iPon Hírek

Drag & Drop fájlfeltöltés Firefox 3.6-tal

Dátum | 2009. 12. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Bizonyára sokan használtak már különböző webes fájl vagy képfeltöltő szolgáltatásokat, amelyeknél a fájlokat vagy egyenként kellett kitallózni, vagy egy tallózással lehetett az összes feltölteni kívánt fájlt kijelölni, persze csak ha azok egy könyvtáron belül voltak. Ezeket  a módszereket a nagy többség nem szereti, de kénytelen használni, hiszen nincs más. Ez utóbbi kijelentés hamarosan érvényét veszti, ugyanis a FireFox fejlesztői egy újdongással bővítik majd a 3.6-os kiadást: a szoftver lehetőséget ad majd a drag & drop, azaz magyarra lefordítva a fogd és vidd/dobd módszer alapján működő fájlfeltöltésre, ami a jelenlegi megoldásoknál sokkal kényelmesebb és gyorsabb lesz.

                              


Az új Firefox fájlfeltöltés-kezelő megoldásnak köszönhetően a felhasználók egyszerűen behúzhatják majd a böngészőjükben kialakított felületre a feltölteni kívánt fájlokat vagy képeket, majd egy gombnyomással fel is tölthetik azokat az adott weblapra, persze csak akkor, ha a fejlesztők alkalmazzák a FireFox által kínált egyszerűsített fájlfeltöltést a weblapon. Az új eljárást a FireFox 3.6 béta verziója már támogatja, erről láthatunk egy igen rövid videót.

A technológia egyszerű, ám de rendkívül nagyszerű. A FireFox 3.6 béta telepítése után itt találunk egy demó oldalt, ahol kipróbálhatjuk az újítást. A vállalat természetesen a fejlesztőknek is ad némi információt azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi szükséges az új technológia támogatásához. A drag & drop feltöltés-kezelő egyébként a World Wide Web konzorcium File API szabványát ötvözi a HTML 5 által kínált drag and drop technológiával. Remélhetőleg a kényelmes fájlfeltöltési módot a legtöbb fotó-, videó- és fájlmegosztó weblap is támogatni fogja a nem is oly távoli jövőben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. YuGabe
2009.12.16. 18:20
Be kell vallani: ez triviális volt, de nem gondolt még rá senki, és jó ötlet. Gratsz. Úgyis megjelenik majd a többi alkalmazásban is, egy ilyet nem lehet kihagyni sehonnan gyakorlatilag.
Egyszerű lenne például Windowsba implementálni ilyet. A szokásos "Megnyitás/Tallóz" dialógusdobozban nem csak a "Mégse" és az "OK" gombok lennének, hanem a "Hozzáad" is. Szerintem elég hasznos újítás ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. polarx
2009.12.16. 18:50
én egy beépített letöltő "klienst" is elképzelnék benne. töltök valamit aztán megszakad a net vagy valami akkor tudjam folytatni. jó meglehetne oldani külső progival is de minek plusz egy progi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. YuGabe
2009.12.16. 18:51
Hát az annyira nem nagy szám, van hozzá többtíz olyan plugin, ingyenesek persze mind.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MartonRoby
2009.12.16. 19:21
A Google Chrome már régóta támogatja ezt. De arról sehol nem láttam cikket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lajthabala...
2009.12.16. 19:22
Triviális volt, de ha megnéztétek a videót, akkor azért az előadó is megjegyezte, hogy ehhez bizony kell egy drop-zone a honlapon. Ha meg a honlapokon ott lesz a drop zone, valószinüleg a többi böngésző is siet majd támogatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!