iPon Hírek

Drasztikus műsoros-CD-árcsökkentés készül

Dátum | 2010. 03. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Kemény időkben kemény intézkedésekre van szükség - a jelek szerint a CD-iparban is. Ezt a négy legnagyobb zenekiadó egyike, a Universal bizonyította be frissiben azzal, hogy rendkívüli, majdnem a teljes kínálatára kiterjedő árcsökkentést jelentett be.

Ennek jegyében a CD-ik árát átlagosan 10$-ra, legjobb esetben pedig 6$-ra faragják le; ez a jelenlegi, átlagosan 200 forintos árfolyamon átszámítva legrosszabb esetben sem jelent tehát többet nettó 2.000 Ft-nál, legjobb esetben pedig 1.200 Ft is lehet.

Ettől függetlenül még nem feltétlenül indokolt bármiféle lelkesedés, mert bár ez határozottan egy lépés a jó irányba, még nem biztos, hogy hosszútávon is ehhez az árpolitikához tartják magukat. Ez most csak egy tesztprogram, amit Velocity néven indítottak be, a hosszútávú tervek értelemszerűen a tesztidőszak eredményeitől függnek majd.

Az elhatározás egészében véve azért reménykeltő - annál is inkább, hogy ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor jó eséllyel követendő példát mutat majd a többi kiadónak is, így idővel talán valamivel közelebb kerülhet a zene ára az ésszerű szinthez.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Ace0098
2010.03.19. 14:08
CD.... mikor láttam már utoljára CD lemezt, nem is emlékszem.

Inkább az elektronikus disztribúcióra kéne ráfeküdni, nem az elavult hordozókat kéne erőltetni ilyen-olyan árakkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Alvin_ti42...
2010.03.19. 14:12
igazodnak az e-kereskedelemhez. iTunes-on például 8-13 dollár között mozognak az albumok, a frissen megjelent lemezek jellemzően 10-12 dollárba kerülnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. pjszilard
2010.03.19. 14:21
Tobbet erne, ha bemutatnak a kulonbseget egy igenyes hangrendszeren (amit nem kinaban gyartottak) eloben. Persze jo minosegu bakelit lemezzel azert nem kene osszevetni. A problema hogy egy kinai ipod fulhallgato nem mutat kulonbseget.

Digitalisan letoltheto minosegi felvetelt is lehetne dragabban eladni, ha lenne min meghallgatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. pjszilard
2010.03.19. 14:28
Ezt ott akkor is feltunhetett volna, amikor mindenki elkezdett (USA) HDTV-t venni, csak senkinek nem hianyzott a blueray hozza. Ha egy egesz nemzedeket igenytelensegre nevelnek kinai olcso szemettel, annak nem nelkulozhetetlen a minoseg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. fecaa
2010.03.19. 14:29
Sok helyet foglal és karcolódik, rossz elmozdulási irány. Inkább a netes pénzes mp3 letöltést kellene szorgalmazni..de ők tudják. Lehet h. a wav jobban szól, de nincs rá elég fizetőképes kereslet-sztem, tehát a legtöbbnek megfelel tömörítve is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. ssanyi2
2010.03.19. 14:32
Nem is késtek ezzel az ötlettel csak kb 10 évet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Samanoske
2010.03.19. 14:35
Már hogyne lenne fizetőképes kereslet tele vannak a multik cdt guberáló emberekkel!
Aki nem pcn hallgat zenét hanem normális rendszeren az nem fog mp3at hallgatni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Samanoske
2010.03.19. 14:37
Nem karcolódik ha vigyáznak rá-nekem a 17 éves cdm olyan mint a gyári,nem frizbizni kell vele meg kajálni rajta!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. fecaa
2010.03.19. 15:06
Samanoske

Látom, dögivel veszik, azért kellett árat csökkenteni. ...hm

Sok helyet foglal lemezen a cucc és a polcon is a lemez-erre igencsak nem reagáltál, pedig ez nyomós érv ellene.

A cd turkálók java meg ismeretlen vacakokkal van tele, nem hiszem h. 1 ún. "mai sztár" lemezét kigubizod pár 100ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. _DiEGO_
2010.03.19. 16:33
Ha egy ezres lenne 1 müsoros CD , akkor is tisztességes haszon lenne rajta, max 50Ft-ba lehet nekik egy-egy nyers CD ...

Sok helyet foglal lemezen a cucc és a polcon is a lemez-erre igencsak nem reagáltál, pedig ez nyomós érv ellene.

igy van ...

a netes pénzes mp3 letöltést kellene szorgalmazni..de ők tudják. Lehet h. a wav jobban szól, de nincs rá elég fizetőképes kereslet-sztem, tehát a legtöbbnek megfelel tömörítve is.

Nem kellene Lossless minőség .flc , megtenné egy 320kbps minőségü MP3 is szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. fecaa
2010.03.19. 17:03
_DiEGO_

Ha "nyers" alatt üreset értesz, akkor sokat írtál, úgy tudom max 4-5 ft/db a nyers. Ehhez jön a gyártás, ami milliós nagyságrendben (a gyár így csinálja, nem számít ki mennyit gyártat, ő folyamatosan nyomja) nem lehet több pár ft-nál, talán a legyártással együtt (hanganyag felvitele) elérik az 50 ft/db-os költséget. A nagy lóvét a jogdíjak teszik ki, meg a kiadók, terjesztők árrése, akik mohók, de hát meg is kapták az eredményt. Kíváncsi vagyok így már venni fogják-e mint a cukrot, ugyanis a polcok akkor is a normál árúakkal van tele, az említett turkáló részleg sztem még 30%-ot se tesz ki.
Hű de nagy kereslet növekedést ne várjanak, főleg ilyen szuper pénzügyi helyzetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hmisi
2010.03.19. 19:48
Ennyiért zenét,filmet és legfőképpen játékokat vennék szívesen,persze újakat,nem többéveseket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nightmare1...
2010.03.19. 20:32
Hát nekem van szerencsém, ugyanis ismerek egy feltörekvőben lévő zenekart, akiknek a tagjait barátaimnak mondhatom (a pécsi SKRU zenekarról van szó), akik épp azért nem adnak ki cd-t, mert az 500 db cd kiadása 700000 Ft-jukba került volna... Lássuk be, ez azért nem olcsó... Inkább elkészítették a stúdió felvételt, és ingyen le lehet tölteni az egész lemezt a honlapjukról... akit érdekel a jófajta magyarnyelvű metál, annak ajánlom a honlapot meg csak kitaláljátok, nem írom ide, nehogy reklámnak vegyék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. StevyXIX
2010.03.19. 20:37
Látom itt is sok elvakult rajongó van és minőségi zene kedvelők. Aki MP3-at erőlteti elmondom komolyabb hangrendszernél nagyon hallani audio CD és MP3 közti különbséget, persze aki tuc-tuc rajongó annak lehet mindegy is, de gyanítom a DJ-k se MP3-ról dolgoznak, vagy elég sovány buli lenne belőle.
Én nagyon megvenném kedvenc előadóim albumait, de nem 4-5k-t, ez horror, ennyiért több bővített akár speciális limitált kiadású DVD filmet veszek, nem 1-2 CD-t sima tokban, 1200 Ft még vállalható is lenne egy sima albumért, jah és védelem nélkül adják, igen hogy lemásolhassam és másolt CD-rő halhassam az albumot, ne az eredeti kopjon, mert DVD filmek esetén ez nem olyan probléma, nem nézek meg napi 20x egy filmet, ott pihen szépen a tokjában és néha előveszem. Védelem meg hiába van rajta, neten simán beszerezhető bármilyen zene, fel kellene ébredni, nem csak bevételt kellene minden áron erőltetni, főleg ilyen áron, nyújtani is kell valamit, ár érték tekintetében, mert bármennyire is becsülöm és szeretem a kedvenc előadóimat, ennyit nem áldozok be, ésszerű áron viszont nagyon szívesen megvásárolom idővel még szerintem az összes lemezüket, lehetőleg a fenti feltételekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lencseszos...
2010.03.19. 23:47
Nekem tetszik ez az "akció", és felettéb örülnék neki, ha itthon is lenne valami eredménye.
Ennyiért részemről vállalható, hogy ha más nem, de havi 1-2 cd-t vegyek.
Az meg, hogy kinek mi ér többet, hogy megnézek egy mappát a vinyón, elégedett mosollyal, hogy megvan az előadó összes albuma, vagy ugyanezt teszem csak a polcra sandítok..... sztem ez eléggé szubjektív. Kinek mi.
Inkább örüljünk együtt annak, hogy a stúdiók talán kezdenek ésszerű ötletekhez nyúlni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2010.03.20. 13:58
"Nem kellene Lossless minőség .flc , megtenné egy 320kbps minőségü MP3 is szerintem... "

???

MP3, mobil telefon minőség és hasonlók csak fölöslegesen terhelik az idegrendszert.

A veszteséges tömörítés, beleértve a fullHD DVD-ket is, de az alacsony frame/sec is, vagy akár a családi használatra szánt *.jpg fényképek, mind-mind az emberi idegrendszer kiegészítő feldolgozására épít.

Sikerrel, mert károsan beterheli a pihenésre, kikapcsolódásra vágyó agyat, idegrendszert.

Mai technikai fejlettség esetén minden területen elvárható volna a veszteségmentes tömörítés és a hibajavító redundancia.

Mert hogy számos média formátumból az érdemi hibajavításra alkalmas többletinformáció is ki van spórolva. Elvégre így is eladható a nyájas fogyasztónak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2010.03.20. 19:28
Hallgatsd meg hangosan a zenét egy njó minőségű hangfalon. Nagyon de nagyon sok külömbséget fogsz hallani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mihaly.her...
2010.03.20. 22:06
Kíváncsi leszek, hogy itthon mennyire csökkentik az árakat... Mert itthon, a mi ki hazánkban szeretik magasan tartani az árakat, mert jó innen minél több pénzt kivinni..... A lenyúlás országa a mi kis hazánk.... Szerintem! Még kb 3 hónapja is láttam 4-5 ezer forintért CD-t.... No comment! Ennyit nem ér egyik sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bigz
2010.03.21. 02:24
Es a "sok helyet foglal" duma is megkozelitheto ket oldalrol. Egyreszt igaz, masreszt nem szivesen adok penzt valamiert, amit csak letoltottem, ha mar megveszem, legyen ott a polcomon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!