iPon Hírek

Duóval tér vissza a telefonok világába a BenQ

Dátum | 2013. 12. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A BenQ korábban sok mobiltelefont tett le az asztalra, de a háttérben történt változások következtében felhagytak a készülékgyártással, legalábbis mostanáig. A vállalat berkeiben egyébként már régóta érett a visszatérés gondolata, hiszen már több mint egy évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben is határozottan állították, hogy újra feltűnnek majd a mobilpiacon.

A tajvani gyártó nem különösebb meglepetésre a Google operációs rendszere mellett tette le a voksát a legújabb készülékeinek esetében, és szó sem esett arról a bemutató során, hogy az Android mellett esetleg a jövőben bármilyen más rendszert kezelésbe vennének – ez azért némileg persze sajnálatos a mi szemszögünkből. A páros BenQ A3 és F3 néven bukkant fel, és árban nem állnak majd messze egymástól, de néhány hasonló vonást leszámítva, azért eléggé különböznek. A középkategóriás indulók között az F3 lesz az ütőképesebb konstrukció, így kezdjük is ezzel a bemutatásukat. BenQ F3

Az egyszerűen F3-ként fémjelzett okostelefon nem összekeverendő a Motorola monokróm kijelzős, abszolút belépőszintű mobiltelefonjával, amit sok évvel ezelőtt dobtak piacra; itt valami egészen másról van már szó. A BenQ a 4.2.2-es Android Jelly Beannel állította rajthoz ezt a készüléket. A gép bekapcsolását követően egy 4,5 hüvelykes megjelenítő elevenedik meg előttünk 960 x 540 képpontos felbontással és IPS technológiával karöltve. A pixelsűrűség ugyan lehetne valamivel magasabb, de a végeredmény így sem lesz rossz. Az F3 fedélzetén két kamera kapott helyet. A videócsevegéseinket egy 2 megapixeles egység segít majd lebonyolítani, ha pedig fotózni szeretnénk, akkor a hátlapi 13 MPixelesen lesz a sor. Az utóbbi F/2.2-es apertúrával és BSI szenzorral felvonulva próbálja majd a lehető legjobb képminőséget előállítani – a nulla késleltetésnek (Zero Shutter Delay) hála pedig nem maradunk le a fontos pillanatokról.

A 131,6 x 66,9 x 8,9 milliméteres vonalakkal határolt burkolat alatt is rejt érdekességeket az F3, nézzük is rögtön, hogy mi hajtja meg. A központban egy MediaTek MT6589 dolgozik négy Cortex-A7 maggal 1,2 GHz-es órajelen, a grafikus feladatokért pedig egy PowerVR SGX544 felel. A rendszermemória 1 GB-os méretet öltött, a tárhely microSD kártyával bővíthető, alapból meg 4 GB áll a rendelkezésünkre. A telefon kapcsolati lehetőségei között van 42 Mbps-os HSDPA+ modem, 802.11 b/g/n Wi-Fi DLNA-val, GPS vevő, Bluetooth modul és FM rádió is. A 119 grammos masina tápellátásáról egy 2100 mAh-s kapacitású telep gondoskodik majd. A várható üzemidővel kapcsolatosan nem nyilatkoztak, de átlagos produkcióra számíthatunk tőle. BenQ A3

Most pedig vegyük szemügyre, mit vihetnek azok haza, akik valamivel szerényebb áron szeretnének hozzájutni a jövendőbelijükhöz. Az A3 belsejében is négy maggal futhatunk össze, de itt már a jóval szerényebb köntösbe öltöztetett Qualcomm Snapdragon MSM8225Q van jelen. Ebben a SoC-ben Cortex-A5 magok kvartettje dolgozik 1,2 GHz-es frekvencián, és a grafikus feladatokat is gyengébb IGP, egy Adreno 203 látja el. A rendszermemória és a tárhely konfigurációjában nincs változás – itt is 1 és 4 GB-os felállással van dolgunk –, hasonlóan a megjelenítőhöz, ami szintén maradt ugyanaz a 4,5 colos megoldás. A hasonlóságok sora a kapcsolati képességeknél ér véget, ahol ugyan sok a közös nevező, ám példának okáért a HSDPA modem már csak legfeljebb 7,2 Mbps-os sebességgel dolgozik. Emellett van a repertoárban 802.11 b/g/n Wi-Fi szintén DLNA-val megtoldva, FM rádió, GPS vevő és persze Bluetooth modul is.

Az operációs rendszer szerepét sajnos már csak az Android egy még korábbi kiadása, a 4.1.2-es Jelly Bean tölti be, és nem tudni, hogy frissítéssel készülnek-e. Előretelepített programokból viszont a BenQ ígérete szerint nem lesz hiány. Itt is két kamerával állunk szembe, de most a 2 MPixeles előlapi mellé már csak egy 8 megapixeles fotók készítésére alkalmas került, így gyengébb minőségű fényképekre kell annak számítania, aki ennél teszi le a voksát. A 133,9 x 66 x 9,99 milliméteres térfogatú házba egy 2000 mAh-s telepet zsúfoltak bele. Ezzel és a jóval energiatakarékosabb lapkával jobb lehet az üzemidő, mint az F3-nál. A 135 grammos mobil tehát a kompromisszumok mellett egy-két ponton azért be tudja majd előzni a nagytestvért. A BenQ nem éppen szerény árcédulákkal vértezte fel az új okostelefonokat: az F3 kártyafüggetlen konstrukcióval 270 dollárnak megfelelő összegért lesz megvásárolható, míg az A3-mal 200 dollár körül futhatunk össze. Először a vállalat hazájában, Tajvanon lesznek hozzáférhetőek a BenQ duó tagjai. Az F3 esetében fehér és piros színekből választhatunk, az A3-nál meg fekete és fehér alternatíva van. Arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy globálisan terjeszkednének, de siker esetén erre biztosan sor kerülhet, hiszen a BenQ kiterjedt hálózattal rendelkezik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. lazacmaki
2013.12.04. 18:55
minek egy ilyen mobilba 13 mp-s kamera?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sempron07
2013.12.04. 19:10
Fényképezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. xtr3m3
2013.12.05. 11:48
Mert az MT6589 chip ennyit tud. Összelegozzák kínai alkatrészekből
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ojoj
2013.12.06. 00:58
már várom, hogy a Junost is gyártson telefonokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!