iPon Hírek

DRM-mentes mobilzene a Jambától

Dátum | 2008. 02. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Saját állítása szerint Európában elsőként kínál DRM-mentes zenéket mobiltelefonra a németországi székhelyű Jamba. Elmondásuk szerint olyan szerződést kötöttek az EMI zenekiadóval, ami lehetővé teszi számukra, hogy számítógépekre és mobiltelefonokra egyaránt árulhassanak védelemmentes zenét.

Számítógépek esetében - mondhatni természetesen - MP3 formátumban kínálják a portékájukat (átlag 79 Euro cent per zeneszám áron), míg mobiltelefonokra AAC+ formátumban küldik a hallgatnivalót (ami a korlátozottabb tárkapacitásnak megfelelően sűrűbb tömörítési eljárást alkalmaz, bár természetesen a minőség lehető legjobb megőrzése mellett).

A szolgáltatást elsőként várhatóan Németországban vezetik be, majd onnan terjeszkednek tovább előbb Európa-szerte, s végül a Közép-keleti régiót is megcélozva. Amerikai terjeszkedésről egyelőre nem lehet tudni (ahol egyébként az AT&T eMusic Mobile-ja amúgyis ellátja nagyjából ugyanezt a szerepkört, csak éppen ők mobilra is MP3-ban küldik a számokat (bár iPhone-okat nem támogatnak))

A Jamba ezzel némi előnyre is szert tehet az Apple-el szemben, amely ugyan szintén másolásvédett zenét kínál, viszont a saját készülékéhez pányvázza a felhasználókat, míg ellenben a Jamba számos gyártót támogat és a legtöbb mobiltelefonos kapcsolattal hozzáférhető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!