iPon Hírek

Drasztikus árengedménnyel a Linux ellen

Dátum | 2008. 05. 11.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Látván a Linux gyors térhódítását az olcsó laptopok körében, a Microsoft illetékesei bizonyára elhatározták, hogy "ezt már tovább nem tűrhessük", és bevetették a piacok világában a taktikai atombombának megfelelő eszközt - a drasztikus árcsökkentést.

Mostantól ugyanis fejlődő országok esetében, mint például India vagy Kína, az XP Home Edition mindössze $26, fejlett országok esetében pedig ennél alig valamivel több, $32-ba fog kerülni a laptopgyártóknak olyan gépek esetében, amelyeket a jellemzőik alapján valóban kicsi, olcsó gépekként lehet bekategorizálni.

És hogy ez pontosan mit is jelent? Nos, minden olyan gép ide tartozik, amelyiknek a képernyője nem haladja meg a 10,2 hüvelyket, a merevlemeze a 80GB-ot, a memóriája az 1GB-ot, a processzora pedig az 1,0 GHz-et (és természetesen magból sem rendelkezhet egynél többel). Ugyanígy kizárt az érintőképernyő-technológia alkalmazása is (amely követelményrendszer felállítását a cég azért tartotta szükségesnek, hogy a rendkívül olcsó laptopok véltelenül se hódíthassák el a teret a fősodorbeli, Vistákkal (vagy épp annak látszó XP Pro-kkal) ellátott gépektől).

Lehetséges tehát, hogy mégsem lesz olyan egyértelmű a Linux diadalmenete az olcsó laptopok esetében; a $26 és $32-os ár elvégre már valóban minősíthető "szinte ingyenes"-nek - ugyanakkor persze az említett technikai korlátozások valamelyest enyhítik is a lépés súlyát. Meglátjuk, mennyire válik majd be a dolog.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2008.05.12. 10:46
(Vendég_z_* @ 2008 May 11, 20:04) [snapback]25363[/snapback]
húha mindössze 32 dolcsi! Akkor kettőt kérek! Vagy hogy gondolták ezt a microsoftnál a fiúk? Egy 1GHz-es laptopon az XP alig hogy elfut, nembeszélve arról hogy manapság kinek kellenek ilyen laptopok? Azoknak meg tökmind1 hogy mi van oda ráírva. Valószínüleg itt fog elbukni a Linux elterjedése.


Ha nincs megtömve hülyeségekkel elég az az 1GHz. Emlékszem mikor kijött mindenki a 600-as Duronján futtatgatta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!