iPon Hírek

Drágábban gyárt majd GPU-kat a TSMC

Dátum | 2008. 05. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) hamarosan drágábban fogja előállítani a GPU-kat az AMD és az NVIDIA számára, ugyanis a vállalat a fokozódó negatív gazdasági hatásokat már nem képes elviselni, így kénytelen árakat emelni ahhoz, hogy zökkenőmentesen el tudja látni a piac szereplőit GPU-val. A TSMC alelnöke, Jason Chen egyik nyilatkozatában elmondta, hogy az emelések hátterében az egyre dráguló olajárak, a növekvő infláció, valamint az átlagos eladási árak (average selling prices) állnak, amelyek következtében a legfejlettebb gyártási technológiával készülő egységek ezentúl drágábban készülnek majd.


A tajvani infláció egyébként rekordot döntött: az infláció 3,1%-os volt, amire az elmúlt kilenc évben nem volt példa. A TSMC a piac legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó nagyvállalata, aki az Nvidia számára 65 nm-es, míg az AMD számára 55 nm-es csíkszélességgel rendelkező grafikus processzorokat gyárt, de a gyártó már a 40 nm-es gyártási technológiára is hamarosan készen áll. Mivel a TSMC vezető szerepet tölt be a piacon: a gyártó a riválsi UMC-hez képest (United Microelectronics Corp.) háromszor akkora mennyiségben készíti a GPU-kat.

Az, hogy a TSMC árai pontosan mekkora mértékben fognak növekedni, egyelőre nem tudható. Chen szavai alapján a drágulás leginkább a legfejlettebb gyártási technológiával készülő termékeket érinti, így könnyen kitalálható, hogy főként az Nvidia is az AMD következő generációs kártyáinak árában játszik majd szerepet a TSMC árstratégiájának módosítása.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. danee91
2008.05.30. 18:46
A 64 bites technológiát meg az Intel licenszeli az AMD-től tudtommal. Amúgy meg a hatalmas árkülönbség lehetett beragadt készlet miatt is, vagy a nagyker árképzése miatt. De lehet, h tényleg az AMD miatt került ennyibe...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!