól és kimondja, hogy mindkét vállalat hozzáférhet és fel is használhatja egymás szabadalmait. Az Intel a továbbiakban nem foglalkozik az AMD GlobalFoundries-be történő gyárkiszervezéseivel sem, cserébe az AMD visszavonja a versenyhatóságoknál kezdeményezett trösztellenes vizsgálatokra irányuló kérelmeit, valamint az összes, Intel ellen folyó jogi procedúrát befejezi. Az Intel a "kibékülés" alkalmával 1,25 milliárd dollárt ajánlott fel az AMD számára, így kvázi beismerte, hogy a tisztességtelen piaci gyakorlataival károkat okozott riválisának. Emellett ígéretet tett arra is, hogy a jövőben szakít az eddig folytatott gyakorlatokkal és lehetővé teszi, hogy sok év után végre tiszta, nyílt harc vegye kezdetét a piacon.

Dirk Meyer, az AMD első embere igen bizakodóan tekint a jövőbe. Szerinte azzal, hogy a két cég végre békét kötött, új korszak kezdődhet és végre az innovációé lesz a főszerep. A változás nem megy majd egyik napról a másikra, de a folyamat kétségtelenül kezdetét vette. Mr. Meyer a Mercury News riporterének azon kérdésére, hogy a békekötés után több AMD processzor talál-e majd gazdára mindössze annyit mondott, hogy szerinte a piaci szemlélet megváltoztatásához több időre van szükség, ugyanis a forgalom fellendülését egyelőre a rossz beidegződések gátolják, amelyet ugye az Intel korábbi stratégiája alakított ki. Az AMD első embere szerint azzal, hogy a notebook piacon sorra nyeri a vállalat a díjakat, a közeljövőben több noteszgépben tűnhetnek majd fel az AMD processzorai. Az AMD a jövőben az Intellel semleges kapcsolatot kíván kialakítani, azaz nem szeretnék, ha a korábbi évekhez hasonlóan a vállalatok vezetői között rendkívül feszült és gondoktól terhelt kapcsolat mérgezné a piaci légkört.

Dirk MeyerAz interjú során szóba került a vállalat aktuális piaci részesedése is, amelynek kapcsán a riporter megkérdezte Mr. Meyer-től, hogy mégis mekkora az a részesedést, amit most reálisnak tartana a processzorpiacon. Mr. Meyer erre kifejtette, hogy Ő nem a piaci részesedést tartja a legfontosabbnak a cég életében. Vezetőként arra törekszik, hogy a növekedés napról-napra, hónapról-hónapra és évről-évre folyamatos legyen, de a legfontosabb az, hogy a vállalat nyereséges legyen és a tiszta haszon növekedjen. A cél a folyamatos növekedés és a kiszámítható, nyereséges működés.

A beszélgetés vége felé az ATI 2006-os felvásárlására terelődött a szó. Dirk Meyer szerint annak idején megérte az ATI 5,6 milliárd dollárért történő felvásárlása, és ezt a kijelentést a jelenlegi helyzet tökéletesen alá is támasztja. Az ATI megszerzésével olyan stratégiai előnyökre sikerült szert tenni, amelyeknek köszönhetően a vállalat most pontosan azt tudja biztosítani a felhasználók számára a piacon, amire nekik szükségük van. Három évvel ezelőtt is ez lebegett a vezetés szeme előtt, és az akkori várakozások maradéktalanul be is jöttek. Az előny tulajdonképpen az, hogy a vállalat házon belül tud processzorokat és videó vezérlőket fejleszteni, és ezek kombinációjával ütőképes platformot tudnak létrehozni. Manapság a grafika és a videó minőség rendkívül fontos.

Az interjú végén a jövő technológiáiról is mondott néhány szót az AMD vezetője. Szerinte az elkövetkező évek során a számítógépek felhasználói kezelőfelülete nagymértékű változáson esik át. A piac és a GPU-k is hatalmas sebességgel fejlődnek, a 3D-s megjelenítők már az előszobában vannak és a GPU, valamint a CPU kombinációjával az eddigieknél sokkal nagyobb számítási teljesítmény elérésére van lehetőség. A robbanásszerű fejlődés hatására kiaknázhatóak lesznek olyan technológiák is, mint például az arc- és a mozdulat felismerés, amelynek köszönhetően a számítógépek vezérlése jelentősen átalakulhat. Ennek köszönhetően a felhasználók elvárásai is magasabbak lesznek a számítógépekkel szemben, ami egy jó dolog, mert tulajdonképpen ez a fejlődés mozgatórugója.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. jadam92
2009.12.23. 18:07
hajjaj AMD egyszintre kerülhet az intellel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. arkman jadam...
2009.12.23. 18:12
Ez hogy jött ki neked?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. leviske
2009.12.23. 18:17
Arc-, és mozdulatfelismerés? Neee! Klaviatúrát akarok és egeret, nem Natalt!

A teljesítmény növekedjen csak, legalább nem fog annyira ugrásszerűen nőni a ködalkalmazások szükségessége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Rider15
2009.12.23. 18:19
Fejlettebbek vagytok, jobb a technológiátok?
Na majd jól beperelünk titeket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Banzin
2009.12.23. 18:24
Ugyan már! Csak szépen van bugyolálva. A két vezető rivális cég soha nem fog puszipajtásokként egymással pacsizva ellenni.
Az Intel soha nem lesz tiszta játékos! Eddig sem volt. Most miért tenné? A saját hasznáról van szó, és mint cég, azt nem adogatja csak úgy át a konkurenciának.
Az AMD meg ahol tudta ott perelte be, és azért az is hozott pár milliárdot a konyhára. Ő is hülye lenne egy ilyen pénzszerzési lehetőségtől megválni.

Ha valamit mond ez a hír, hogy a két nagy olyan szépen összetudnak dolgozni, hogy majd mi isszuk meg a levét jövőre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Azrael
2009.12.23. 18:45
Nem szokásom - annyira - a nyelvtani hibákba belekötni, de olyan szó nincs hogy licenc, tessék szépen leírni, hogy licensz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. J.o.k.e.r
2009.12.23. 18:56
Hehe, ez bizony jogos észrevétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. leviske
2009.12.23. 19:28
Banzin: Az árbefagyasztást az EU és az USA is árgus szemekkel figyeli, másban meg nem nagyon tudnak összefogni.

Rider15: Ez minden cégre igaz. Amúgy ez hogy jött ide?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Rider15
2009.12.23. 19:56
Jó, lehet, hogy csak nekem nem tetszik az, hogyha az egyik fejlettebb, és nem segít a konkurensének, akkor perel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. leviske Rider...
2009.12.23. 20:45
Az AMD-nek csak a folyamatos X86 licenszre van szüksége az Inteltől. Perelni az AMD a pénz miatt kezdett, jogosan, az Intel üzletpolitikája miatt.

Ha valakinek erre az egyezségre szüksége volt, az az Intel (nem véletlenül kezdték el pedzegetni, hogy a gyárkiszervezések miatt az AMD-től elveszik az X86 licenszet, szerződésszegésre hivatkozva), mivel egyszerre kap AMD-s és ATi-s licenszeket egyszerre...

Mind1, ne indítsunk flame-et. Mindenkinek Békés Ünnepeket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. somakb
2009.12.23. 23:19
Egy valamit elfelejt mindenki. Nincs itt semmi puszipajtáskodás meg egyebek. Az Intelnek létfontosságú az Amd túlélése, szimplán anyagi okokból, hogy az AMD bedőlésével véletlen se kerüljön monopolhelyzetbe, és nehogy meginduljon ellene a monoplium ellenes eljárás és darabolás. Tiszta ügy, pont annyi piacot enged az AMD-nek amennyit akar, ezt a kb 20%-ot, ő meg vígan elvan a maradék 80%-on, ráadásul folyamatosan nyereséggel. Részvényesek boldogok, mindenki boldog, nyerség van, van osztalék, hallelujah.

Amd, meg ezzel a pénzzel túlélte. Mindenki heppy, tipikus win-win.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. homeware
2009.12.24. 07:26
Ha jól emlékszem, az Intel pedig az AMD-től licenszeli az x64-es utasításkészlet inteles megfelelőjét, az EM64T-t, épp ahogy az AMD az Intel-től licenszeli az x86-ost. Így gyakorlatilag függnek egymástól. Egyik sem tudná eladni a processzorait manapság az említett technológiák nélkül, de javítsatok ki, ha rosszul emlékeznék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Rider15
2009.12.24. 08:58
Jójó, tűzoltó lettem egy másodpercre, "kialudt" a flame
Boldog Karácsonyt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Steadywarp
2009.12.24. 09:15
AMD kb reáli áron árulja a proceszorait nincs elszálva az árával és a teljesítményével sem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Norba
2009.12.24. 11:28
AMD találta kia az x64-et az Intel meg az x86-t. Tehát ha megvonta volna az intel az x86-t akkor az AMD az x64-et és az-az Intelnek jobban fájt volna,mivel lassan már mindenki 64bites op-rendszert használ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. rini
2009.12.24. 11:35
Nem egészen. Ha nincs x86 akkor nincsx64 sem, de az x86 működik x64 nélkül is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. CsorvaGep
2009.12.24. 13:37
Pont ezért KERESZTlicensz mivel mindketten dunak adni valamit a másiknak, amúgy meg eredetileg x86-64 volt a neve, csak már mindenki átvette az x64-et. És igen az x86 működik, de csak 32 biten, ami azért lassan ki fog halni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Azrael
2009.12.24. 21:35
Eredetileg AMD64-nek hívták, de ez már tényleg a szőrszálhasogatás kategória
Most már hivatolsan x86-64, amit néha csak x64-nek hívnak, de nem olyan gyakran. Konkrétan az x64-et én először a Windows változatoknál láttam leírva, máshol még nem nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. SDAW
2009.12.28. 06:44
Szerintem ez csak a perek megszüntetésekre ment ki. Az AMD meg felfejlödhetne a feladathoz.
a régi athlonokra nem bizakodva beszélhetünk 1300+,1500+, de ha a tipikus jó dolgait vesszük az amdnek pl: k5, barton 2500+, socket a 2600+, sis939 4800+ illetve 5200+
ellenbe ha meg lessek egy intel-t akkor itt visszont betölthetném rendesen a lapot mire fel sorolnám őket.
és most a dual core, core2, core quad időben veszem a tésztát(procikat). akkor egyértelmű, hogy 10ből 7en miért intelre teszik a voksot. a maradék 3omból 1 alma párti 2 amd. legalábbis a hozzáértő részleg. De ha megnézem a "csúcs integrált" (tesco illetve egyébb beteges) gépeket akkor ott mintha többet soznának el amdbe. Hisz a tudatlan 35-40-50+osokat hol érdekli hogy mi van benne ? nekik csak kell hogy legyen azt a legtöbb szívszérütést kap mikor bekapcsolja és csak a biost látja.... Az 1.25milliárdot meg inkább kifizette az intel mint hogy így lopják a "kasszát" perek által. És hogy végszóként valamit oda tegyek, mindig az sír akinek a háza ég.

az is ellég érdekes,hogy pl: az almák miért intel processzorokat használnak.... ? na vajon miért?
ez miatt nem akar rinyálni az amd? ja hogy az amd nem tudna megfelelni 1 processzorral az almácska elvárásának. Szóval intel forever inkább fizetek kicsivel többet de tudom azt, hogy nem hagy cserbe.


u.i.: az amdnek nem csak a gamer platformokba kellene gondolkodni akik 3-6hónap alatt le harcolják a gépüket és cserélgetik mert manapság ezt tapasztalom am2 am3 terén...


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tk36
2009.12.28. 13:12
SDAW: "Szóval intel forever inkább fizetek kicsivel többet de tudom azt, hogy nem hagy cserbe." - hogy érted azt, hogy cserben hagy?
"Az 1.25milliárdot meg inkább kifizette az intel mint hogy így lopják a "kasszát" perek által. " - ha csak az AMD "lopná" az Intel kasszáját, akkor tán igazad lenne; de van az Intel ellenes vádaknak alapja azért, ha már több helyen is megbüntették. Illetve több jogi eljárás indult ellene, azért ezek nem csak a miatt indultak el, hogy az Intelt kizsebeljék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. SDAW
2009.12.28. 20:46
tk36

az intelnek így is és úgy is meg marad a monopol helyzete -ez piszkálja sok emberke noziját...
szerintem ha te is olyan beosztásba lennél és valami rokoni szál miatt az amdbe lenne részvényed -te is vádaskodnál... tudod az éremnek van egy másik oldala....
És szerintem bárki csinálhat bármit. Mivel a fogyasztó fog dönteni. És amíg rajtam kivül vannak még jó páran akik 10szer intel mint egyszer amd.

az amd cserben hagyását úgy értem, hogy elég komoly dolgokra nyúzom a gépeket (3d-s grafikai világ-videoszerkesztés....stb) az amd hamarabb resajtolja magát valamiért... nem tudom mi az okozati hatása de ez van. Persze van ellen példa is 2500+ barton, illetve sis939 4800+, amik a 8-10hónapos használatban megállták nálam a helyüket. És havernak a socket A 2600+os gépe is birja még a strapát ami a közel 5-6évvel lenyűgözz. És csodálom is. De a tapasztalat talán még a k5ös-t 90mhzel tudná hódítani mivel van egy működő képes ilyen processzor a vitrinbe. ellenben am2ön 3hónap után túl adtam, nem bírtam idegileg, visszasírtam az előtte lévő dual core-om. És amit még ide tennék ehhez a témához az msi Cr600x 09hu laptop is felülmulja a az am2 (bár lehet vissza fogta a gigabyte alaplap a procit)

és ha kell be ismerem megrögzöt intel és msi párti vagyok.

a büntetés illetve a vádakról annyit még viszonyításként.
hogy ma Magyarországon, a magyar gárda sem létezhet... xy.okok miatt.
akkor szerinted milyen is a rendszer? -ez semmivel sem különbözik az ellen amit az intel ellen teszegetnek mások. És nem politizálni szeretnék csak egy érzékelhető viszonyítást tártam eléd.

az intelt meg nem tudják olyan könnyen ki zsebelni- az kb olyan lenne mint ha BillGates vagyonát eltüntetnéd fél perc alatt egy régi nokia 5110esel. Ezt inkább mondjuk úgy hogy csak furják a kaszájukat...sajnos ők meg hagyják... hisz kicsit "töketlenek" nem hogy oda csapnának a kezükre. hisz elvégre nézzük meg a múltját.... otthoni platformokról eltünt az Atari,commodor, amiga, ibm.... (jó basic, és natur dos, óta nagyot változott a világ) de anno jött az intel még Dos korszakba és ki szoritotta az ibm-et nekik maradt a szerver piac java része krémje. Szóval egy ilyen erőteljes cég még ha töketlenkedik és hagyja magát... Az nem azért van mert annyira igaz lenne a vádak... hanem inkább már belefáradtak, hogy te úristen szinte nem "csinálhatnak" semmit mert rögtön nekik esnek....
...és ha körbe nézzel a hétköznapokban ez ismerős is lehet....

amúgy nem veszekszek senkivel aki amds vagy apple párti. Hisz többnyire saját feje után megy az ember és mindenki elfogult ilyen téren, és pénztárca dönti el leginkább... miből mit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Steadywarp
2009.12.30. 13:52
Hát én nem tudom de az én phenomom 9550 b3 agena 2,2 ghz-ről 2,8 ra van rántva 1,43 magfeszel és semi baja nincs egy éve 1970kb/s csavar ki a winrar belőle Nektek mennyit az intel vagy phenom 2 kíváncsi vagyok rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fzoltan
2009.12.30. 20:01
Steadywarp: Nekem: Phenom II X3 720 3x2.8: 1700kb/sec, 3x3.4-en: 1850kb/sec. Úgyhogy nem olyan rossz az a Phenom I...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fzoltan
2009.12.30. 20:02
SDAW: Sok a mellébeszélés és semmi logika nincs abban, amit mondasz. Bocs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ubulito
2009.12.30. 20:38
egyszerű számtan az egész. az in telnek megérte kipengetni azt a "kis pénzt".
a biróság nem lett volna ilyen gáláns az intel-el.
az intelnek mindenképen szüksége van az amd-re, a monopol helyzet elkerülése miatt.
a megegyezéssel elkerülte az estleges állami beavatkozást. lásd (microsoft perek)
a két nagy cég szép csendben felosztja a piacot.
a vita ezentul is csak a felosztás mértékéről fog szólni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. SDAW
2009.12.31. 08:12
Fzoltan :

Persze, és bocsásd meg, hogy történelmi órát tartottam [processzorok terén]. Mennyire volt logikátlan a hozzászólásom? - Maximum annyira, mint amikor kis gamerek vitatkoznak, hogy az Ati vagy az Nvidia a jobb grafikuskártya. És azért meg bocsáss meg nekem és mindenki másnak akik "rugdossák" és nem játékokkal. Szerintem te sem vagy tisztábban azzal, hogy hiába dobsz ki mondjuk "tdm"-re annyi lóvét hiába veszel Amd-t, intel-t vagy macet, hiába "UAD-2 Quad Omni"-ból 4darab a gépedbe... Előbb utóbb kinövőd.... És hiába öltél bele akár milliókat a feszkóba... Nem tart örökké...és nem is leszel vele elégedett egy idő után.
Nekem nincsenek millióim, hogy két három évre fejlesztés mentesen legyen egy gépem... És igen az intelel is kell a kompromisszum kötés, de ezzel nincs annyi negativ tapasztalatom mind az amd-vel. Ha ezt nem értetted, akkor, az már nem az én szegénységi bizonyítványom.

ha az x3addal annyira nagyra vagy, akkor még szerintem jóformán be sem kapcsoltad.
Ezt nem sértésnek szántam. Hanem azt, hogy teneked kifut a dolog átlag felhasználásból...
winrar tömörítés csomagolás...(vajon miért?)
játék
zene
film
stb...

valójában nagyon sok mindenről még te sem tudsz, és elhiheted nekem még én sem tudok mindenről pedig én még egy atari xl800ason kezdtem a számítástechnikát a 80as években basicen. Azt még én is befonom a szemöldököm mikor látok egy két olyan programot vagy kiegészítő alkalmazást, hogy 40 -50 -120 giga méret és minimum gép igény : 4gb ram, e7600, gt240 1gb-tól indulnak a felsorolások (és akkor ha még ez meg is van akkor sem tudod kihasználni a benne rejlő lehetőségeket mert GYENGE A GÉPED sokszor még én is elképedek, mikor kicsinek tűnik a cumom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tk36
2010.01.02. 18:41
SDAW: "valójában nagyon sok mindenről még te sem tudsz, és elhiheted nekem még én sem tudok mindenről" - ez igaz, na ne

"én még egy atari xl800ason kezdtem a számítástechnikát a 80as években" - én meg egy C16-oson és egy C64-esen. Akkor tudhatod (korodra nem térek ki ), hogy a 90-es évek elején az AMD "felfejlődött a feladathoz"az Intellel szemben. Az akkor használt 386/486-os időkben használt tokozásokba jó teljesítményű processzorokat fejlesztett ki (bár ebből, ha jól tudom per is lett). Ezek a perek az Intel ellen, nem csak azért vannak mert poénzt akarnak kicsikarni tőlük. Mert remélem nem akarod, hogy az AT&T sorsára jusson.

"AMD meg felfejlödhetne a feladathoz." - de az AMD, mivel nincs annyira pénzügyileg eleresztve, mint a konkurencia szépen dolgozott az x64-es architektúra bevezetésekor. Meg azért egy ideje az AMD beépíti a processzoraiba a virtualizációs technológiát. Az Intel meg a drága processzoraiból is kihagyta az elején.
Mivel a két processzor gyártó más-más utasításkészleteket használ, és van(nak) olyan program(ok) amely csak az egyik fél utasításkészletét részesítik előnyben.

"És szerintem bárki csinálhat bármit. Mivel a fogyasztó fog dönteni." - ebben egyetértünk, hogy a fogyasztó dönt. De akkor az Intelnek miért is kellet pár multi felé olyan kétes szerződéseket kötnie, ami miatt megbírságolták őt?? Sőt, ha annyival erősebb cég és jobbak a processzorai, akkor miért kellet ilyen lépéseket meghoznia, meglépnie?

A notebook-oknál áthatod, itt az ipon-on is vannak tesztek, amikbe azt írják, hogy a hardver összeállítás a rossz, és nem az AMD a hibás. Tehát más komponens a gyenge láncszem. Meg azért az Intel int. videovezérlői nem az erejükről híresek. Ha nem lenne konkurenciája, akkor hol is tartanánk még velük?

SDAW: Fzoltannak lehet, hogy csak átlag felhasználásra kell a gépe, és ő amiatt vett olyan felszereltségűt, és nem vett amiatt erősebbet, hogy villogjon vele.

U.i.: nekem is AMD-s gépem van (5-6 éve), de előtte Intel volt (a legelső Intel 486-os időszakban). Ha annyi pénzem lenne, hogy nagyon sok, akkor nekem is egy Inteles gépem lenne. De mivel nem sok pénz van a gépre, így megpróbálok úgy gépet venni, hogy azt kielégítse, amire nekem kell (tehát nem szállok el). És még évek múlva is tudjam azt fejleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Fzoltan
2010.01.02. 19:38
SDAW: Én nem voltam nagyra az X3-ammal, egyszerűen csak válaszoltam egy kíváncsi kérdésre. Egyébként én is C64en kezdtem szintén basicen, utána nekem egyből PC jött, szóval ha így vesszük, nekem is "nagy a tapasztalatom". Számomra most sem írtál semmi újat a hozzászólásodban, csak általános igazságokat, amikben most legalább volt valami következetesség (bár nem értem, hogy hogy jött ide ez a dolog, hogy gépfejlesztés - a gépemet júniusban vettem, az előtte lévő egy Duron 1100-as volt Radeon 7500-al, ami azóta is szolgál egy másik szobában). Szerintem valamit eléggé elcsesztél, hogyha a gépeid újraindulnak videószerkesztés közben, nem biztos, hogy a hardver hibája...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!