iPon Hírek

Döcögősen indul a Thunderbolt pályafutása

Dátum | 2012. 11. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A DigiTimes legfrissebb információi szerint a Thunderbolt alapú eszközök piacán nem valami rózsás a helyzet. Az új szabvány egyelőre az alaplapok és noteszgépek nagyjából 10%-án foglal helyet, ami nem egy komoly eredmény. A lap egyéb részleteket nem közöl az adattal kapcsolatban, így nem tudható, hogy ez a részesedés hogyan oszlik meg a PC-s alaplapok és a noteszgépek között. Persze az arány egyáltalán nem meglepő, hiszen a Thunderbolt alapú eszközök ritkák, mint a fehér holló, a hozzájuk való kábelek pedig még mindig extrém módon drágák: egy mezei Thunderbolt kábelért nagyjából 50 dollárt kérnek el.

A noteszgépeket és az alaplapokat is drága mulatság Thunderbolt vezérlővel felszerelni. Maga a Thunderbolt vezérlő 20 dollár körüli áron kapható, ami jóval drágább, mint az USB 3.0-s vezérlők ára – utóbbiakhoz a gyártók már kevesebb, mint egy dollárért hozzájuthatnak. Az USB 3.0-s portok által kínált sebesség a nagy átlag számára tökéletesen elegendő, a Thunderbolt port viszont kínál néhány hasznos szolgáltatást is, amelyekre szintén lehetne igény – ha nem lenne ilyen drága a vezérlő és a kábel.

Manapság a Thunderbolt szabvány által kínált legérdekesebb lehetőség az, hogy segítségével az ultravékony noteszgépek könnyedén felvértezhetőek extra portokkal és külső bővítőhelyekkel. Sajnos a Thunderbolt alapú dokkolók, illetve külső videokártyák számára helyet kínáló házak egyelőre nincsenek jelen kereskedelmi forgalomban, hiába is akarnánk őket megvásárolni. A dokkolók közül a Matrox DS1-es megoldásának szállítása majd csak a következő hónapban indul, a Belkin megoldásának szállítását pedig 2013-ra halasztotta a gyártó.

Sajnos a videokártyák számára helyet kínáló külső házakból sem lett ezidáig semmi, pedig több ilyen prototípust is láthattunk már az elmúlt hónapok folyamán. Pedig valószínű, hogy az ultravékony noteszgépek esetében a külső videokártya csatlakoztathatóságának lehetősége sokakat elcsábítana, így a Thunderbolt porttal felszerelt mobil konfigurációk a jelenleginél jobban fogyhatnának.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. kray
2012.11.16. 14:58
Így van!
A laptopvásárlást eléggé meglendítené ha tudnának hozz külső vga-t csatlakoztatni az emberek!

Gondoljunk csak bele, akkor nem kellenének csak a prociba integrált igp-k amikor utazunk így sokáig bírja az akksija, de amikor már asztali környezetben vagyunk rádughatjuk a vga-t és élvezhetjük annak minden előnyét!

Ráadásul a hőt is sokkal egyszerűbb lehetne elszállítani a laptopoknál, mert szinte csak a proci hője lenne benne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. sanyix
2012.11.16. 15:59
50 dollár egy kábel? 20 dollár a vezérlő? Itt valami óriási fail van ha a vezérlő feleannyiba kerül mint a kábel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.11.16. 16:06
Sanyix valóban óriási gáz van, csak vélhetően a tudásodban

Mennyibe kerül egy USB kábel? Mennyibe kerül egy vezérlő (nem, nem az amit te megkapsz a boltban...hanem amit integrálnak az alaplapra és egyéb eszközökre)?
Köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. grog
2012.11.16. 18:02
"ocsabi "

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. grog
2012.11.16. 18:06
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Georg17
2012.11.16. 20:09
A Thunderbolt kábel azért olyan drága, mert aktív kábelről van szó. Mindkét végégén műveletvégrehajtó chip-ek helyezkednek el.

De itt egy videó azoknak, akik tudna angolul: [LINK]

S mégis, megér ez 50 dodót? Ennyi az ára és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. sanyix
2012.11.17. 00:24
"A Thunderbolt kábel azért olyan drága, mert aktív kábelről van szó. Mindkét végégén műveletvégrehajtó chip-ek helyezkednek el."

Akkor mit csinál a vezérlő? Ekkora marhaságot összehozni ehhez már tudás kell, nem véletlen hogy ilyen döcögős.

@kray: ezeket a marhaságokat inkább ne terjesszed főleg mert egy integrált usb2-nél nem tudod hogy mennyi az usb, másrészt usb3-nál bizony jóval drágább a vezérlő mint a kábel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Georg17
2012.11.17. 01:34
sanyix

Azért aktív a kábel, mert több "thunderbolt elemet" is láncba lehet kötni. A "láncolat" végén akár még Displayportos monitor is lehet. Ráadásul egy időben nagyon nagy sebességű oda-vissza adatforgalmat biztosít a kábel. Szóval ezért vannak a végein a chip-ek. Vagy valami ilyesmi. Nyilván ha guglizod, ott pontosabban le van írva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sanyix
2012.11.17. 13:47
Ilyenre van példa más kábelnél is, ott a vezérlő kezeli ezt... nem kell különleges kábel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thedevelop...
2012.11.17. 16:04
Ehhez csak annyit szólnék hozzá, hogy az SSD térnyerése is döcögősen indult. 1-2 év és az a 10% már 50% körül lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Asagrim kray
2012.11.17. 17:06
"A laptopvásárlást eléggé meglendítené ha tudnának hozz külső vga-t csatlakoztatni az emberek!"

Szerintem egy csomó gyártónak pont emiatt nem érdeke elterjeszteni a thunderboltot. Gondolj bele, egy asztali szegmensben teljesítményileg középszerűnek számító grafikus chipet eladnak hordozható gépben százezrekért, ez nekik sokkal nagyobb üzlet, mintha vennél egy ócska IGP-s olcsó akármit munkára, majd egy külső csatolófelületet, amibe bagóért olyan desktop PC videókártyát raksz, ami porig alázna bármilyen laptop dGPU-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Parano1d
2012.11.17. 18:06
Azért ilyen külső videokarikhoz kellene külső tápegység is, plusz egy jó drága kábel, aztán árban majdnem ott vagyunk, hogy vehetsz egy asztali PC-t. Én ennek a Thunderbolt portnak nem látom sok értelmét. Minimális az egész célközönség. Igazából az USB 3.0 is bőven megfelel bármilyen cálra, mert pl gyorsabb az átviteli sebessége mint a PCIExpress 2.0-nak (ami bőven elég bármire, és bármilyen videokártyához). És még olcsó is, mégsem veszik a külső videókártyákat, mert nyilván nincsen rá igény, meg drágák is.
A másik lehetséges piac, az SSD-k ahol max a tesztprogramokkal látod a különbséget, de gyakorlati használatban tuti, hogy senki nem fog lényeges különbséget érezni. És ezzel ki is merült a lehetséges felhasználások "hosszú" sora.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thedevelop...
2012.11.17. 18:35
Az USB nem alkalmas külső VGA csatlakoztatására. Az ilyen eszközök DisplayLink chip-et tartalmaznak, a képátvitelhez pedig a cég saját driver-e és szoftvere szükséges.
A Thunderbolt ugyanazt nyújtja egy külső VGA számára, mint amint a PCI-E sín tud adni.
Biztos vagyok benne, hogy néhány év múlva egy ilyen technológia teszi majd lehetővé, hogy a telefonok, ultrahordozható gépek, tabletek, hasonló eszközök komolyabb grafikus gyorsítást alkalmazhassanak.
Akár az is megoldható lenne, hogy a monitorok tartalmazzák a GPU-t, így külső VGA sem kell majd, csak egy Thunderbolt csatlakozó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim thede...
2012.11.17. 19:09
Csak ne adj tippeket a hardvergyártónak .... már csak az hiányzik, hogy dobhassam ki a tökéletesen jól működő monitoromat, mert elavult benne a videókari!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. grog
2012.11.18. 00:28
Parano1d

Hát azért nem olyan túl sokkal gyorsabb az csak minimálissal.

"Egyetlen PCI Express 2.0-s sáv irányonként 500 MB/s-os sávszélességet biztosít, míg egyetlen USB 3.0-s port esetében az elméleti maximális adatátviteli sebesség 600 MB/s-os értéket képvisel."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sanyix
2012.11.18. 02:24
@Parano1d @grog egyik sem nyert. A videokártyákat nem 1x-es pcie-re szokták kötni, hanem 8x-re minimum(értsd 8db pcie csatorna)... az kapásból 4 GB/sec. Az a kis rövid pcie csatlakozó na az az 500 MB/sec-es... amibe wifi meg hangkártyákat szoktak dugdosni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mtrx220
2012.11.18. 11:37
döcögősen indul, mert eleve apple exkluzivként kezdte. meg az apple is csak a leg-leg gépeibe rakta. ez kb LOL kategória
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. thedevelop...
2012.11.18. 12:35
Asagrim: Úgy gondoltam azt a monitor + gpu kombinációt, hogy opcionálisan akár oda is tehetnék a gyártók, nem feltétlenül a cpu-ba kellene belenyomorítani. Nemsokára a panel típusával, meg holmi USB HUB és kishangszóró extrával nem lehet majd kitűnni a tömegből. Egy beépített VGA, vagy egy PCI-E sín a monitor hátulján már érdekes lenne. Persze ehhez kellene egy olyan kábel, ami összeköti a gép PCI-E sínjét a monitorral.

mtrx220: Az Intel Light Peak néven fejlesztette a mostani Thunderboltot, de az eredeti elképzelésben szereplő optikai csatoló és a hozzá tartozó kábel drágának bizonyult, ezért inkább rézkábelre ültették az egészet és éppen kapóra jött az Apple saját fejlesztésű csatlakozója, így először ők vezethették be a technológiát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Mandris90
2012.11.18. 14:50
jogdijas terméket miért akarna bárki is piacra dobni mikor vna jogdij nélküli is? apple saját magát szopatja a szabványával
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mtrx220
2012.11.18. 17:11
értem én. de akkor is elhibázott lépés volt az apple-nek hagyni, hogy exkluzivvá tegye. se intel, se amd nem csapott le rá.
és akárki akármit mond: az apple drága. a top cuccaik meg még drágábbak. nagyrészt a dizájnnak köszönheti a jelenlegi vevőbázisát, meg a hype-nak.
csak a thunderbolt miatt nem fogja mindenki összehugyozni magát...
igaz, az intel is egy tróger volt, mert igencsak oda tud hatni a pc piacra, ha az érdeke úgy kivánja. az usb3-al se törte össze magát. igen kényelmesen kivárta, amig kijön a következő ivy brigde; aztán nagy nehezen rászánta magát. meg a pci-x újabb revíziója is ugyanígy járt, ha nem tévedek.
szóval kár sírnia bárkinek is hogy nem indul a TB. azért mert az intel egy tróger. elaludta és elkényelmeskedte ezt is. az amd-nek meg nagyon úgy fest nincs erre pénze.
ettől függetlenül most intel alap-amd vga van a gépemben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Georg17
2012.11.19. 00:40
Abba gondoljatok bele, hogy hazamegy az ipse a munkából a laptopjával. Aztán otthon várja a három láncba kötött vinyó, a maga külön-külön kis vinyótartójával. S még a végén egy displayportos megjelenítő is. Mennyinél is járunk árban a 4 kábellel, plusz 3 dokkolóval? (Vagy nevezzük aminek akarjuk) Na ugye! Mindezt azért, hogy a laptopról használjuk a nagytárhelyű vinyókat. Ugyanezt, hasonló sebességgel egy desktop PC-ben occsóért meg lehet valósítani. (Gondolom ezt nem kell részletezni hogyan) A kettő rendszer közül összvissz. egyik sem mobilis. Hol is van a TB előnye? Sehol. Asztali alaplapokon nem is értem mi értelme van. Azon kívül, hogy drágább tőle az alaplap. Notebook-hoz, ill. mellé pedig: a fent vázolt szitut, inkább egy asztali, akár HTPC-vel is egyszerűbb megoldani. Sőt még valószínűleg olcsóbb is. De legalábbis helytakarékosabb és igényesebb.

Az SSD már indulásnál sikerre volt ítélve. Azért indult nehezen, mert drága volt. Bár minden viszonyítás kérdése. Az enyém már két éves és "csak" SATA2-es. S nem tervezem lecserélni. Ehhez képest ma már gyakorlatilag olcsón lehet kétszer gyorsabbakat kapni, a tárkapacitásról nem is beszélve. Szóval az SSD nehéz indulását nem keverném ide. Nem volt az olyan vészes. A TB-ről nem vagyok meggyőződve, hogy sikerre van ítélve, ezért indul nehezen a karrierje. De majd kiderül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thedevelop...
2012.11.19. 23:35
Georg17: Nem nehéz elképzelni, hogy az ember hazamegy a munkából, a telefonját ráteszi a dokkolóra és már folytathatja is a munkát, esetleg indíthat egy Dirt3-at ugyanazon az eszközön, csak külső perifériákkal (28"-os monitor, billentyűzet, egér, nyomtató, stb...)
Ezt csak úgy lehet megoldani, ha nem abba a néhány cm-es telefonba próbálnak beletenni egy iGPU, hanem mondjuk a dokkolóba, amihez ugyebár kell a megfelelő interface.

Amúgy továbbra is úgy gondolom, hogy az általad említett több TB-ot nem kell az embernek magával vinnie a munkahelyére, iskolába, stb, így aztán a hordozható eszköz hordozható marad és mégis bele van építve mondjuk 256GB-nyi tárhely egy 7, vagy késpbb 5mm vastag SSD formájában. Otthon a dokkoló majd kiegészíti ezt több TB-ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim thede...
2012.11.20. 00:19
Rátapintottál a lényegre. Én azért rühellem, ha 4-5 eszköz képességei között van átfedés, mert gyakorlatilag csak emiatt használok felhőszolgáltatásokat, hogy az egyik eszközön végzett dolog megjelenjen a másikon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!