iPon Hírek

Domain nevek végre nem csak latin karakterekkel

Dátum | 2009. 10. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

40 évvel ezelőtti születése óta a "legnagyobb változással" néz szembe most az internet, az azt felügyelő Icann szabályozó szervezet hivatalos közleménye szerint: rövidesen bevezetik ugyanis a nem-latin karakteres domain címeket is.


Az eredetileg még tavaly elfogadott, és jelenleg immár a végső fázisaiban járó tervezetnek köszönhetően így rövidesen elérhetővé válhatnak az ázsiai, arab és más írásjelekkel írt webcímek is. November 16-ától fogadják majd az első ilyen írásokkal regisztrálandó címeket, amik aztán "2010 közepe táján" léphetnek működésbe.

Mint mondták, az internet jelenlegi, mintegy 1,6 milliárd felhasználójának több, mint a fele nem-latin írást használ, így ez a bővítés bizony régen esedékes volt - főleg, hogy a jövőben ez az arány még jobban el fog majd tolódni a nem-latin írások felé.

Elmondásuk szerint a rendszert - ami alapvetően egy új "fordítóprogram" - már jóval a 2008-as hivatalos elfogadást megelőzően elkezdték fejleszteni és tesztelni, így mostanra az már valóban kellően stabillá és megbízhatóvá vált. Alapvetően ez is ugyanúgy működik, mint az alap, latin betűs rendszer, amely a beírt betű-címeket a megfelelő IP-címekkel kapcsolja össze - csak épp latin betűk mellett immár a fent említett többi írás karaktereit is fel tudja ismerni és megfelelően értelmezni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. iker222
2009.10.27. 13:03
1. scharfes s, ä nálunk is van
2. a német tud á, é ó betáket írni, mégpedig -náluk- a backspacetől balra található ' gomb + a/e/o megnyomásával
3 ( a legjobb minden esetre ): létezik karaktertábla
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. mtrx220
2009.10.27. 13:03
inkább az ip v6-t vezetnék be
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. csako
2009.10.27. 13:04
német kétpontos A: Alt+Ü és aztán nyomd meg az "A"-t és kész is: ä ë
sárfesz sz: Alt+Á ß
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. pluto
2009.10.27. 13:04
Mihály, tessék: ß, ä.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. grrrgo
2009.10.27. 13:26
Ja igen, tényleg nagy ötlet!
Bemutatom a kedvenc weblapom:
"ק ش ي ك ڜ ζ γ η υ ﻑﻗﻅ .com"
Remélem könnyen megjegyzed!
Ja hogy jobbról-balra kell ovasni? Hát, helyi sajátosság, ez van!
A PC-ben az a szép hogy globális/internacionális/univerzális, mint pl. az arab számok. Már alig várom azokat az örömöket, amiket az olyan helyi sajátosságok, mint a különböző tápcsatlakozók, mobiltöltők, nyomtávok okoznak számomra.
Végül a problémám összegezve:
- Mi a weboldalad címe?
- Az attól függ. Hol ülsz? (Anglia?,Kína?,M.O.?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pluto
2009.10.27. 13:40
Grrrgo, most gondolj bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. arkman
2009.10.27. 14:19
Nem hiszem, hogy Magyarországon az átlagember nagyon sok arab vagy kínai oldalt nézne. Nagyon sokan még az angol/némettel is bajban vannak. Ez az araboknak/kínaiaknak/egyéb népeknek lesz jó, akik nem latin betűket használnak, mert nekik az a természetes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. prohlep
2009.10.27. 15:46
grrrgo lát messzebb ebben a vitában, akár a múlt felé, akár a jövő felé.

Az nem kommunikáció, pláne nem globális kommunikáció, hogy asdl awlyjg dfskh7 d dliuc lkads qwre .lfdö dlkq ldjas, ...

... ja bocs, elfelejtetted megvenni a kizárólag általam használt hablatyolást tanító nyelkönyvet.

Komolyabbra fordítva a szót, héber, majd görög, később latin, majd mégkésőbb a német nyelv jelentősége azok IDŐBEN ÉS TÉRBEN kiterjedt EGYSÉGES használata.

Így először a zsidóság köreiben, majd a mediterrán kultúrában, majd Európában egy igen jelentős SZELLEMI FELVIRÁGZÁS alakult ki.

Ugyanez volt megfigyelhető a számtechben is, amikor elterjedt az ASCII.

Számtech kultúra az utóbbi másfél évtizedben JELENTŐS hanyatlásnak indult azáltal, hogy csökken az informatikával foglalkozók (most nem plain felhasználókra gondolok) általános műveltségi és tehetségi szinvonala, mivelhogy az ANYANYELVI hokedlit mindenkinek oda alátolják, és így boldog boldogtalan foglalkozik azzal, amivel csak a jobb adottságúaknak volna szabad foglalkozni.

Echte kinai vagy japán cimet, úgy szépen FÜGGŐLEGESEN, AHOGY KINAIUL VAGY JAPÁNUL KELL, hogyan fogom beírni a böngésző vizszintes cimsorába?

Szanszkrit lesz a következő internetes csoda. Szerencsére ma már a legtöbb ezen nyelvcsaládba tartozó nyelvnek van valamiféle írásos formája, az elnevezésükkel (írás nélküli) ellentétben.

Jelnyelv sem rossz. Az egyes karakterek és szavak helyen apró aminált gif-ek elmutogatják, nem?

Hamarosan megjelennek a 64 bites processzorok decimális, EU-s, uniós változatai, ahol ugye a tizes számrendszer az alap és nem a kettes, bináris!

Persza tradícionális perzsa területeken majd 60-as számrendszerű procikat akarnak használni, elvégre PROCIBÓL IS LEGYEN NEMZETI VERZIÓ, AMELY ÍGY BEFOGADÓLAG VISZONYUL AZ ŐSI KULTÚRÁKHOZ.

Asszem bedurran az agyam ezen a baromságon. Már évek óta rendszeresen hallom egyetemi berkekben, mint valami világvége szerű viccet, hogy lesznek ékezetes betűk és egyebek a címekben.

Most úgylátszik a publikusabb beszédbe is bedobták a dolgot, hadd szokja a nép a gondolatot.

arkman, sajnos nem csak az igaz, hogy az általad felsorolt népek műveletlenebb tagjainak egyszerűbb lesz, hanem az is igaz, hogy mivel a szabvány globális, ezért a szívás is globális lesz.

Mellesleg a műveletelenebb user által olvasandó link szövegnek nem kell azonosnak lenni a link mögött lévő tényleges címmel.

Azaz eddig is simán megtehették, hogy ott van egzotikus nyelven a link, és rákattintve meg egy ASCII cimre ugrik a böngésző, ahol persze megin egzotikus nyelven olvasható ...

... ja, majd a felolvasó program felolvassa, elvégre az analfabétákra is gondolni kell.

Unicode is szívás volt az ASCII-hez képest, pedig fájlok BELSEJÉRŐL volt csak szó.

Aztán miket szívunk különböző rendszerek fáljrendszerei közti másoláskor, mert egzotikus fájlneveket valamikor valakik megengedték.

És most miket fogunk szívni, amert megengedik az egzodikus internet címeket is.

Nem vicc.

Nyilván ti is tudjátok, hogy volt olyan utasszállító repülő, amely a liter és gallon közti eltérés miatt nem érte el úticélját, hanem számtalan emberrel a tengerbe zuhant.

Nagyon veszélyes dolog az, ha egy globalizált világban lokalizált marhaságokat használnak.

Épp a mai "hitvallási iratok" előadáson volt téma, hogy micsoda problémákat okozott az, hogy az Újszövetség írott verziójának természetes nyelve a görög, míg az ókeresztyén zsinatok és dokumentumaik nyelve a latin volt.

Mert a görög nyelv filozófiai fogalomrendszere SZÁMOTTEVŐEN eltér a latin nyelvétől.

Mai ember további szívása, hogy az európai nyelvek fogalomrendszere sokkal szegényesebb, mint a görögé vagy RÉGI keleti nyelveké.

NINCS OLYAN, HOGY BÜNTETLENÜL KEVEREK KÜLÖNFÉLE RENDSZEREKET EGYMÁSSAL.

Márpedig a számtechben most ez történik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gargantu
2009.10.27. 16:40
Mindent számítógéppel kezelünk, miért a bábeli zűrzavar maradna ki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. arkman
2009.10.27. 17:26
Szerintem teljesen mindegy, hogy mit hogyan alakítanak át, ha _normális_ lesz a megvalósítás. (Ha rosszabb lesz, akkor egyértelmű a dolog.) Régen nehezebb volt elérni azt, hogy magyar/vagy akármilyen nyelven legyen egy program, de most már a legtöbb linux/windowsban bentvan a választás lehetősége. (majd minden nyelven) Ez szerintem jó, mondjuk az igaz, hogy a webcímeknél elég necces a megvalósítás. De az is igaz szerintem, amit az előző hozzászólásban írtam, hogy egy adott nyelven könnyebben lehet elérni egy adott webcímet, akkor már megérte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. twollah
2009.10.27. 17:32
Izgis lesz majd valami orosz warezoldalt ciril betukkel bepotyogni a cimsorba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. arkman
2009.10.27. 17:38
Majd copypastelsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. axe
2009.10.27. 20:12
nem ígérnék neki sok jót sok embernek nem fog tetszeni. amúgymeg minden karakter megjeleníthető 1 billenttyűzettel csak meg kell tanulni a kombinációt kb 1 hét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pjszilard
2009.10.28. 02:30
Alapvetoen ketfele keppen talalsz meg egy veboldalt:
1 tudod es beirod
2 nem tudod es rakeresel

A linkre kattintas az pedig mind a ketto lehet, mert egy teljesen mas szora kattintva is oda kerulhetsz. A lenyeg, ha nem mented le valahogy a linket, csak egy kereso segithet rajtad (pl: nem emlekszel hogy volt e www. a foryou vagy 4you vagy foru vagy 4u .com vagy .net .hu elott. Ugyis rakeresel!)

A lenyeg mar a kereso es nem a webcim !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2009.10.28. 08:54
pjszilard: "... A lenyeg mar a kereso es nem a webcim !!!"

az egész hozzászólásod egy jó összefoglaló a user oldalról nézve.

Tehát user oldalról nézve nincs igazi pozitív jelentősége annak, hogy ezentúl megengedik a mindenféle elvarázsolt címeket is.

Saját programok írásakor és saját rendszerek karbantartásakor viszont egy újabb extra szívás.

Ugye a szóköz megengedése egy fájlnévben is olyan volt, amire nem volt igazi szükség, mert az aláhúzás karakter minden értelmes embernek azelőtt megfelelt a szóköz helyett (Wikipéda mögötti ingyenes MediaWiki mind a mai napig ezt a régi bölcs konvenciót követi).

Amint megjelentek a szóközök, SZIVTAK azok, akik képesek voltak és tudtak shell programozás szinten sokmindent kényelmessé atuomatizálni.

Miért szívtak? Mert ősi konvenció, hogy a szóköz grammatikai egységekre bontó határolókarakter. Tehát mióta bejött a pici puha MicroSoft őrület, hogy Saját szóköz Dokumentumok, vagy My szóköz Documents, azóta mindent amit terepjáróvá akar tenni az ember nehogy fejreálljon, kénytelen a szóköz gramatikai daraboló szerepét eleszképolni.

Most a nem-ASCII címek megengedése hasonló szívásokat fog eredményezni, miközben NINCS rá igazi szükség.

%## (ahol a ## egy karakterkód áll), ismerős?

A nem-ASCII címek BARÁTSÁGOS, azaz a grammatikát nem felborító lekódolására ősidők óta van egy szabvány.

A MediaWiki is ezt használja a Wikipédiában.

Azaz a mostani őrület ELŐTT is bármikor használhattál ékezetes, nem-ASCII szócikk címet, és bizony az az internetes cím pontosan kódolta.


A mostani változtatás egyetlen igazi hozadáka az informatikában használatos számos mesterséges nyelveknél a grammatikai zűrzavar növelése.

Olyan apróságokról már nem is beszélve, hogy ezentúl az internet cím OBJEKTUM ezentúl különféle osztályokhoz tartozó lehet attól függően, hogy engedi-e az új őrületet, vagy sem.

Ezzel a vakaródzással is fog ezentúl telni az idő.

Apró haszon pedig az, hogy a reggeli hírek után nem azt modnják, hogy híreinkről bővebben olvashatnak a RADIO kukac HU oldalon, hanem szép magyarosan kimondhatják, hogy a RÁDIÓ kukac HU. --- hát ezért aztán igazán megérte.

Amikor mi magyarul taxiba ülünk, trolit használunk és végtelenségig sorolhatnám a magyarba beépült totál idegen szavakat, ...

... akkor miért ne ülhetne a kínai is, meg a japán is taxiba, és miért ne nézhetné meg a híreket részletesebben a RADIO kukacs JP honlapon, akkor is, ha esetleg van japánul egy TÁVOLBA HALLATSZÓ eredeti japán kifejezés eredeti japán írásjelekkel a rádióra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2009.10.28. 09:06
Ideje volna, hogy SONY, az elamerikanizáltan leírt ősi japán cég nevét végre ne latin betűkkel írják, hanem szépen japán jelekkel.

Itt az Iponon is, a zömében dél koreai és egyéb egzotikus írásjelekt használó országokban készülő termékeket is jó volna nem latin betűkkel jelölni, hanem végre rendesen, ahogy azt az előállítók dédnagyanyjuk leírná, amikor a chipgyárban dolgozó dédunokájának vasárnapi ebédet, természetesen hagyományos ebédet ad.

Kultúra és értékmegőrzés címén jól szét lehet darabolni a világot.

Ez valamennyire cél is.

Képzeld el mi lenne, ha mindenki az internet miatt rászokna arra, hogy angolul érintkezik a világhálón.

Akkor hogy terjednének az olyan információk, hogy miránk Európában szinte elsők közt erőltették rá a bolognai típusú, szétdarabolt, kétlépcsős, átjárható egyetemi rendszert, és azonnal kontinens szélességű disputa lenne, hogy a bécsi diákok most több évvel a magyar mészárosmunka elvégzése után tiltakoznak, hogy náluk NE csinálják meg ugyanezt, MERT FÉLTIK AZ EGYETEMÜK SZINVONALÁT.

Hogyan lehet egy világot az orránál fogva vezetve átverni, ha nincs mindenki bezárva a saját anyanyelvi szubkultúrájába, hanem a görög, latin majd német nyelvek szerepéhez hasonlóan a közös dogokat átgondolók egyetlen közös nyelvként használják az angolt a latin karakterekkel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lionhearte...
2009.10.28. 11:36
És akkor hogy mész fel a weblapjára?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Joachim21
2009.10.28. 14:16
Egy vicces kérdés?
Lesz mokka ABC-vel írt domain is? Minden betűje csupa X :lol: , csak lesz kis x, meg nagy X, mint vmi kettes számrendszer! XXX.xXXXXxXxxX.xXx :lol:
Csak azért kérdezem, mert ha tollat, és vajat akarok venni, akkor beütöm a google-ba, és kidobja az előbb vázolt mokka oldalt, hogy "tolvaj kereskedés"? XXX.xxXXXxXXXxxxXxxXXXXXxX.xxx????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!