iPon Hírek

Dobja az AMD-t az OLPC

Dátum | 2009. 03. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Rossz idők járnak mostanság az AMD-re: nem elég, hogy kiesett a Top 10-ből, még az OLPC is búcsút vett tőlük, holott a kezdetektől fogva támogatták őket (mármint az AMD az OLPC-t, értelemszerűen). Helyettük pedig "behívták" az ARM-ot, így a készülő új, érintőképernyős XO-2-esekben már ARM processzorokra számíthatunk.


Ed McNierney, az OLPC vezető technikusa elmondta, hogy az eredeti XO 5 wattos fogyasztása túl soknak bizonyult számukra, így a váltást leginkább az indokolta, hogy ezt az értéket lenyomhassák egészen egy tört számig - vagyis egy watt alá. Ezt pedig csak ARM processzorral látták megoldhatónak. Az természetesen kétségbevonhatatlan, hogy az akku üzemidejére ez a lépés igen jó hatással lesz.

Másfelől azonban a Windows nem viseli túl jól a nem-x86-os környezetet, így a váltásból egyben az is következik, hogy az XO-2-es valamiféle Linux-variánst használ majd oprendszerként. Ami persze nem feltétlenül egy rossz dolog; az Always Innovating Touch Book-ja is ARM-ot használ, és nem csak remek akku-üzemidővel büszkélkedhet, de még 3D-ben is otthon van (OpenGL API-val).

2010 persze még mindig messze van, így bőven bekövetkezhet még számos további érdekes fordulat is, mire oda jutunk, hogy valóban köszönthetjük a valóságban az XO-2-eseket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2009.03.13. 16:47
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!