iPon Hírek

DisplayPort 1.2a/1.3 támogatást kapott az új USB csatlakozó

Dátum | 2014. 09. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az USB 3.1 Type C csatlakozó kétségkívül a jövő USB csatlakozóját képviseli, ami elődeinél sokkal komolyabb adatátviteli sávszélességet kínál, sokkal nagyobb teljesítmény leadására képes, és esetében extraként még arra sem kell figyelni, hogyan dugjuk be a csatlakozót a portba, ugyanis mindkét pozícióban illik az aljzatba. Az új USB csatlakozót nemrégiben már kicsit közelebbről is megtekinthettük, a napokban pedig arról érkezett hír, hogy elkészült az USB Power Delivery 2.0 szabvány. Az említett hírben arról is szó esett, hogy az új USB 3.1 Type C csatlakozó alternatív módokat is támogat, ami új lehetőségek előtt nyitja meg a kapukat. Ilyen új lehetőség, hogy az USB 3.1 Type C csatlakozón keresztül akár DisplayPort 1.3-as A/V forgalom is lebonyolítható, legalábbis a VESA friss bejelentése erről tájékoztatja a publikumot. A funkció használatához az adott eszköznek támogatnia kell a DisplayPort Alt Mode nevű eljárást – ha a támogatás adott, akkor az USB 3.1 Type C csatlakozón keresztül akár 4K-s vagy 5K-s kijelző is kapcsolódhat a rendszerhez. Ez a lehetőség azért nem hangzik rosszul. Hab a tortán, hogy ugyanezen a kábelen keresztül SuperSpeed USB (3.1) adatkommunikáció is folytatható, sőt, még akár 100 wattos teljesítmény is leadható.
A DisplayPort Alt Mode támogatással ellátott rendszerekhez speciális adapterkábellel kapcsolható megjelenítő, az USB 3.1 Type C csatlakozó pedig ekkor is kétféle módon csatlakozhat a rendszerhez. A megfelelő adapter alkalmazása mellett nem csak DisplayPort, hanem akár HDMI, DVI vagy D-Sub videó bemenettel ellátott monitor is kapcsolódhat az USB 3.1 Type CX csatlakozóhoz. Az USB és a DisplayPort szabvány egyforma adatstruktúrát és sávfelépítést használ, a sávok pedig mindkét esetben beágyazott órajel-generátorra támaszkodva biztosítanak nagysebességű adatkapcsolatot. Ez a tény ad rá lehetőséget, hogy ugyanazok az áramkörök és kábelek igény szerint SuperSpeed USB adatfolyamot továbbítsanak sávonként 10 Gbps-os adatátviteli sávszélesség mellett, vagy éppen DisplayPort 1.3-as kapcsolatot kínáljanak sávonként 8,1 Gbps-os sávszélességgel. A DisplayPort Alt Mode USB Type C eszközök első hulláma persze még nem DisplayPort 1.3-as, hanem csak DisplayPort 1.2a támogatást kínál, amelynél sávonként 5,4 Gbps-os adatátviteli sávszélesség érhető el. Ennek következtében a négy darab 5,4 Gbps-os sáv felhasználásával maximum 4096 x 2160 pixeles natív felbontás és 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett üzemelő kijelzők meghajtására van mód, méghozzá 30-bites színmélység alkalmazása mellett. Az USB Type C szabvány rugalmasságának köszönhetően lehetőség van rá, hogy a DisplayPort Alt Mode csak egy vagy két sávot használjon a rendelkezésre álló négyből, a fennmaradó két sávon pedig zavartalanul folyhat a SuperSpeed USB alapú adatkommunikáció. Előbbire jó példa lehet egy dokkoló állomás, amely két sávot használ DisplayPort kapcsolatra, egyenként 8,1 Gbps-os sávszélességgel, ezzel egy időben pedig a maradék sávokon irányonként 10 Gbps-os sávszélességgel folyhat a SuperSpeed USB alapú adatkommunikáció – miközben ugye akár egy 4K UHD DisplayPort monitort is kiszolgál a rendszer. A DisplayPort 1.3-as szabvány támogatásával arra is lehetőség van, hogy DisplayPort Alt Mode alkalmazása mellett a négy darab 8,1 Gbps-os sávot felhasználva akár egy 5K-s (5120 x 2880 pixeles) felbontású monitort is működtessünk, ezzel egy időben pedig USB 2.0-s adatkapcsolat is rendelkezésre áll az USB Type C ehhez a funkcióhoz társított érintkező lábain keresztül. Arról sajnos nem szól a fáma, mikor érkeznek azok a speciális USB 3.1 Type C csatlakozóval ellátott eszközök, amelyek DisplayPort Alt Mode támogatással is rendelkeznek. Reméljük, nem kell már sokat várni rájuk – talán az sem baj, hogy az első megoldások még csak a DisplayPort 1.2a szabványt támogatják majd. A felhasználóbarát megoldásnak így is nagyon sokan fognak örülni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. peti198706...
2014.09.22. 17:32
EGy 5K-s I/O-jára lennék kíváncsi USB 3.1-en keresztül mennyi lehet a válasz ideje, az azt meghajtó kártyával kommunikálva? Egy gyöngyi képes grafikon táblázat felbujtaná/mutatná azokat a titkokat mire mit kell értenünk.
"négy darab 5,4 Gbps-os sáv felhasználásával maximum 4096 x 2160 pixeles natív felbontás és 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett üzemelő kijelzők meghajtására van mód, méghozzá 30-bites színmélység alkalmazása mellett."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. NTibor77
2014.09.24. 07:48
Mindig is bírálták az Apple-t, hogy saját, egyedi csatlakozót használ!
Megalkották a Lightning csatlakozót mely egy szimmetrikus fém lap, ami így bármely irányból bedugható és azon keresztül nem csak az adat és az energia, hanem az audio és HD video jel is átmegy.

Ezek után bejelentik az USB 3.1-es csatlakozót mely szintén szimmetrikus (bármely irányból bedugható), most pedig láss csodát kiderül, hogy audio és video jelet is át lehet majd rajta vinni...

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Nagysandor... NTibo...
2014.09.24. 14:21
Szobrot nekik. A lightninggel csak az a baj, hogy egyedi a csatlakozó. Más gyártó nem használhatja. Saját részre kicsit könnyebben implementálható egy ilyen megoldás, mint egy szabvány létrehozása. Kíváncsi lennék, hogy mióta dolgoznak az új USB szabványon, gyanítom kb akkor vagy előbb kezdték meg a munkát, mint ahogy az ónagyisten apple kiadta volna a csodacstiját.
Meg persze azt is figyelembe kellene venni, hogy amit linkeltél csak egy toldókábel, ami szerintem hatalmas extra költség, ahhoz, hogy kihasználhass egy az eszközöd által támogatott funkciót.
Nem vagyok apple utáló (épp az ipad miniről írok) csak nem rohadt bele az almalé a szemembe. Nem kellene minden újításhoz az apple-t mint kitalálót kötni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!