iPon Hírek

Dobná az nVidia GPU-kat az Apple?

Dátum | 2010. 12. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az egyáltalán nem meglepő, hogy az Apple a következő generációs konfigurációinál alkalmazni fogja a 2011 januárjában megjelenő Sandy Bridge processzorokat, de az már érdekesebb, ahogy ezt tenni fogja. A friss hírek, amelyek az Apple-höz közel álló forrásoktól származnak, arról számoltak be, hogy a gyártó egyes konfigurációinál furcsa módon teljes egészében a beépített videó vezérlővel ellátott Sandy Bridge processzorokra fog támaszkodni, legyen szó grafikai- vagy általános számítási feladatokról.

Hogy pontosan melyek azok a termékek, amelyekre a fentiek vonatkoznak? A jelenlegi információk szerint minden MacBook modellre, amely 13,3 hüvelykes vagy kisebb képátlójú kijelzővel érkezik. Mivel a hagyományos MacBook konfigurációk között csak 13,3 hüvelykes példányokat találunk, így a kijelentés nem pontos, de ez valószínűleg azért van, mert a források egy kalap alá veszik a MacBook és MacBook AIR konfigurációkat. Utóbbiaknál van olyan modell, amely 11,6 hüvelykes képátlójú kijelzővel érkezik. Kijelző méret ide vagy oda, a fentiek fényében úgy tűnik, hogy az Apple száműzni akarja az Nvidia videó vezérlőit következő generációs termékeiből. Ez utóbbit támasztják alá azok az értesülések is, amelyek szerint az Apple a következő generációs MacBook Pro modellek esetében már csak és kizárólag AMD Mobility Radeon HD sorozatú videokártyákat alkalmaz majd.

Az Apple egyébként valamikor a következő év folyamán rántja le a leplet Sandy Bridge alapú konfigurációiról, de ezzel kapcsolatban pontos dátum egyelőre nem áll rendelkezésre. A CNET munkatársai ezzel együtt azt sem zárják ki a lehetőségek közül, hogy a pletykákat maga az Apple terjeszti annak érdekében, hogy számára megfelelően alakuljanak az Nvidiával folytatott esetleges egyeztetések, azaz az Nvidia kedvezőbb árakat szabjon. Bármi is legyen a háttérben, jövőre megtudjuk mi az igazság.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. gezu1025
2010.12.09. 17:38
" . A CNET munkatársai ezzel együtt azt sem zárják ki a lehetőségek közül, hogy a pletykákat maga az Apple terjeszti annak érdekében, hogy számára megfelelően alakuljanak az Nvidiával folytatott esetleges egyeztetések, azaz az Nvidia kedvezőbb árakat szabjon. "


Nem lepne meg az almásoktól

De ha már nincs diszkrét vga akkor nem járnának jobban a fusionnel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. franc0
2010.12.09. 18:33
Komolyan mondom, ha lesz 13-as Sandy Bridge procis MBP dedikált VGA nélkül, én veszek egyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm gezu1...
2010.12.09. 18:47
Pont arra készülnek szerintem!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Segal
2010.12.09. 19:05
MIvel a prociba lévő integrált azonnal letilt ha külső gpu-t érzékel nehogy ki lehessen még véletlenül se használni az Optimus előnyeit (rohadj el intel) ezért lényegébe tökfölösleges egy hasonló vagy picit erősebbet a a gépbe tenni, viszont a felsőbb régióba mindenképp kell de én nem hiszem hogy ez nincs még eldöntve hogy mi kerül a gépbe, tutira el van az már döntve
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ITEM00
2010.12.09. 19:10
Ja és majd 2x annyi lesz az ára mert bevezetnek egy új Apple "ficsört" a processzorban elhelyezett grafikus magot. Reklámozásban verhetetlenek,és ugye megint be kell majd húzni sok embert ezzel a marketing fogással,hogy az újak jobbak mert integrált grafikus maggal jönnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. arkman
2010.12.09. 19:24
Segal: Azért ezt még ne vedd annyira biztosra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mihaly.her...
2010.12.09. 21:44
Én apple terméket nem fogok venni az biztos!!! Nekem elég volt 1,5 év belőlük... Még sok is volt......
Úgy látszik növelni akarják a bevételt, mert gondolom árat nem fognak csökkenteni, de ha NV helyett ATI lesz, vagy még az sem, akkor jóval olcsóbb lesz a kihozatali összeg és ha az ár nem változik, akkor még több lesz a bevétele.
(Inteles vagyok, de nem tetszik amit művelnek, csak mielőtt valaki leszólna, hogy mi van az Intellel.... Árban AMD jó, de teljesítményben még nem éri utol. Eltunyultak 2001 óta. De ez más téma)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. somakb
2010.12.10. 12:53
Applének OpenCL kell, 3d-hez meg OpenGL, így a Sandy B cpu igp-jéhez, ami azért már nem olya nagyon gyenge, ha jó OpenGL és OpenCL drivert írnak, akkor nem lesz ezzel semmi gond, mivel itt a kutyát sem érdekli, hogy csak DX10.1-et tud ez az igp, nem DX11-et. Multimédia támogató funkciókban is teljesen kielégítő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Juliska
2010.12.10. 13:55
somakb: Kétségeim vannak, hogy az Intel belátható időn belül jó támogatást tud adni. Az OpenCL SDK-juk egy vicc, az OpenGL támogatásukról pedig jobb nem beszélni. Az NVIDIA és az AMD sokkal előrébb tart. A saját Intel procimhoz is a Stream drivert használom, sokkal jobb, mint az Intel drivere.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!