iPon Hírek

Duálkamera és izmos telep jellemzi a ZenFone 4 Maxot

Dátum | 2017. 07. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az ASUS a ZenFone 4 termékcsalád tagjaként mutatta be a legújabb okostelefonját, ami több ponton is érdekesnek ígérkezik. A szerkezet a középkategóriában fog rajthoz állni, és az LG csúcsmodelljeit juttathatja majd az emberek eszébe a kamerarendszerével, de ennyire ne szaladjunk előre.
A ZenFone 4 Max nagyra nőtt, hiszen egy 5,5 hüvelykes megjelenítőt foglal keretbe, mely egy lekerekített peremű üveg mögé lett elbújtatva. A kijelző 1920 x 1080 képpontos felbontású, és széles betekintési szögekkel, valamint remek fényerővel várja majd az érdeklődőket. A bekapcsolást követően az embereket a ZenUI 3.0 grafikus felhasználói felület fogadja, ami a színvilágát tekintve akár az okostelefon külsejéhez is idomulhat, ha a gép tulajdonosa úgy kívánja. Az alapot az Android 7.0 (Nougat) operációs rendszer biztosítja.
A kamerarendszer meglehetősen érdekesre sikeredett, annak ellenére, hogy csak egy középkategóriás készülékről beszélhetünk. Az előlapi kamera például nemcsak, hogy 8 megapixeles képek megörökítésére lett felkészítve, hanem kapott egy LED-es segédfényt is, melynek köszönhetően akár rossz fényviszonyoknál is használható lesz. Plusz a szoftvere alkalmas 140 fokos panorámaszelfik alkotására, rendesen kitolva ezzel az alap, 85 fokos látószöget. A főkamera 13 megapixeles, ahogy a mellé szegődött másodlagos képalkotó is – hisz duálkameráról beszélhetünk. Az egyik egység egy 80 fokos optikával lett ellátva és villámgyorsan tudja majd beállítani a fókuszt a fáziseltérésen alapuló AF támogatásnak köszönhetően. Ezzel ellentétben a társkamera már egy kifejezetten széles, 120 fokos látószögű lencserendszerrel lett megtoldva, ami jól jön majd például belső terek vagy csoportok fényképezésekor. A modul elektronikus stabilizálással (EIS) dolgozik. A videózási lehetőségről is meg kell emlékezni, ez mindkét kameránál legfeljebb Full HD minőségben jöhet szóba.
Az ASUS újdonságát a szakemberek számos konfigurációban hozták létre. A rendszermemória valamint a háttértár változó, és még a központi chip sem állandó. A ZenFone 4 Max megvásárolható lesz a Snapdragon 425 és a Snapdragon 430 lapkával is. A Qualcomm előbbi megoldása 1,4 GHz-es és csak négymagos, míg az utóbbi már nyolc feldolgozót vonultat fel 1,1, illetve 1,4 GHz-re járatva. Mindketten kizárólag Cortex-A53 egységeknek adnak otthont, de a grafikus feladatok felelőse már nem azonos: az SD425-ben egy Adreno 308 található, míg a Snapdragon 430 már az Adreno 505-öt kapta meg (utóbbi sem egy teljesítménybajnok, de közel kétszer erősebb, mint a 308-as). Alapfelállásban 2 GB RAM-ot nyújt a mobil 16 GB tárhellyel, de elérhető lesz 3 GB-ra hizlalt rendszermemóriával és 32 gigás háttértárral is, sőt mi több, érkezik belőle még olyan konfiguráció is, ahol már 4 GB áll a rendszer rendelkezésére, a felhasználók pedig már 64 GB-tal gazdálkodhatnak. Van bővítési lehetőség, szóval nem jelent gondot, ha megtelik a belső tároló.
A ZenFone Max 4 kapcsolati képességek sorában mindenképpen ki kell emelni az FM rádió és a 4G LTE hálózati modem meglétét, ami a központi chiptől függetlenül minden esetben 150 Mbps-os letöltési sebességet fog támogatni – mindkét lapka a Snapdragon X6 LTE-t foglalja magába –, továbbá VoLTE-t is nyújt. A Bluetooth modul, a Wi-Fi és az A-GPS vevő természetesen megvan benne, az NFC chipről viszont sajnos le kell mondani. Kettő hálózati kártya kezelésére lett felkészítve a masina, és külön el kell mondani, hogy dedikált mindkét SIM slot, nem megy ez a bővíthetőség rovására, így még több érdeklődő számára jelenthet élhető alternatívát a telefon. Fémbe csomagolta az új okostelefonját az ASUS. A ZenFone 4 Max térfogata 154 x 76,9 x 8,9 milliméteres, a tömege pedig 181 gramm, szóval rendesen húzni fogja a tulajdonosa zsebét. Rózsaszín, arany és fekete, ez a három szín alkotja a szerkezet palettáját, ezek közül választhatnak majd az emberek.
Van az újdonság fedélzetén biometrikus azonosítási lehetőség is egy ujjlenyomat-olvasó képében – az előlapon elhelyezve –, ami gyorsan és pontosan végzi majd a dolgát; állítólag 0,3 mp alatt képes azonosítani az illetékeseket. A vas egyetlen hangszórója ötmágneses és van benne egy NXP Smart Amp erősítő is a fejhallgatók számára. Címünk rögtön elárulta, hogy a ZenFone 4 Max hátlapja mögött átlagon felüli akkumulátorral találkozhatnak majd az érdeklődők. Az okostelefont egy 5000 mAh-s kapacitású telepre bízták a tervezők, ennek köszönhetően garantáltan nem okoz majd problémát a 2 napos üzemidő elérése, egy töltéssel és némi odafigyeléssel akár négy napot is ki lehet majd hozni a mobilból – a gyári adat szerint 40 órán át lehet vele folyamatosan telefonálni. (Még más eszközök töltésére is képessé tette ezt a masinát az ASUS.) Az eszköz gyorstöltéssel is szolgál, ami ebben az esetben egy tíz wattos kapacitású jelent, erre szükség is van, mert enélkül az örökkévalóságig tartana a gépezet töltése.
Az ASUS ZenFone 4 Max 235 dolláros áron kezdi a karrierjét, ami még rendben is lenne, ha ez már a nyolcmagos modellre vonatkozna, de sajnos nem így van. A Snapdragon 425 lapkával ellátott gépért kell ennyit leszurkolni, ami 2 GB RAM-nak és 16 gigás tárkapacitásnak ad otthont, szóval az ASUS egy kicsit túlárazta a vasat. A készülék forgalmazása Oroszországban kezdődik, később pedig Európa-szerte elérhető lesz – feltételezhetően hazánkban is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Smooth44
2017.07.06. 08:12
SD430/425 és 2-3GB RAM?
(pláne ennyi pénzért)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hcsa
2017.07.06. 10:16
Az előd, Zenfone 3Max sem volt valami nagy eresztés, sokan bedőltek az Asus névnek, én is. (Magyar teszt nem volt róla, külföldi is alig, a külföldi fórumokat is csak vásárlás után találtam meg.) Egy darabig mindenképpen duplán óvatos leszek, ha Asus telefon kerül szóba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!