iPon Hírek

Dizájner elektronok forradalmasíthatják az anyagtudományt

Dátum | 2012. 03. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Stanford kutatói pásztázó alagútmikroszkóp segítségével grafénhoz hasonló anyagot hoztak létre, gyakorlatilag a semmiből. A módszer hatalmas előrelépést jelenthet az anyagtudományokban, hiszen alkalmazásával a tudósok úgy alakíthatják az anyagokat, ahogy csak akarják. Kutatásuk eredményeiről részletesen a Nature oldalain számolnak be a tudósok.

A Hari Manoharan vezette fizikuscsoport különálló szénmonoxid molekulákat helyezett el egy tökéletes simaságú rézlapon, hogy létrehozzák belőlük az általuk csak „molekuláris grafénként” emlegetett anyagot, amely technikailag nem grafén, de tulajdonságaiban nagyban hasonlít hozzá. A szénmonoxid molekulák a réz szabad elektronjainak viselkedését befolyásolják: blokkolják útjukat, és hexagonális rácsba kényszerítik ezeket, amely azonos a grafén szerkezeti felépítésével.


Ezt követően a kutatók a szénmonoxid molekulák óvatos áthelyezésével befolyásolni tudták az elektronok viselkedését és az anyag szerkezetét. „A leglenyűgözőbb az volt, amikor elhitettük az elektronokkal, hogy egy hatalmas mágneses mezőben vannak, pedig valójában semmiféle ilyenről nem volt szó” ‒ mondta Manoharan. Pusztán a molekulák célirányos áthelyezésével 60 tesla erősségű mágneses mezőt szimuláltak.

A módszer tehát egyben új tesztlehetőség is a fizika számára. A molekuláris grafén csak az első a lehetséges „dizájner” szerkezetek sorában. Manoharan azt reméli, hogy a metódussal új nanoanyagok hozhatók létre előre meghatározott elektromos tulajdonságokkal. Ahogy elmondta, az elektronok alapvető tulajdonságait már olyan mértékig képesek befolyásolni, hogy ilyen jellegű viselkedésük természetes anyagokban szinte elképzelhetetlen, és az eletronok viselkedésének irányítása a legfontosabb a mai technológiák fejlesztéséhez. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. noPublicFG
2012.03.21. 13:19
néha beleborzongok, hol is tart a mai tudomány, és mire is lehet használni ezeket a felfedezéseket. Tegnap laborban, ma gyárban, holnap már az otthonokban is megtalálható...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. balikabo
2012.03.21. 14:32
Ez ilyen. És akkor megnézel egy SciFi filmet és rácsodálkozol hogy amit ott láttál régen abban a filmben és csak ámultál az ma már a valóság. Gondolok akár a lapos képernyőre, vagy az érintőkijelzőre, holografikus kivetítés, és a számomra a leges legdurvább az a fuziós energia. De megnézted a StarWars-ot anno és röhögtél hogy lézer fegyver, láss csodát létezik. Nagyon durva a fejlődés és csak reménykedem hogy jó kezekben lesz, marad és előrébb viszi az emberiséget. Ha ezt az anyagot fel tudjuk használni később bármire, hisz azt irták bármivé formálható akkor gyakolratilag a hétköznapjainkban használt dolgok is más értelmet kapnak. Ahogy írták, gyakorlatilag a semmiből hozták létre, persze ez relative, de mégis hihetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!