iPon Hírek

Divattippek kémeknek és paranoiásoknak

Dátum | 2013. 01. 25.
Szerző | Jools
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Titkos ügynököknek, bűnözőknek és üldözési mániásoknak szól e heti divatajánlónk, amelyben egy arcfelismerő programokat hatástalanítani képes szemüveget és különféle lopakodást megkönnyítő ruhadarabokat mutatunk be.

Ecsizen Iszao japán mérnök alkotása az a szemüveg, amelynek segítségével elbújhatunk különféle arcfelismerő szoftverek elől, akár közösségi oldalakon (ilyenkor persze a szemüvegben kell fényképezkedni), akár különféle biztonsági kamerák felvételein szeretnénk névtelenek maradni.


A szemüveg viselése során infravöröshöz közeli fényforrások kerülnek az arc bizonyos, a felismerő programok által kiindulási pontként használt részei fölé. Ezeket a fényeket szabad szemmel nem látni, de a kamera vagy a fényképezőgép felvételén feltűnnek, és így gátolják a szoftverek sikeres működését. A fények energiaellátásáról egy zsebben hordható akkumulátor gondoskodik. A szemüveg prototípusának megalkotója elmondta, hogy a termék iránt már több japán cég is érdeklődését fejezte ki, így rövidesen piacra kerülhetnek az első darabok, amelyek állítólag nem is lesznek túl drágák.

Nem csak Japánban dolgoznak azonban a korszerű álcázás minél hatékonyabb megvalósítási módjain: Londonban nemrég nyílt meg egy kiállítás, amelyen két new yorki divattervező, Adam Harvey és Johanna Bloomfield legújabb, lopakodásra is kiváló alkotásait tekintheti meg a nagyközönség. A ruhadarabok közt találunk például egy antidrón kapucnis pulóvert és egy sálat, amelyek fémmel átszőtt anyaguknak köszönhetően elrejtik viselőjüket a hőkamerák szeme elől, egy olyan inget, amelynek mellkasi része visszaveri egy röntgensugarakat, illetve hasznos kiegészítőként az OFF Pocket nevű tokot is, amely tökéletesen leárnyékolja, és így lenyomozhatatlanná teszi mobilunkat.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. mikej95
2013.01.25. 16:14
Az OFF Pocket-tel csak az a gond, hogy a telefon hívást sem tud majd fogadni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nyerek01
2013.01.25. 19:48
Az OFF Pocket nem Pistikének van. Hívást indítani tudsz, addíg kiveszed majd vissza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fzoltan
2013.01.26. 19:35
És mi lenne akkor, ha csak kikapcsolnánk a mobilt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Csopak
2013.01.27. 00:51
Semmi. A kikapcsolt mobil még mindig el van látva energiával. Simán rögzítheti az elhangzottakat, később meg elküldi a bejelentkezőinformációkkal együtt. A cellainformációkat minden szolgáltatónak kötelessége 2 évre visszamenőleg megőrizni. Igaz ez már régen volt törvényben , lehet azóta már mást is pl. sms, beszélgetések. Az akksi kivétel segíthet esetleg, japán üzleti körökben tárgyaláskor kötelező leadni a mobilokat egy nagyon jól szigetelt OFF Pocket típusú dobozba .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. freyr
2013.01.27. 02:14
Csopak: pont az ilyen paranoid mítoszok miatt készülnek ilyesmik, mint hogy a kikapcsolt mobil kommunikál bármivel is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. freyr
2013.01.27. 02:33
A fémmel átszőtt ruháról meg az jutott eszembe, hogy az ember izzad, ami nem feltétlen jó a fémnek, se a viselőnek, ha bejut a testébe. Ólmozott inghez mondjuk nagyon paranoiásnak kell lenni. Vagy mi kerülhetett bele a nem kicsit mérgező, de röntgen sugarak ellen legjobb ólom helyett?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Agent_Smit...
2013.01.28. 12:05
Értem én, hogy ha IR LED-ekkel maszkoljuk az arcunkat, az jó az automata megfigyelő rendszerek ellen, de élőkamerás megfigyelésnél nem feltűnő a biztonsági őrnek, aki a monitort bámulja, hogy az egyik embernek VILÁGÍT A FEJE?!???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!