iPon Hírek

DisplayPort 1.2: végleges specifikációk

Dátum | 2010. 01. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A VESA bejelentette a DisplayPort szabvány 1.2-es verzióját, amely az 1.1a kiadáshoz képest számos újítást kínál. A friss verzió már kétszer akkora sávszélességgel üzemel, mint előző generációs társa, így nagyobb képfrissítési ráta, nagyobb felbontások és nagyobb színmélység alkalmazására kínál lehetőséget, sőt akár nagyteljesítményű, nagyfelbontású 3D Stereo támogatással ellátott megjelenítők is alkalmazhatóak majd vele.

A friss szabvány segítségével egy asztali gép vagy noteszgép egyetlen DisplayPort csatlakozójával is lehetőség nyílik többmonitoros rendszer kiépítésére. A DisplayPort 1.2-es szabvány segítségével USB-s adattovábbításra szintén van mód, így egyetlen kábelen keresztül csatlakozhat a rendszerhez a monitor és a benne található USB-hub a rákapcsolt eszközökkel. Az új DisplayPort szabvány visszafelé kompatibilis az 1.1a verzióval, beleértve az eddigi kábeleket és a Mini DisplayPort csatlakozót is.


A DisplayPort 1.2 a korábbi maximális adatátviteli sebességet 10,8 Gbps-ról 21,6 Gbps-ra növeli és egy időben több, egymástól független tömörítetlen  videó és adatfolyam továbbítására is lehetőséget nyújt egyetlen kábel használatával. A DisplayPort 1.1a szabvány alkalmazásával egyetlen 2560 x 1600 pixeles natív felbontással üzemelő monitort csatlakoztathattunk a rendszerhez, mostantól azonban az 1.2-es verziónak köszönhetően ilyen megjelenítőből kettőt is képes kiszolgálni egy kábel, vagy akár négy darab 1920 x 1200 pixeles natív felbontással működő monitort is a rendszerhez kapcsolhatunk.

A DisplayPort 1.2-es szabványával USB 2.0-s vagy Ethernet forgalom is bonyolítható, ehhez 720 Mbps-os sávszélesség áll rendelkezésre (kétirányú adattovábbítás). A monitort így Ethernet és USB 2.0-s portokkal egyaránt el lehet majd látni, sőt, a beépített webkamera adatai is mehetnek majd a DisplayPort kábelen keresztül, nem kell neki külön kábel.

A 21,6 Gbps-os adatátvitel négy, egyenként 5,4 Gbps-os csatornán történik, amelyek a hagyományos  kábel négy sávját használják ki. Ez a megoldás egyképernyős módban 3840 x 2400 pixeles maximális felbontás alkalmazását teszi lehetővé 60 Hz-es képfrissítéssel, de képes akár egy 2560 x 1600 pixeles felbontással működő 3D kijelző működtetésére is. A szabvány Dolby MAT és DTS HD támogatással érkezik, sőt, az összes Blu-ray formátumot is támogatja majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. MassKilla
2010.01.11. 17:14
na, akkor lehet majd lecserélni a hdmi kábeleket is? vagy 1-2 napon belül ők is bejelntik a következő szabványt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szabtam
2010.01.12. 01:23
sokáig azt hittem, hogy nem lesz létjogosultsága a dp-nak, de tévedtem. kell a sávszélesség. és az, hog yennyi minden átmegy rajta, nem rosz. még az is jó, hogy lefelé kompatibilis, és átalakítóval lehet belőle hdmi-t, dvi-d-t csinálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!