iPon Hírek

Dől a notebook, dől a weboldal is! Firefox 3.6

Dátum | 2009. 10. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Hamarosan, ha megfelelő noteszgép segítségével használjuk a Mozilla friss webböngészőjét, akkor a noteszgép döntögetésével a webböngészőben megnyitott weblap is követni fogja a mozgást, azaz azonos mértékben az is dőlni fog. A Mozilla fejlesztői ezt a jópofa lehetőséget tették ismét elérhetővé, ezúttal a soron következő, a 3.6-os verziószámú Firefox esetében.

Christopher Blizzard, a Mozilla egyik evangélistájának blog bejegyzése szerint ez a megoldás eredetileg a Fennec mobil webböngészőt célozta meg. Mivel a noteszgépek piacán is vannak olyan termékek, amelyek képesek a notebook dőlésének érzékelésére (például az Apple MacBook-jai az SMS szenzor segítségével, vagy akár a Lenovo ThinkPad konfigurációk is), így a fejlesztők elérhetővé tették FireFox 3.6 esetében is a különlegességet. A funkció Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszereken egyaránt működik, a fejlesztőknek csak egy egyszerű eseményfigyelőt kell hozzáadniuk a JavaScript kódhoz annak érdekében, hogy az elhelyezkedés információ, azaz a dőlés mértékének adatai elérhetőek legyenek. Blizzard készített is egy videót az új funkcióról, amelynek köszönhetően működés közben könnyedén megérthetjük az eljárás lényegét.

                           A Fennec egyik fejlesztőjének, Doug Turner-nek a blogján további információk és demók tekinthetőek meg az eljárás használatával kapcsolatban. A Firefox 3.6-os változatának béta kiadása még ma elérhetővé válik, amennyiben a korábban kiszivárgott fejlesztési ütemtervet tartani tudják a szakemberek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. systexas
2009.10.14. 15:02
szerintem elég ul lett megoldva....
a weblapok teteje nem mozdul el, tehát nem forog, hanem nyúlik az oldal.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ZowW
2009.10.14. 15:19
Érdekelne a link ahhoz a JavaScript-hez és, hogy a 3.6 béta verzióban benne van e ez már?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szerzetes
2009.10.14. 16:26
Elég gagyin néz ki tényleg, viszont ötletnek jó! Az lenne az igazi, ha dőlne az egész kijelzőn lévő anyag, egérrel mindenestől. Én buszon nagyon díjaznám - más kérdés h ha telik giros netbookra, akkor miért járok busszal?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Banzin
2009.10.14. 16:53
Ennek akkor lenne értelme, ha a böngésző minden esetben vízszintesen maradna. Idomulhatna a képernyőhöz, hogy egy álló képet esetleg teljes méretben is meg lehessen tekinteni. Fényképező gépeknél már elég rég óta használják ezt, és tapasztalatból mondom ott tényleg van értelme. Bár néha megtréfál, mikor a vízszintes képet keresztbe mutatja, és fejtörőként kell forgatni a kamerát, hogy végre normálisan lássam a képet. (Hightech rubikkocka) Így csak újabb flancos baromság, ami semmire sem jó, csak hencegni a haveroknak.

Azért remélem mást is fejlesztgetnek FF-ék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pluto
2009.10.14. 17:20
Ezzel a kis logóval tényleg jól néz ki, de ha egy teljes oldal lenne, akkor bizony ahogyan Systexas is mondja, nyúlna... :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 620hun
2009.10.14. 17:46
Baromság, talán ha a frissítési rátát minimalizálnák, hogy ne szaggasson akkor azt mondom hogy jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pluto
2009.10.14. 19:11
Ha nem nyúlik meg akkor le lesz vágva belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. :zozz:
2009.10.15. 09:47
Nem értem miért fikázzátok ennyire a dolgot?! Picit gyakorlatiasabban kellene gondolkodni és nem extrém helyzetekre átültetni ezt az apró funkciót. Mert arra szerintem teljesen tökéletes, hogy ha otthon netezel és nem az asztalon van a gép, hanem pl. az öledben és a kényelem kedvéért mondjuk picit megdől a gép, akkor ezt korrigálja és nem kell a fejed biccentened. Ez egy tök jó kényelmi funkció!
Ha pedig levág az oldalból, márpedig szerintem levág, akkor sincs semmi különösebb probléma, csak el kell dönteni 90°-al.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. arkman
2009.10.15. 11:08
Lehet hogy velem van baj, de (számomra) elképzelhetetlen olyan helyzet, ahol ez jól jön. (Lehet más egész nap használni fogja.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pendli
2009.10.15. 14:26
Ez nagyon állat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!